Dieta si nutritie

#fitness #nutritie #dieta #metabolism #cura slabire #slabeste sanatos

5 cauze care nu te lasa sa slabesti

Fara un metabolism activ, nu ai cum sa slabesti, indiferent ce ai face, dar de multe ori nici macar nu iti dai seama ca de vina pentru kilogramele care se incapataneaza sa plece este acest proces complex al organismului. Afla de ce este important sa iti stimulezi metabolismul, ce anume il ingreuneaza si ce trebuie sa faci pentru a slabi fara efort.

Ce este metabolismul


In termeni usor de inteles, metabolismul este procesul prin care toate alimentele pe care le consumi sunt transformate in energie. Sa nu crezi ca atunci cand dormi sau cand te uiti la televizor metabolismul se odihneste. Nicidecum, el lucreaza la foc continuu, deoarece organismul are nevoie de energie in fiecare moment al zilei, atat pentru a se deplasa, cat si pentru a manca, a se misca, a gandi sau a dormi.

Sigur ca, pe masura ce activitatea necesita o cantitate mai mare de energie, metabolismul va arde mai multe calorii. Dar exista si o alta modalitate prin care poti determina metabolismul sa intensifice arderile: stimularea prin alimentatie si sport.

De ce ai un metabolism lenes

1. Varsta. Metabolismul nu este la fel pe tot parcursul vietii. In adolescenta si pana la varsta de 30 de ani, el functioneaza la capacitate maxima, dar dupa acest prag, activitatea lui incepe sa scada usor, usor, iar caloriile sunt transformate mai greu in energie si mai usor in depozite adipoase. Dupa 40 de ani, rata metabolica scade cu 10%, deoarece organismul pierde din masa musculara. Cand masa musculara scade, depozitele adipoase au mai mult loc sa se formeze, de aceea este din ce in ce mai greu de slabit de la o varsta incolo.

2. Mostenirea genetica. Uneori, nu ai cum sa controlezi metabolismul, deoarece il mostenesti fie lenes, fie foarte activ. Asa se explica de ce colega ta isi mentine silueta, desi mananca tot ce isi doreste, in ce cantitati isi doreste, iar tu te ingrasi de la un simplu covrig.

3. Alimentatia necorespunzatoare. Cand consumi mai multe calorii decat arzi, nivelul de zahar din sange creste, ceea ce face ca metabolismul sa fie mai lenes. Consumul de alimente procesate, prajelile, dulciurile, toate acestea incetinesc metabolismul.

4. Stilul de viata. Sedentarismul si lipsa activitatii fizice reprezinta un alt motiv pentru care ai un metabolism lenes si nu reusesti sa slabesti.

5. Dereglarile hormonale. In anumite situatii, metabolismul lenes poate fi pus pe seama dereglarilor hormonale. Daca vezi ca nu reusesti sa slabesti orice ai face, fa-ti un set de analize, pentru a descoperi cauza si a o putea trata.

Ce poti face pentru a-ti stimula metabolismul si a slabi

Metabolismul poate fi influentat foarte usor de actiunile tale. In principiu, tot ce trebuie sa faci este sa determini organismul sa arda mai multe calorii. Unele alimente sunt recunoscute pentru faptul ca intensifica activitatea metabolismului, dar nu ar trebui sa uiti nici de sport. Cu cat depui mai mult efort si iti cresti masa musculara, cu atat vei arde mai multe depozite adipoase si iti vei modela corpul. Asadar, iata ce trebuie sa faci pentru a-ti stimula metabolismul:

  • fa exercitii cardio
  • consuma alimente bogate in proteine
  • bea ceai verde
  • mananca echilibrat (3 mese principale si 2 gustari)
  • hidrateaza-te
  • nu te infometa
  • consuma carbohidrati complecsi  

Sursa foto:youbeauty.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare