Dieta si nutritie

#beneficii oua #consum oua #oua

5 motive pentru a consuma zilnic oua

Ouale sunt o sursa bogata de proteine si, totodata, au un continut mare de nutrienti esentiali organismului, cum ar fi vitaminele A, D si B12. De asemenea, ouale sunt un aliment versatil care se poate consuma in nenumarate moduri, fiind prezent in diverse retete savuroase. Iata cinci dintre cele mai mari beneficii pe care ouale le aduc sanatatii.

Ouale stimuleaza sanatatea creierului

Ouale contin colina, un nutrient esential pentru o memorie buna, o stare de sprit benefica si controlul muscular. Colina face parte din familia vitaminelor B si ajuta la prevenirea bolilor cardiovasculare, disfunctiilor cerebrale precoce (cum ar fi dementa) si afectiuni ale ficatului gras. Ouale si produsele lactate sunt cele mai bune surse de colina. Acestea sunt urmate de ficatul de vita, ciupercile shiitake, somon, fasole, leguminoase si crucifere.

Ouale protejeaza femeile insarcinate, iar aportul de colina este esential pentru dezvoltarea creierului fatului si prevenirea defectelor la nastere. Totodata, consumul de oua in timpul sarcinii ajuta la dezvoltarea congnitiva de dupa nastere la copii.

Ouale ajuta la pierderea in greutate

Studiile au legat mesele bogate in proteine de un control eficient al greutatii. Ouale sunt bogate in proteine si, totodata, au un continut scazut de calorii, ceea ce le face ideale in diete si programe de slabire.

Ouale imbunatatesc vederea si sanatatea ochilor

Ouale contin caretenoizi, elemente care se gaseste in mod normal in fructe si legume. Acestia sunt compusii chimici care produc culorile galben si portocaliu din fructe si legume si stimuleaza sistemul imunitar. Ouale contin o clasa de caretenoizi numiti xantofile, mai exact luteina si zeaxanina. Pentru a fi mai rigurosi, trebuie mentionat ca acestea se regasesc in galbenusul de ou.

Luteina si zeaxanina din ou joaca un rol important in mentinerea sanatatii ochilor, prevenind scaderea acuitatii vizuale degenerative si aparitia cataractei.

Ouale ajuta la intarirea oaselor

Ouale sunt una dintre putinele surse naturale de vitamina D care ajuta la absorbtia calciului, la mentinerea sanatatii oaselor, la promovarea functiei neuromusculare si la reducerea inflamatiilor. Alti nutrienti esentiali gasiti in oua includ vitaminele B, A, D, E si K, toate solubile in grasimi. In plus, mineralele de iod si seleniu, si acestea prezente in oua, joaca in rol important in dezvoltarea creierului si in buna functionare a tiroidei si a ficatului.

Ouale sunt o sursa sanatoasa de proteine si aminoacizi

Ouale sunt o proteina completa care contine toti cei noua aminoacizi esentiali necesari pentru reconstruirea muschilor si tesuturilor din corpul uman. In functie de marime, un ou poate avea intre 5 si 8 grame de proteine, aceasta fiind importanta pentru functiile organismului.

Cate oua poti consuma si in ce mod

Studiile recente au aratat ca poti consuma unul sau chiar doua oua pe zi fara a avea probleme. Acestea se pot pastra in siguranta in frigider fara a-si pierde din calitati si proprietatile de la trei pana la cinci saptamani. Totodata, ouale sunt versatile si usor de introdus in dieta zilnica. Se pot consuma sub forma de omleta, ochiuri, fierte, cu paine prajita, in salate, in prajituri si intr-un numar mare de retete si diverse combinatii si preparate.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare