Cassava
Cassava (cunoscuta si ca manioc sau tapioca) este o planta ce provine din America de Sud. Se consuma doar radacina care a devenit rapid populara si in Romania. Aceasta trebuie gatita foarte bine, in caz contrar, consumata in stare cruda este otravitoare. Aceasta are un continut ridicat de cianura si duce la paralizie si deces. In timpul prepararii termice cianurile continute de planta sunt distruse.
Ciupercile
Ciupercile sunt extrem de gustoase si hranitoare, iar foarte multa lume le consuma zilnic. Daca acestea nu sunt cumparate dintr-o sursa sigura, in caz contrar riscul de a cumpara ciuperci toxice sau otravitoare este foarte mare. Acestea pot provoca disconfort intestinal, greata si chiar decesul.
Seminte de fruce
Semintele fructelor contin cantitati mari de cianura. Desi par inofensive, in cantitati mari pot fi letale, iar in cantitati mici iti pot provoca dureri stomacale, greata, iar in cazuri grave la paralizie. Asadar nu consuma niciodata samburi de mere, caise, cirese, piersici sau nectarine, deoarece acesti samburi au continutul cel mai mare de cianura.
Nucsoara
Nucsoara, savurosul condiment folosit in preparatele culinare, fie ca vorbim despre prajituri sau despre asezonarea carnii, nu este atat de sigur precum credeai. Consumat in cantitati foarte mari si nepreparat termic, acesta poate provoca transpiratii abundente, halucinatii, dureri de cap si varsaturi. Acestea sunt cauzate de myristicine, niste substante psihoactive pe care acest condiment le contine.
Rubarba
Dulceata si placinta de rubarba sunt extrem de savuroase si populare atat la noi in tara cat si peste hotare. Putini stiu insa ca de la rubarba se consuma doar tulpinile. Frunzele si radacinile plantei sunt extrem de toxice pentru organism, chiar daca sunt preparate termic foarte bine. Frunzele si radacinile plantei contin o cantitate uriasa de acid oxalic si pot provoca arsuri ale gatului si cavitatii bucale, senzatie de usturime a ochilor, ameteli, diaree si pietre la rinichi.
Sursa foto: pixabay.com