Dieta si nutritie

#romani supraponderali #cum slabim inteligent #romani obezi #diete slabit #slabit

40% dintre adulti sunt supraponderali! Cum slabim inteligent

 

Lipsa de miscare, alimentatia dezorganizata, nerespectarea orelor de odihna si factorii de stres reprezinta principalele motive pentru care aproape 4 din 10 adulti sunt supraponderali, iar 13% sunt obezi. In acest context, multi oameni care se lupta cu kilogramele in plus cauta retete-minune pe Internet, sperand ca pastile sau un ceaiuri anume le pot rezolva problema, insa putin dintre acestia cauta factorul care declanseaza un stil de viata haotic.

Dana Tupa, unul dintre cei mai cunoscuti profesori de yoga din Romania, considera ca, inainte sa cautam metode facile de a slabi, trebuie sa identificam care sunt greselile majore pe care le fac majoritatea persoanelor supraponderale si sa invatam sa adoptam un stil de viata prin care sa slabim inteligent.

1. Persoanele supraponderale mananca chiar si cand nu exista senzatia de foame. „Exista studii stiintifice care demonstreaza ca uneori senzatia de foame vine de la … sete sau deshidratare. Suntem peste 60 % apa, atunci de ce sa nu bem apa? Apa nu inseamna ceai, cafea sau alte bauturi care contin apa, ci doar apa pura. Undeva intre 2 si 3,5 litri pe apa pe zi este normal a se consuma pentru a fi sanatos si hidratat”, explica profesoara de yoga Dana Tupa. Se pare ca indicatorii reali ai unei cantitati corecte de apa pe care ar trebui sa o consumam zilnic sunt urina incolora si inodora.

2. Persoanele supraponderale mananca mai mult decat este necesar. “Cand iti dai seama de asta? Daca simti ca esti satul ”pana in gat” si ca abia te misti sau ai stomacul plin, atunci clar ai mancat in exces chiar daca esti vegetarian, vegan sau raw vegan. Stomacul, in mod normal, ar trebui umplut cam trei sferturi, astfel incat sa existe loc pentru procesul de digestie. Daca simti ca ti-e somn dupa ce mananci, atunci sigur ai mancat prea mult si corpul cere pauza pentru a digera”, declara profesoara de yoga Dana Tupa. 

3. Gustarile dintre mese din plictiseala, fast-food, bauturile carbogazoase si alcoolul. “Multi aleg fast-food-urile, beau bauturi carbogazoase si spun ca sunt light si nu au zahar. Poate e partial adevarat, dar acea bautura e plina de chimicale, iar substituientii zaharului sunt mai nocivi decat zaharul in sine. Sa nu ne pacalim singuri ca bem ceva sanatos daca citind continutul acelei bauturi, cu exceptia apei, nu vedem niciun ingredient natural. De asemenea, alcoolul – peste o anumita cantitate – este tratat de ficat ca fiind grasime, intrucat acesta nu are capacitate de a-l procesa, ci doar de a-l stoca pe unde poate”, este de parere Dana Tupa.

Ce e de facut? Exista cateva cai mari ”de atac”:

1. Efortul fizic constant este fundamental. “Daca doresti sa scapi de kilogramele in plus, efortul fizic constant - mersul la sala, trasul de fiare, aerobicul, alergare etc – este raspunsul. Doar ca odata ce te opresti din activitatile cu care deja corpul tau s-a obisnuit, revii la greutatea initiala, caci de cele mai multe ori nu se schimba nimic in obiceiurile tale culinare”, explica profesoara de yoga Dana tupa.

2. Dietele frustrante si restrictive pot fi si mai daunatoare. “Daca mai ai frustrari interioare si uneori probleme emotionale atasate greutatii suplimentare, o dieta restrictiva nu face nimic altceva decat sa adauge alte frustrari. Mai mult, dupa unele celebre diete, multi ingurgiteaza carne cu nemiluita si aduc o concentratie si mai mare de proteine in corp, netinand cont ca si asa se mananca proteine mai multe decat necesarul zilnic. Poate iesi ceva bun din asta? Odata ce termini dieta sau dietele, corpul reactioneaza ca la razboi: acum e momentul sa asimilam tot din fructele, dulciurile si painea pe care nu le-am consumat in timpul dietei, caci nu se stie cand vine gramada alta dieta restrictiva. La ce sunt de fapt bune proteinele? Simplist vorbind, la ”reparat” celulele sau pentru crestere, pentru obtinerea unei mase musculare suplimentare. Atunci de unde psihoza asta cu mancatul proteinelor zilnic, caci nu suntem in crestere, nu suntem bolnavi mereu si nici nu ne cresc muschii de la rasarit pana la apus?!”, declara Dana Tupa.

3. Mintea ne invita la masa! in opinia specialistului, cea mai simpla, usoara, normala cale de a dobandi greutatea dorita este sa lucram cu mintea. “Este atat de simplu. iti setezi in mod constient ce doresti sa obtii si te apuci de treaba. Sunt multiple cai, iar subiectul este mult mai complex, insa cert este ca tot ce setam constient, devine automatism subconstient prin repetare, obicei si atitudine sau cu alte cuvinte, ce gandim, aceea devenim. Procesul este mai lent, dar sigur. Ne vom trezi brusc ca avem alte obiceiuri culinare, ca incepem sa facem miscare, ca slabim constant si mai ales sanatos. Prin urmare, cu efort minim si cu rabdare, obtinem ce ne dorim”, conchide profesoara de yoga Dana Tupa, fondatoarea PURNA Yoga Academy – prima scoala de yoga din Romania acreditata de Yoga Alliance International din Statele Unite.

Sursa foto: pixabay.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului