Dieta si nutritie

#somn #alimentatie #cereale #grasimi #alcool #bauturi energizante #carbohidrati

4 tipuri de alimente ce iti pot afecta somnul

Daca nu reusesti sa adormi cu usurinta sau somnul tau este agitat, ar fi bine sa acorzi o atentie sporita alimentatiei, intrucat aceasta poate avea un impact puternic asupra calitatii somnului. Din acest motiv, este important sa eviti, inainte de a merge la culcare, alimentele ce influenteaza negativ odihna in timpul noptii. Iata cateva tipuri de alimente care iti pot afecta somnul.

1 Alimentele bogate in grasimi

Aceste alimente intra in categoria celor care provoaca tulburari ale somnului, din pricina faptului ca declanseaza tulburari digestive de tipul refluxului gastro-esofagian, ce pot provoca arsuri stomacale.

In plus, din cauza acestor alimente greu de digerat, poate aparea senzatia de gat uscat si tuse, una dintre cauzele care poate duce la intreruperea somnului. Uleiul, untul, ciocolata neagra, branza, carnurile procesate sunt cateva dintre alimentele bogate in grasimi, ce pot influenta somnul.

2 Alimentele bogate in carbohidrati

Alimentele bogate in carbohidrati reprezinta sursa ta zilnica de energie, de aceea ar trebui consumate la micul-dejun si in niciun caz seara, inainte de culcare. In plus, consumul acestor alimente inainte de culcare influenteaza si cresterea in greutate. Cerealele, orezul, painea, pastele sau briosele consumate inainte de culcare pot afecta somnul pe timpul noptii.

3 Alimentele bogate in fibre

Fasolea este unul dintre alimentele cu un continut ridicat de fibre, care, consumata inainte de a merge la culcare, nu te va lasa sa ai un somn odihnitor, intrucat poate afecta sistemul digestiv, ducand astfel la aparitia crampelor sau a indigestiei.

Semintele, dovleceii, fructele, ciocolata neagra, precum si ierburile uscate si condimentele nu trebuie consumate inainte de a merge la culcare, intrucat afecteaza somnul.

4 Cafeaua, bauturile alcoolice si energizantele

Aceste alimente fac parte din categoria celor care combat somnul. Cafeaua, consumata dupa-amiaza sau inainte de a adormi, are efecte negative asupra somnului. Acelasi lucru se intampla si cand consumi alcool. Desi acesta iti induce o stare de somnolenta, este o bautura care inhiba fazele de somn profund si te determina sa te trezesti de multe ori de-a lungul noptii.

De asemenea, bauturile energizante contin cafeina si taurina, substante care stimuleaza vigilenta si adrenalina.

Sursa foto: health.usnews.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare