Dieta si nutritie

#aer conditionat #ingrasat #televizor #junk food #multitasking

4 obiceiuri proaste care te pot ingrasa

Nu este un secret ca, daca nu faci exercitii fizice sau mananci gustari bogate in calorii la ore nepotrivite, exista riscul sa iei in greutate, insa exista si obiceiuri mai putin evidente, precum ora la care te duci la culcare sau multitaskingul, care iti pot influenta greutatea corporala.

1 Statul la televizor pana la ore tarzii

Daca stai pana la ore tarzii in fara televizorului, te poti ingrasa cel putin doua kilograme intr-o luna, potrivit unei cercetari realizate la Universitatea Northwestern. Oamenii de stiinta au constatat ca persoanele care petrec mai mult timp in fata micului ecran consuma mai multe alimente, ceea ce inseamna aproximativ 248 de calorii in plus in fiecare zi.

In plus, regimul lor alimentar este defectuos, iar indicele de masa corporala este mai mare, spre deosebire de persoanele care merg la culcare devreme.

Consumul alimentelor pe timpul noptii, atunci cand de fapt ar trebui sa dormi, poate face ca procesarea caloriilor sa fie diferita, decat in timpul zilei. Pentru a reveni la un program de cel putin opt ore pe noapte, scurteaza-ti programul de stat in fata televizorului cu cate 15 minute in fiecare seara.

Inainte de a adormi, este recomandat sa nu consumi gustari bogate in calorii, precum inghetata sau ciocolata. Daca simti nevoia unei gustari, poti opta pentru cele sanatoase, cum ar fi strugurii, fructele de padure sau cerealele bogate in fibre.

2 Calatoriile in interes de serviciu

Uneori, timpul petrecut departe de casa ta are efecte negative asupra greutatii tale. Potrivit unui sondaj realizat de Universitatea Columbia, persoanele care calatoresc in interes de serviciu sunt mai susceptibile de a avea un indice de masa corporala mai mare si manifesta un risc crescut de obezitate.

Calatoriile se realizeaza in mare parte cu masina, motiv pentru care alimentele consumate nu sunt printre cele mai sanatoase. Snacksurile si hamburgerii consumati pe fuga influenteaza cresterea in greutate.

Nutritionistii recomanda folosirea unei lazi frigorifice in care sa pastrezi fructe, legume, sandvisuri sau iaurturi pentru ca alimentatia ta sa fie sanatoasa, chiar si atunci cand te deplasezi in interes de serviciu.

3 Folosirea aerului conditionat

Un studiu publicat in revista "Food Science and Nutrition" arata ca folosirea tehnologiei moderne, de exemplu sistemele de aer conditionat, favorizeaza mentinerea corpului intr-o zona "termoneutra" - un interval de temperatura unde organismul nu trebuie sa lucreze pentru a se simti confortabil. Astfel, se ard mai putine calorii.

"Cand corpul uman este expus unor conditii vitrege, de canicula sau ger, deci deasupra sau sub aceasta zona de temperatura, in mod automat creste cantitatea de energie consumata, prin arderea de calorii, deci de grasime.

Din acest punct de vedere, aerul conditionat ofera organismului o stare de relaxare care mai mult ii dauneaza decat sa-l ajute", a declarat David Allison, director la Clinical Nutrition Research Center.

4 Multitasking

Stilul de viata alert, in care faci mai multe lucruri deodata, are un efect negativ asupra greutatii tale. Cercetatorii de la Universitatea Emory au aratat ca atunci cand efectuezi mai multe sarcini, functia executiva a creierului, care ajuta la reglementare controlului, este epuizata, motiv pentru care este mai usor sa cedezi tentatiilor alimentare.

Sursa foto: everydayhealth.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare