Dieta si nutritie

#producator cafea #cafea #beneficii cafea #cafea decafeinizata

4 lucruri pe care nu le stiai despre cafeina

Cafeina este o substanta care stimuleaza sistemul nervos central, iar, in cantitati moderate, are multiple beneficii pentru sanatate, cum ar fi imbunatatirea starii psihice, a capacitatii de concentrare sau a memoriei. Folosita in exces insa, cafeina are si efecte secundare: insomnie, anxietate, stare de neliniste sau un ritm cardiac alert.  Acestea sunt insa lucrurile stiute despre aceasta substanta regasita in cafea si nu numai. Iata mai jos alte patru informatii interesante pe care este posibil sa nu le cunosti.

1. Cafeaua decafeinizata nu este acelasi lucru cu cea fara cafeina

Potrivit unui studiu publicat in Jurnalul de Toxicologie Analitica, citat de Huffington Post, cafeaua decafeinizata contine cafeina. Cercetatorii au ajuns la aceasta concluzie dupa ce au analizat noua tipuri de cafea considerate a fi fara cafeina.

In urma testelor, s-a constatat ca toate bauturile contineau intre 8,6 si 13,9 mg de cafeina. O ceasca de cafea obisnuita contine intre 95 si 200 de mg de cafeina, in timp ce o doza de 250 de ml de Cola contine intre 30 si 35 de mg, potrivit Clinicii Mayo.

2. Cafeina isi face efectul in doar cateva minute

Studiile Academiei Americane de Medicina a Somnului au aratat ca dureaza intre 30 si 60 de minute pentru ca substanta stimulatoare sa aiba efectul maxim. In mod normal, organismul elimina jumatate din cafeina in urmatoarele trei pana la cinci ore, restul cantitatii persistand in corp timp de pana la 14 ore. Expertii recomanda evitarea consumului de cafeina cu cel putin opt ore inainte de somn.

3. Cafeina actioneaza diferit in functie de persoana

Surprinzator, insa, cafeina nu actioneaza la fel asupra tuturor, actiunea ei diferind in functie de obiceiuri, rasa si sex. Britanicii de la Huffington Post citeaza un raport din revista New York Magazine care sustine ca femeile asimileaza mai rapid aceasta substanta, comparativ cu barbatii.

Totodata, in timp ce fumatorii o proceseaza de doua ori mai rapid decat cei care nu fumeaza, femeile care folosesc pilule contraceptive metabolizeaza cafeina la o treime din rata cu care o fac cele care nu iau contraceptive. In plus, dintre toate rasele umane, se pare ca asiaticii o asimileaza cel mai greu.

4. Adesea, doza de cafeina din bauturile energizante este mai mica decat cea din cafea

O cantitate de aproximativ 250 de ml de Red Bull contine in jur de 80 de mg de cafeina, comparativ cu o ceasca de cafea, care contine intre 95 si 200 de mg de cafeina, potrivit Clinicii Mayo.

Sursa foto: mybodyhealth.net

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare