Dieta si nutritie

#dieta #vegetarieni #greseli vegetarieni

4 greseli riscante in timpul dietei, comise de vegetarieni

Alimentele pe care le consumi in fiecare zi iti pot influenta starea de sanatate, greutatea corporala si chiar dispozitia. Potrivit specialistilor, o dieta vegetariana echilibrata contribuie la un stil de viata sanatos, intrucat scade riscul de a deveni obez, de a dezvolta boli de inima, diabet sau accident vascular cerebral, iar speranta de viata este mai mare. Insa, sunt multe greseli pe care le poti comite in timpul dietei, care anuleaza efectele sale benefice. Iata cateva dintre cele mai frecvente erori pe care le fac vegetarienii.

1 Obtin informatii despre dieta din surse nesigure

Daca te-ai decis sa devii vegetarian dupa ce ai citit intr-o revista sfaturile date de vreo celebritate, este bine, totusi, sa te mai informezi si din alte surse. Faptul ca vedetele sunt slabe si spun ca sunt sanatoase si se simt bine, nu inseamna neaparat ca este si adevarat.

Organismul are nevoie de substante nutritive adecvate pentru a functiona corespunzator, iar deficitul de vitamine poate aparea, cu usurinta, intr-o dieta vegetariana prost planificata. Un studiu recent a aratat ca vitamina B 12 lipseste frecvent din dieta vegetarienilor.

In plus, deficitul de vitamine pe termen lung poate duce la leziuni ireversibile ale nervilor. Asadar, pentru a evita problemele alimentare, este recomandat sa apelezi la un medic nutritionist, in momentul in care te hotarasti sa devii vegetarian.

2 Sunt dependenti de gustari

In multe cazuri, cei care devin vegetarieni inlocuiesc carnea cu mici gustari, precum chipsuri, covrigei sau diverse prajituri, intrucat, spun ei, nu stiu ce altceva sa manance. Problema este, insa, ca micile gustari nu ofera aportul de nutrienti necesari organismului. Aceste produse nu fac altceva decat sa potoleasca senzatia de foame, dar nu ofera energie si minerale pentru corp, contribuind, in schimb, la dezvoltarea bolilor cronice.

Pentru o alimentatie sanatoasa, renunta la alimentele nocive si inlocuieste-le cu alte gustari care sunt bogate in nutrienti, precum migdalele, morcovii, stafidele sau biscuitii din cereale integrale.

3 Au acelasi meniu in fiecare zi

O alta greseala pe care o fac vegetarienii incepatori este consumul acelorasi alimente in fiecare zi, ceea ce este contraindicat daca vrei sa ai un stil de viata sanatos. Prin urmare, este important sa ai o dieta variata.

Pentru necesarul zilnic de proteine poti consuma nuci, seminte, legume, pentru calciu sunt benefice salata, varza sau broccoli, iar pentru fier poti manca leguminoase uscate ori soia. In ceea ce priveste vitaminele, consuma cereale fortificate, lapte de soia sau peste gras.

4 Locuiesc intr-un "balon proteic"

Exista doua conceptii gresite atunci cand vine vorba despre proteine. Astfel, multi oameni cred ca proteinele "adevarate" le pot lua doar din produsele animaliere si, pentru a se mentine sanatosi, au nevoie de multe proteine in organism. Insa, este timpul sa evadezi din acest "balon proteic" si sa tii cont si de celelalte surse de proteine provenite de la plante. Printre acestea se numara lintea, soia, untul de arahide, fasolea neagra, nautul sau mazarea.

Necesarul zilnic de proteine este determinat de varsta, sex, greutatea corporala si gradul de activitate. Calculeaza care este raportul potrivit pentru tine si incerca sa nu depasesti aportul proteic sanatos in fiecare zi.

Sursa foto: huffingtonpost.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare