Dieta si nutritie

#legume #lapte #restaurant #gatit #vesela #estimare #slabit #portii de mancare #caserole

10 trucuri sa-ti limitezi portiile de mancare

Una dintre regulile de baza ale oricarei diete este aceea de a-ti controla portiile de mancare din farfurie. Astfel, vei sti in permanenta cate calorii mananci si vei putea astfel sa-ti mentii greutatea in parametrii doriti. Dar ce te faci daca nu esti genul de persoana obisnuita cu dietele si nici nu doresti sa-ti schimbi stilul de viata alimentar? In majoritatea cazurilor, atunci cand ti se pune in fata o portie "sanatoasa", nu te lasi pana ce nu o consumi pe toata. Ei bine, uita de portiile XXL si citeste 10 trucuri pentru a-ti limita consumul de mancare.

1 Invata sa masori

Foloseste ustensile de masurat portiile, astfel incat vei sti precis ce cantitate de mancare ai in farfurie. De exemplu, o portie de supa nu poate depasi 150 de ml si incape intr-o cana mai mare.

2 Estimeaza vizual

Atunci cand iei masa in oras, estimeaza vizual cantitatea pe care trebuie sa o mananci. Compara portiile cu obiecte cunoscute, de exemplu o friptura de porc sau pui nu trebuie sa depasesca marimea unui pachet de carti.

3 Utilizeaza vesela mai mica

Este timpul pentru o schimbare in bucataria ta. Schimba-ti vesela cu una noua, care sa includa recipiente de dimensiuni mai mici. Poti avea surpriza sa descoperi ca bolul vechi de supa era aproape dublu fata de cel nou.

4 Gateste mai putin

Serveste felurile de mancare separat, direct din cuptor. Nu gati mai mult decat doresti sa servesti, in felul acesta nu vei mai avea de unde sa mai pui inca o portie.

5 Pune mancarea in caserole

Portioneaza-ti individual felurile de mancare in caserole, ca atunci cand ai pofta de ceva, sa vezi instantaneu cate portii sunt disponibile.

6 Adauga laptele intai

Adauga laptele in ceasca inaintea cafelei pentru un control mai bun al cantitatii baute.

7 Ai grija la cantitatea de ulei

Masoara cantitatea de ulei cu atentie, indiferent daca folosesti ulei de floarea-soarelui sau de masline. Nu pune uleiul direct pe alimente si amesteca bine daca ai facut-o.

8 Imparte mancarea in oras

Iei masa in oras, foarte bine. Un sfat util pentru a-ti mentine sanatatea si a nu te ingrasa este sa mananci doar jumatate de portie ori sa imparti mancarea cu partenerul sau prietenii tai.

9 Nu manca repede

Incearca sa mesteci incet, chiar si atunci cand iti este foame si stomacul tau cere mancare. Dupa ce ai consumat aproape toata portia, opreste-te.

10 Adauga legume

Legumele sunt sanatoase, asa ca le poti aduga la prepararea sandvisurilor pentru a le da volum. Consuma felurile de mancare alaturi de salate.

Sursa foto: nutrition.about.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului