Voluntari de succes: afla cum au inceput, ce ii motiveaza sa continue si care sunt beneficiile si satisfactiile pe care le-au obtinut ca si voluntari. Continuam seria interviurilor "Voluntari de succes" cu Raluca Ene, voluntar in cadrul Greenpeace .
Cum ai inceput activitatea in domeniul voluntariatului?
In primul an de facultate, ca studenta la geografie am studiat si materii care vizau mediul inconjurator precum biogeografia sau oceanografia. Am fost atrasa de acest subiecte si mi-am dorit sa voluntariez intr-o organizatie care sa aiba ca obiectiv principal protectia mediului. M-am inscris ca membru intr-o asociatie studenteasca ca imi dau seama ce inseamna voluntariatul, dar in paralel am cautat o organizatie care sa se ocupe de ceea ce ma interesa. Stiam ca exista Greenpeace la nivel international, imi placeau actiunile lor si am fost foarte bucuroasa cand am gasit organizatia si in Romania.
Care au fost motivele pentru care ai ales voluntariatul?
Am decis sa fiu voluntar deoarece am simtit nevoia sa fac lucruri concrete, deoarece am fost atrasa de actiuni ale altor oameni care se implica in protectia mediului. Mi-am dorit foarte mult sa sustin cauzele Greenpeace, sa pot participa la actiuni si sa am o contributie la eforturile pe care organizatia le depune pentru a proteja mediul.
Care crezi ca sunt caracteristicile unui voluntar de succes?
Caracteristica de baza cred ca este pasiunea pentru cauza pe care vrei sa o sustii. Din aceasta se desprind si alte caracteristici precum dedicarea, rabdarea (deoarece rezultatele actiunilor tale pot sa nu aiba un efect imediat), o atitudine pozitiva , capacitatea de lucru in echipa si punctualitatea (deoarece exista oameni care se bazeaza pe tine).
Care a fost prima asociatie/fundatie in care ai ales sa te implici?
La inceputul facultatii m-am inscris ca membru in Asociatia Studentilor Geografi, dar dupa ce am aflat ca Greenpeace recruteaza voluntari in Bucuresti, m-am inscris si am decis sa ma concentrez pe activitatile de aici.
Voluntariat , studii, job, viata personala. Ce trebuie sa faci pentru a tine balanta in echilibru?
Pentru mine, ca studenta nu a fost deloc dificil sa fac voluntariat deoarece timpul mi-a permis sa merg si la cursuri, sa particip si la activitati. Sunt perioade mai aglomerate precum sesiunea cand trebuie sa te concentrezi mai mult pe studiu, dar si perioade lejere, precum vacantele cand poti sa te dedici numai voluntariatului. In plus, ca voluntar poti alege activitati care sunt compatibile cu programul tau.
Daca intr-o anumita perioada nu poti participa la evenimente sau la actiuni, poti, de exemplu, sa fii cyberactivist, poti sa ajuti facand de acasa diverse traduceri. Daca iti doresti si iti plac activitatile pe care le faci ca voluntar cu siguranta vei gasi timp si pentru ele.
Ce satisfactii ofera implicarea in activitati de voluntariat?
Cand devii voluntar vrei sa ii ajuti pe ceilalti sau sa sustii o cauza. Dar, in acelasi timp, poate fara sa realizezi imediat, iti aduci beneficii si tie insuti deoarece esti mai multumit, te simti bine cand faci ceva valoros cu timpul tau, cand stii ca ai avut o contributie in atingerea unui obiectiv. De asemenea, poti sa ai satisfactia de a stii ca faci parte intr-un grup de oameni cu care ai o perspectiva comuna asupra cauzei pe care o sustii.
Ce a insemnat pentru tine voluntariatul pentru Greenpeace Romania?
Mi-am dorit foarte mult sa fiu voluntar Greenpeace deoarece mi s-a parut o organizatie foarte diferita fata de celelalte, inclusiv prin actiunile de prostest pasnic. Dupa ce am fost voluntar o perioada, am devenit si activist si am putut sa particip la aceste actiuni, ceea ce m-a motivat si mai mult sa sustin cauzele Greenpeace. Activitatea mea in cadrul organizatiei m-a facut sa ma simt parte dintr-o echipa foarte mare de oameni care lupta pentru conservarea resurselor naturale, ale mediului in care traim.
In Romania, ti se pare ca exista interes pentru voluntariat din partea tinerilor?
Cred ca numarul tinerilor care voluntariaza a crescut in ultimii ani si datorita faptului ca ONG-urile sunt mai vizibile, informatia este mai accesibila. Multi tineri sunt in cautarea unei cauze careia sa se dedice si uneori aleg sa voluntarieze in mai multe organizatii simutan. Este insa important sa creada in ceea ce fac si sa isi doreasca sa faca parte dintr-o organizatie pentru a sustine cauza, nu doar pentru a-si ocupa timpul cu ceva sau pentru a avea ce scrie in CV.
Voluntariatul presupune actiune, iar actiunea produce experienta. Ce lucruri practice poate invata un tanar care face voluntariat?
Lucrurile practice pe care le poti invata depind si de activitatea pe care o ai in cadrul unei organizatii si de profilul acesteia. De exemplu, eu am fost pusa in situatia de a comunica cu anumite institutii publice , de a organiza prezentari ale institutiei in scoli si licee sau seri de film, de a picta un banner, de a participa la evenimente. In fata unor astfel de situatii, iti poti dezvolta abilitatile de comunicare, capacitatea de lucru in echipa sau abilitatea de gestiune a timpului. Cu cat activitatile tale de voluntariat din cadrul organizatiei sunt mai diverse, cu atat vei invata mai multe.
Citeste articolul pe Imparte.ro - Cum sa donezi inteligent.