Dezvoltare personala

#declaratiile psihologilor #violenta impotriva femeii #violenta in familie #psihologi #sfaturile psihologilor

Violenta impotriva femeii, o problema grava! Ce spun psihologii

Traim intr-o societate tot mai avansata, insa desi luptam pentru egalitatea dintre femei si barbati, problema violentei impotriva femeii nu a disparut. Numai in 2017 s-au inregistrat 20.531 de fapte de loviri si alte agresiuni, in care victime erau femei, in proportie de 76%. O cifra alarmanta, potrivit retelei pentru prevenirea si combaterea violentei impotriva femeilor.

In opinia psihologului Lenke Iuhos, acest fenomen exista inca la cote alarmante deoarece, in multe familii din Romania, relatia barbat-femeie functioneaza ca acum 2000 de ani, epoca in care barbatul era superior femeii datorita fortei. Specialistul este de parere ca femeile accepta sa ramana langa agresor din cauza saraciei, a lipsei unui loc de munca sau chiar a sindromului Stockholm.

"De cele mai multe ori, teama de schimbare, teama de a o lua de la zero, le impiedica pe unele femei agresate de a-si parasi partenerul, iar unii barbati simt cand victima se supune si nevoia de dominare va escalada, iar agresiunile vor fi din ce in ce mai dese. Din nefericire, inca exista femei cu o educatie precara, care au fost invatate ca femeia trebuie sa stea acasa, la cratita, singura ei grija fiind cresterea copiilor si treburile gospodaresti, ca trebuie sa isi asculte barbatul si sa accepte in tacere si bataia. Este foarte clar ca in societatea actuala, fenomenul acesta trebuie sa dispara, iar egalitatea dintre sexe nu trebuie sa fie doar la nivel de discurs, ci trebuie sa fie cultivata la nivel de societate", declara psihologul Lenke Iuhos.

Cauzele psihologicale care genereaza violenta asupra femeii

1. Consumul excesiv de alcool

"Sunt inca foarte multi barbati care sunt de parere ca alcoolul ajuta pe termen scurt evadarea din realitate. Starea de euforie sub influenta alcoolului completeaza imaginea cioplita a barbatuilui neputiincios. Este vorba despre acel barbat care probabil sufera de incapacitate sociala, de dureri neintelese de el si este complesit de depresie. Consumul exagerat de alcool ascunde probleme profunde ale barbatului, care nu stie cum sa isi rezolve situatiile neconfortabile si e condus de nevoia de dominare. Devine atotputernicul in raport cu femeia lui. Alcoolul provoaca impulsivitate, iritabilitate, perturbari ale dispozitiei, paranoia, iluzii perceptive, instabilitate emotionala, iar toate acesti factori il imping sa isi loveasca femeia", explica psihologul Lenke Iuhos.

2. Paranoia barbatilor ca sunt inselati

"Acest gand ii rapeste din atmosfera calda a relatiei, a familiei si devin individualisti, stand ca un turn de control sa vada si sa actioneze. Arata violenta asupra femeii fata de care tot ei isi confirma dragoste profunda. Se considera corecti si sunt vulnerabili la nedreptatile partenerei. Omul este mereu in garda, este prudent, suspicios si mereu cauta indicii pentru gelozie. Adversarul lui este femeia. Nu pot avea incredere in ea si in astfel de situatii si chiar daca femeia nu da semnale cum ar fi infidela, omul isi contruieste mental realitati false care sa-si justifice lui insusi actiunile violente", declara psihologul.

3. Nevoia barbatului de dominare

"Exista relatii in care imaginea femeii se schimba in ochii barbatului. Barbatul crede ca femeile nu sunt la fel de inteligente, cu experienta, increzatoare, puternice, determinate si independente ca barbatii. Daca sunt determinate, le considera "prea masculine". Face glume despre femei, pentru a le dispretui calitatile "tipice feminine", in mod obisnuit foloseste expresii umilitoare in ceea ce priveste inteligenta, genul si corpul acestora. Sursa problemelor lor este femeia. in astfel de ipostaze masculine, barbatul nu este responsabil pentru actiunile sau sentimentele lui. Din cauza comportamentului sau violent sau a pierderii de controlului, el tinde sa dea vina pe altii sau pe femeie. Trece la actiune directa, cat mai josnic posibil. Totodata, nu crede ca acel comportament dur este gresit sau ca poate avea consecinte negative. Se comporta abuziv numai atunci cand sunt singuri cu victima si sunt deosebit de buni si amabili cu exteriorul relatiei", continua psihologul Lenke Iuhos.

4. Lipsa de comunicare

"Furia este o forma de comunicare in repertoriul sau: vorbeste exploziv, pasiv-agresiv sau invinovateste pe altii. Comunicarea nu are o codificare verbala, ci apare prin iesiri de furie; arunca vorbe, sparge lucruri. Este pueril, dar cu un comportament de neacceptat. Disputele pot fi si o manipulare simpla de a impune unele interese egoiste. Comunicarea este cea mai simpla forma de colaborare, cu o importanta de nepretuit. Oamenii care vorbesc putin, tind sa iti exprime emotiile prin atitudine si comportament. Compensarea duce in alta extrema, sa forteze partenera sa inteleaga ceea ce el nu a stiut sa comunice. Lipsa de comunicare, de convietuire verbala, duce la erodari ale relatiei in timp. Cuvintele sunt fascinante, au efect imediat asupra partenerului, folosite cu tact, pliate pe context si timp pot scoate din dificultate o relatie autodistrugatoare", explica psihologul Lenke Iuhos.

Cum poate fi combatuta violenta?

Specialistul crede ca pregatirea pentru schimbare este raspunsul pentru combatarea violentei, iar din pacate multi asteapta ca aceasta schimbare sa se produca de la sine.

"Suntem o lume comuna care se leaga cu ... legaturi vii intre oameni. Nu este imposibil sa apara schimbarea, o schimbare pozitiva, naturala, si fara interventia de specialitate, a unui psiholog, a unui duhovnic, a familiei, prietenilor etc. Nu de putine ori, dupa o serie neintrerupta de certuri, poate aparea o trezire spontana a amandurora, care-si dau seama ca viata in doi poate fi fascinanta si ca un razboi continuu nu face bine nimanui. Din acel punct, din punctul trezirii spontane, relatia intra pe fagasul normal, iar cei doi inteleg ca merg pe acelasi drum, urmaresc un scop comun, nu concureaza unul cu celalalt, nu aduce servicii nimanui o lupta gratuita de putere", conchide psihologul Lenke Iuhos.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dezvoltare-personala

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Top

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Conflictul dintre generatii a devenit… „razboi”

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu

Pune o intrebare