Dezvoltare personala

#neincredere #varsta #increzator #incredere in sine

Varsta la care avem cea mai mare incredere in noi insine

 

Un om puternic este acela care are incredere in sine. Care se cunoaste atat de bine incat nimic nu mai poate sa il doboare. Acesta este semnul de maturizare spirituala la care tine fiecare dintre noi.

Viata este o insiruire de etape, de la copilarie, prin adolescenta, pana la varsta matura. Totusi, increderea totala in noi insine, in fortele noastre proprii, vine tarziu. Mai tarziu decat ne-am fi imaginat.

Am crede ca respectul de sine il castigam undeva pe la 20 de ani. Asa ne-au spus pana acum psihologii. Insa cercetatorii de la Universitatea Berna, din Elvetia, au stabilit care este momentul in care stima de sine a unei persoan obisnuite este la cel mai inalt nivel.

Cercetarea, publicat in revista Psychological Bulletin, a analizat 191 de studii despre stima de sine care au avut peste 165.000 de subiecti. Cercetatorii au descoperit ca stima de sine creste de-a lungul vietii, cu un platou usor in anii incomodei adolescente. Intre 11 si 15 ani, respectul de sine inceteaza sa creasca - dar nu scade niciodata.

Nivelul stimei de sine incepe apoi sa creasca din nou si nu ajunge la un nivel maxim pana la varsta de mijloc. Cel mai inalt punct pentru nivelul de stima de sine se produce la varsta de 60 de ani si ramane acolo cu o usoara scadere pe la varsta de 70 si 80 de ani.

Varsta de mijloc este, pentru multi adulti, o perioada foarte stabila in domenii precum relatiile si serviciul. Mai mult, pe durata varstei de mijloc, majoritatea indivizilor investesc in continuare in rolurile sociale pe care le detin si care le-ar putea stimula stima de sine. Spre exemplu, oamenii isi asuma functii manageriale la locul de munca, mentin o relatie buna cu sotul sau cu partenerul si isi ajuta copiii sa devina adulti responsabili si independenti.

Pe masura ce imbatranim si rolurile noastre tind sa se schimbe si este firesc ca respectul de sine sa scada usor. Batranetea implica frecvent pierderea rolurilor sociale ca urmare a pensionarii. Casa ramane goala dupa ce fiecare copil pleaca la casa lui. Decesul partenerului poate, de asemenea, sa ameninte stima de sine. In plus, inaintarea in varsta aduce si alte schimbari care pot afecta stima de sine, cum ar fi abilitatile cognitive diminuate si sanatatea tot mai precara.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dezvoltare-personala

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Conflictul dintre generatii a devenit… „razboi”

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu

Pune o intrebare

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Simona Jeles, psihoterapeut: Cadoul de Craciun. De ce inseamna atat de mult?

Expertul Acasa.ro, Simona Jeles, psihoterapeut

Pune o intrebare