Steven Gordon, Doctor in Medicina la UC Health si profesor asistent la University of Cincinnati College of Medicine, explica ce se intampla. Specialistul spune ca un vierme de ureche apare atunci cand ai incapacitatea de a "alunga" un cantec si de a-l impedica sa se repete. De obicei este vorba despre fragmente de muzica, in 15 si 30 de secunde, auzite intern in mod repetat. Astfel, modul in care acestea functioneaza are mai multe niveluri: din punct de vedere neurologic, ele sunt strans legate de memorie, Din punct de vedere psihologic, acest vierme de ureche reprezinta o „mancarime” cognitiva la care creierul raspunde automat, rezultand o bucla vicioasa, spune specialistul.
Vestea buna este ca viermii din ureche sunt absolut normali. Studiile arata ca o data pe saptamana acestia apar la multi adulti sanatosi. Conform cercetarilor, peste 98% din populatia occidentala le-a experimentat.
De ce apar viermii de ureche?
"Earworms" sunt legati de o amintire declansata in subconstient de emotii, de o asociere sau de auzul unei melodii, spune dr. Gordon. Aceste melodii „in cautare de atentie”, asa cum le numeste Dr. Gordon, sunt de obicei in ritm alert, cu intervale strans distantate, note lungi si contururi melodice comune. Acest lucru le ajuta sa preia mai usor bucla fonologica a creierului, care este o functie a memoriei de lucru care stocheaza temporar informatii verbale si auditive.
Cum sa scapi de un vierme de ureche?
Dr. Gordon spune ca pentru a scapa de acest vierme de ureche este recomandat sa mesteci guma, sa asculti un talk show la radio sau sa faci un puzzle. Astfel iti vei tine mintea ocupata.