Dezvoltare personala

#persoane fericite #fericite #persoane generoase #prieteni #studiu

STUDIU! Persoanele generoase sunt mai fericite si au mai multi prieteni

Invata sa daruiesti, sa iti ajuti semenii, fara sa astepti nimic in schimb – lectia generozitatii a fost si este una dintre primele lectii care se invata inca din copilarie. Dincolo de ideile care vin sa sustina exact contrariul, adica faptul ca bunatatea nu este nici pe departe rasplatita, din contra, pare a fi mai degraba considerata o slabiciune, exista un studiu recent care dezvaluie o legatura de necontestat intre lipsa egoismului si o viata satisfacatoare.

 

Intre generozitate si fericire este o stransa legatura. Pentru a afla cum gesturile de generozitate afecteaza starea generala de satisfactie si fericire, o platforma online le-a cerut celor peste o mie de utilizatori adulti sa faca doua lucruri diferite.

Primul, participantii la studiu au raspuns la intrebari despre cat de satisfacuti sunt cu privire la diferite aspecte ale vietiil lor, cum ar fi relatiile de prietenie, viata de familie, viata sociala, finantele si cariera. Al doilea lucru care li s-a cerut a fost acela de a nota pe o scala de la zero la patru cat de predispusi sunt sa aiba cele 14 tipuri de comportament altruist indicate in studiu (exemple: au donat haine, au oferit indicatiile cerute unei persoane straine, etc). Cei al caror scor a fost mai mare de 75% au fost inclusi in grupul celor foarte generosi, iar cei care au adunat 25% au intrat in grupul celor putin generosi.

Rezultatul studiului sunt concludente: persoanele care s-au dovedit generoase au raspuns, potrivit intrebarilor, ca au si o viata fericita. O mare parte dintre cei din grupul celor foarte generosi au spus ca sunt satisafacuti de viata lor in general, in comparatie cu 60% dintre cei putin generosi. Persoanele care au inregistrat un scor mare la intrebarile despre gesturile altruiste erau mai satisfacute in fiecare parte importanta a vietii lor: prietenie, viata de familie, viata sociala, relatia amoroasa, cariera si bani.

Persoanele generoase sunt de trei ori mai predispuse sa fie „foarte fericite“ in fiecare zi. Aceasta nu sunt doar mai fericite, ci sunt fericite mult mai des. Acest sentiment general de fericire in cazul persoanelor foarte generoase poate fi un efect pozitiv al predispozitie lor mai mari de a gasi viata foarte importanta. Mai mult de 20% dintre cei care s-au incadrat in grupul persoanelor generoase priveau cu optimism spre viitor, se considerau multumiti de ei insisi si gaseau satisfactie la locul de munca.

S-a dovedit, de asemenea, ca persoanele generoase aveau mai multi prieteni apropiati. In cazul lor, era vorba nu doar de prieteni-cunostinte, ci prieteni care ar veni sa ii viziteze la spital, sa le ofere ajutor, sa ii conduca la aeroport sau sa le imprumute bani. In conculizie, studiul vine sa confirme ca, cu cat esti mai generos cu cei din jur sau chiar cu persoanele straine, cu atat orice gest dezinteresat are mari sanse sa fie rasplatit candva.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dezvoltare-personala

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Expertul Acasa.ro, psihologul Elena Done

Pune o intrebare