Dezvoltare personala

# planuri viata #predictii #planuri #psiholog

Spune-mi cum te trezesti dimineata, ca sa-ti spun ce fel de om esti

Cand ne trezim dimineata, ne dam jos din pat, ne ducem la oglinda si incepem rutina. In unele momente, avem ganduri vagi despre ce urmeaza sa facem in urmatoarele ore, alteori ne planuim la secunda evenimentele importante din ziua sau saptamana respectiva, si cautam sa ne indeplinim toate tintele propuse.

In opinia psihologului Alexandru Plesea, cunoscut opiniei publice drept Antrenorul Mintii, cu cat este mai mare planul, cu atat mai repede sarim din pat.

"De multe ori am observat ca atunci cand nu avem planuri mari, datul jos din pat, uneori este greoi, totusi, cand avem un plan mai mare, datul jos din pat este rapid. Astfel, omul normal se trezeste cu alarma ceasului, iar marii oameni de succes ai planetei au declarat in nenumarate randuri ca se trezesc fara alarma. De ce? Pentru ca au planuri mari. Alarma lor este fix planul. Altfel spus, planurile il trezesc pe om, ii trezesc, intai de toate, constiinta de a actiona. Un alt obstacol este ca omul se programeaza doar mental sa se trezeasca, neprogramandu-si emotiile sau trupul fizic sa-I sustina trezirea. Trezitul usor, energic si bine-dispus dimineata se face in urma dorintei emotionale sa realizeze un obiectiv (sau a pasiunii pentru ceva), si nu a unui gand fata de obiectiv. Oricaruia dintre noi i s-a intamplat ca atunci cand trebuie sa se trezeasca mai de dimineata decat de obicei pentru a lucra mai mult, trezitul devine mai greu. Aici avem doua optiuni, cand suna alarma: ori ne uitam la ceas, inchidem alarma si ne intoarcem inapoi sub plapuma, si visam unde vrem sa ajungem, cum, cu cine si in ce fel, sau, ne uitam la ceas, inchidem alarma, sarim din pat si ne ducem sa facem ceea ce visam", explica psihologul Alexandru Plesea.

Exercitiu pentru primii pasi ai diminetii: stabilirea intentiilor (planului)

1. Planuieste emotional si mental ce vrei sa faci, ce plan ai.

2. Stabileste-ti intentia, cum vrei sa te simti, unde vrei sa fii, si cand vrei sa obtii scopul.

3. Pune emotie (pasiune) sa realizezi, iar gandurile vor gasi solutii.

4. Daca sunt implicati alti oameni, stabileste-ti intentia privind genul de interactiune si emotie pe care vrei sa o ai cu ei. Poate ca vrei sa te distrezi, sa inveti ceva nou, sa fii productiv, sa te simti linistit, sa fii fericit sau indragostit, sa te simti respectat, sa fii calm si de folos sau sa te simti legat de altii.

5. Creeaza un film mental care sa arate cum vei fi in acea situatie viitoare. Observa prin ce treci in acea situatie o data ce ti-ai stabilit intentia. Ce auzi…? Ce iti spui…? Ce vezi…? Ce simti…?

"In concluzie, trezitul cu alarma este greoi, nesatisfacator si derutant, pentru ca opreste artificial functiile in om si mareste sansa spre nerealizarea obiectivelor. Trezitul din pasiunea si dorinta de realizare a unui lucru, aduce natureletea si armonia trezitului dis de dimineata, evitandu-se riscul de imbolnavire fizica sau mentala in viitor", conchide psihologul Alexandru Plesea.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dezvoltare-personala

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Sfatul expertului