Dezvoltare personala

#disciplina #dezvoltare personala

Sfaturi pentru a fi mai disciplinata si pentru a-ti atinge telurile

Autocontrolul este foarte important in vietile noastre in vremurile agitate pe care le traim. Sarcinile multiple pe care le avem de indeplinit, nevoia de a lua decizii rapid si eficient, timpul care pare ca se scurteaza fac imposibila o buna organizare a vietii fara disciplina si autocontrol.

Trucuri pentru disciplina si autocontrol

Asa cum despre copii se spune ca sunt mai fericiti atunci cand le impui limite si reguli, si adultii au nevoie de o disciplina constanta pentru a avea o viata echilibrata si cu satisfactii.

Iata cateva sfaturi care ne pot ajuta sa dezvoltam disciplina, sa crestem puterea vointei si sa ne atingem obiectivele.

1. Stabileste teluri si planuri de executie

Pentru a fi disciplinat, trebuie sa stii ce vrei sa obtii, altfel te poti abate de la drum. Atingerea rezultatelor dorite este foarte importanta pentru starea ta de bine. Iti recomandam sa notezi telurile in cuvinte concise si dintr-o perspectiva pozitiva. Gandeste-te la ce reprezinta ele pentru tine si mai apoi stabileste cum le poti indeplini in ritm constant. Este important ca, daca nu iti atingi un obiectiv, sa nu te judeci, sa asimilezi experienta si sa analizezi din nou situatia; rasplata nu va intarzia sa apara.

2. Cunoaste-ti punctele slabe pentru a sti unde poti face imbunatatiri

Fie ca este vorba de dormitul pana mai tarziu, fie de obsesia pentru un serial, toti intalnim obstacole in calea realizarii obiectivelor. Este important sa ne cunoastem punctele slabe si sa lucram cu ele. Disciplina trebuie exercitata constant, aceasta se dezvolta treptat, precum un muschi.

Cand incerci sa iti impui o anumita disciplina, este posibil sa nu te tii de treaba constant si uneori este nevoie de multa munca. A fi constient de punctele slabe iti va permite sa iti cunosti si punctele forte, resursele personale si limitele, ceea ce te va face sa te transformi in cea mai buna varianta a ta.

3. Identifica motivatia

Pentru a fi disciplinat este foarte important sa afli ce te motiveaza, care este motorul care te pune in miscare pentru a-ti atinge telurile. Vointa are o legatura directa cu sarcinile noastre zilnice si doar cu ajutorul ei ne putem indeplini obiectivele. Motivatia este cea care ne da vointa si care ne ajuta sa privin in interiorul nostru si sa ne intelegem dorintele cele mai arzatoare, dar si sa vedem rostul lucrurilor.

4. Invata sa gestionezi tendinta de a amana lucrurile

„Nu lasa pe maine ce poti face azi”. Este un proverb pe care il cunosti de mic copil si cu toate acestea il incalci deseori, nu? Tendinta de a amana lucrurile este de multe ori o piedica in calea succesului, fie ca vorbim despre obiective importante, fie ca ne referim la lucruri marunte.

Daca, atunci cand incerci sa duci la bun sfarsit o sarcina, proiect sau treaba casnica, te trezesti deseori in situatia de a gasi, aparent involuntar, distractii care te fac sa amani ceea ce ai de facut, inseamna ca ai de lucru. Aplica modelul IAA - Intentie, Atentie si Atitudine:

Intentie: Poate ca intr-o zi vrei sa fii mai productiv si in alta sa te relaxezi. Desi intentiile tale pot varia, trebuie sa fie mereu orientate spre cine esti si sa iti amintesti ce este important pentru tine.

Atentie: Atentia ta poate fi atat selectiva, cat si deschisa. Cel mai important este sa te intorci la momentul prezent si sa decizi pe ce sa iti concentrezi atentia.

Atitudine: Multumita atentiei vei putea dobandi o atitudine, ceea ce va determina cum iti vei trai viata. O atitudine mai pozitiva iti va transforma imaginea de ansamblu si iti va fi mai usor sa vezi oportunitatile in orice situatie.

5. Avanseaza cu pasi mici

Atinge-ti obiectivele cu pasi mici! In loc sa incerci sa faci de toate intr-o singura zi, concentreaza-te pe un singur lucru si incearca sa il duci la bun sfarsit. Nu poti fi o persoana diferita peste noapte, disciplinarea este un intreg proces. Aplica urmatoarele trucuri pentru a dobandi un ritm si a reusi sa-l sustii:

• stabileste perioade de lucru pe parcursul zilei, mai scurte la inceput si, in timp, mai extinse;

• daca incerci sa dormi mai bine, incepe prin a merge la culcare in fiecare seara cu 15 minute mai devreme;

• daca vrei sa mananci mai sanatos, incepe prin a pregati mesele de cu seara pentru ziua urmatoare.

6. Stabileste o rutina

Este important sa te organizezi si sa iti administrezi timpul constiincios. Stalibeste o rutina care include sarcinile zilnice, include in ea toate activitatile, de la sarcinile de lucru pana la timpul pentru recreere si odihna.

Daca te ajuta, poti face o agenda fizica sau digitala cu lucrurile pe care le ai de facut, ordinea lor si rezultatul urmarit.

7. Premiaza-te pentru disciplina

Dupa ce ai atins unul sau mai multe obiective, gandeste-te la ceva ce vrei sa iti oferi drept recompensa. Acest lucru iti poate servi ca motivatie si iti va da un motiv in plus pentru a te concentra.

Daca nu iti sarbatoresti realizarile, capacitatea de a dezvolta obiceiuri noi iti poate fi afectata.

Disciplina iti poate permite sa modelezi propriul caracter si sa ai o imagine de ansamblu mai ampla a realitatii, in care iti atingi telurile gratie eforturilor tale. Nu uita ca o persoana disciplinata isi va atinge mereu scopurile deoarece este perseverenta si consecventa.

Foto: piqsels.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dezvoltare-personala

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Top

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: A sti sa fii cu tine insuti

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu

Pune o intrebare