Dezvoltare personala

#sacrificiu #relatie #fericire

Sacrificiul bun si sacrificiul rau

Echilibrul dintre ce dai si ce primesti este unul din factorii cei mai importanti pentru fericire. Ce se intampla insa cand alegi sa faci sacrificii nesanatoase pentru tine?

Atunci cand faci sacrificii intr-o relatie, trebuie sa te gandesti de doua ori la consecintele si tipul sacrificiului tau.

Dr. Robert Holden a identificat doua tipuri de sacrificiu : cel bun, cu efecte benefice, si cel rau, nesanatos. Psihologul a explicat pentru Oprah.com cum poti sa renunti la sacrificiul rau, care duce intotdeauna la nefericire si extenuare .

Sacrificiul rau poate fi folosit cu succes pe termen scurt intr-o relatie sau chiar in cariera, dar pe termen lung duce doar la epuizare, nefericire si o parere proasta despre sine.

Sacrificiul bun este, in schimb, piatra de temelie a oricarei relatii. Stim cu totii ca nu poti avea o relatie fara compromisuri. Atata timp cand ambii parteneri accepta o solutie de mijloc, fericirea nu poate fi departe. Si in cariera sacrificiul bun te poate ajuta. Renuntarea la controlul absolut poate duce la inovare si chiar la o promotie.

 

Sacrificiul si copilaria

 

Sacrificiul incepe inca din copilarie. Primul sacrificiu este modificarea eului pentru a face pe plac celor din jur. Copiii invata de mici care din actiunile lor aduc zambete si laude. Adaptarea prea puternica la cerintele celor din jur poate aduce insa insatisfactii mai tarziu in viata.

Renuntarea la eul autentic pentru a face pe plac celor din jur duce la sacrificiu rau. Vei cauta fericirea in afara ta si risti sa ai o parere scazuta de sine si frica de refuz.

Incearca sa meditezi asupra dorintelor si aspiratiilor tale. Atunci cand esti sincer cu tine insati, nu poti trada pe nimeni altcineva.

Sentimentul ca fericirea este egoista ii duce pe multi oameni la sacrificii rele. Oricat de mult ai renunta la dorintele tale, nu poti face pe altcineva fericit in locul tau. Fa o lista cu oamenii care sunt cu adevarat recunoscatori pentru sacrificiile tale. Ai terminat deja? Fericirea personala poate fi un dar pentru cei din jur. Atunci cand esti fericita ii poti iubi mai mult pe cei din jur si renuntarea la frica provocata de sentimentul ca fericirea ar fi egoista te poate ajuta sa-i influentezi in bine si pe apropiatii tai.

Sacrificiile rele facute in trecut te pot impiedica sa fii fericita in prezent. In dragoste, atunci cand dai tot ce ai mai bun in tine, te simti minunat. Sacrificiul rau nu iti creeaza insa o senzatie de bine si nu trebuie sa dai atunci cand nu primesti nimic inapoi.

Daca simti ca oamenii profita de tine si nu iti apreciaza eforturile, renunta la rolul tau "generos". Atunci cand dai prea mult, prea repede, o poti face din dorinta de a fi pe placul cuiva, din cauza fricii de respingere sau chiar din dorinta de a controla relatia.

Atunci cand dai prea mult, sacrificiul rau te poate impiedica sa te bucuri de momentele in care primesti. O parere proasta despre sine te poate face sa te simti prost cand primesti ceva, sa simti ca ramai indatorata. Nici mandria nu duce la nimic bun, atunci cand simti ca daca primesti ai esuat.

 

Sacrificiul si extenuarea

 

Sacrificiul rau duce la extenuare. Pierzi contactul cu sursele tale de energie si ignori complet sentimentele tale reale. Fie ca acest sacrificiu este facut pentru copii, pentru o relatie sau pentru cariera el nu iti va aduce nimic bun pe termen lung.

Atunci cand dai prea mult pentru a nu dezamagi pe nimeni, vei ajunge cu siguranta la extenuare, moment in care chiar ii poti dezamagi pe cei dragi.

Cel mai important sacrificiu pe care il poti face este sa renunti la sacrificiul rau, care te retine din a-ti atinge intreg potentialul si din a fi fericita. Nimeni nu se poate simti fericit atunci cand joaca un rol, iar dorintele tale iti pot arata calea spre fericire.

Cu cat renunti mai mult la angoase si la mecanismele de aparare, cu atat vei simti din nou eul tau autentic, care te poate ghida catre fericire.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dezvoltare-personala

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: A sti sa fii cu tine insuti

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu

Pune o intrebare

Top

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu

Pune o intrebare