Dezvoltare personala

#diferenta dintre psiholog si psihiatru #psihiatri #psihologi

Psihoterapeut sau psihiatru? Ce sa alegem?

Adesea, psihologii sunt confundati cu psihiatrii, Multe persoane considerand ca psihologii sunt cei care se ocupa de oamenii “nebuni”, adica de cei cu tulburari psihice si, in majoritatea cazurilor (inca), psihologii sunt confundati cu psihiatrii.

Desi informatia se gaseste la un click distanta pe minunatul nostru Internet, care ne acapareaza pe zi ce trece din ce in ce mai mult timp din viata, sau la un telefon distanta ca sa pui o intrebare, totusi sunt persoane care privesc psihologul (de fapt, termenul corect este psiholog-psihoterapeut, deoarece acesta se ocupa de interventie) cu teama, cu nestiinta, “pe dupa perdea” ca sa nu se prinda cineva ca au vreo nevoie sau dorinta de la viata.

In opinia psihologului Laura Maria Cojocaru, presedinte si fondator al Institutului de Neuro-Programare Lingvistica Somato-Integrativa (INLPSI), nu este mai bine sau mai rau la psiholog fata de psihiatru si viceversa, ci conteaza doar ceea ce cautam cu adevarat: o rezolvare a unei situatii de moment si cu efecte pe termen scurt sau o schimbare a felului in care iti traiesti viata pe termen lung. Uneori este posibil sa avem nevoie de ambii specialisti si, daca ii gasim si sunt dispusi sa colaboreze, atunci ne putem considera pe jumatate vindecati.

Ce face psihiatrul?

Psihiatrul este specialistul care:

  1. Aloca o discutie scurta (max. 20 min) cu persoana in privinta situatiei deoarece are o anumita pregatire, abordare si directie medicala si treaba lui este sa recomande un tratament pe care sa-l ia persoana acasa.
  2. Trateaza medicamentos persoana care prezinta un dezechilibru ajuns deja in planul fizic
  3. Trateaza efectul pe care l-au avut evenimentele in viata persoanei.
  4. Trateaza la nivel fiziologic, aducand chimic in organism substantele necesare pe care corpul nu le mai produce suficient sau regland ceea ce produce in exces si ajutand organismul sa reinvete treptat echilibrul natural.
  5. Trateaza pe termen limitat, pana la eliminarea simptomelor.
  6. Sustine medicamentos persoana care se simte emotional suficient de rau incat sa nu se poata concentra asupra schimbarii in plan mental, emotional, comportamental.

Ce face psihiterapeutul?

Psihoterapeutul, practicianul de neuro-programare lingvistica (NLP), coach-ul, consilierul de dezvoltare personala, este specialistul care:

1.    Aloca cate o sedinta pe saptamana (50 minute) pe un termen mai lung persoanei pentru a produce schimbarea solicitata si treaba lui este sa recomande un mod de gandire si comporatament pe care-l exerseaza impreuna in cabinet si apoi este fixat prin lucrul de acasa al persoanei.

2.    Sustine si ghideaza persoana psihic, emotional si comportamental, in a invata cum sa faca fata evenimentelor trecute, prezente si viitoare si cum sa invete prin prisma acestora sa devina o persoana mai buna si plina de resurse.

3.    Trateaza deseori cauza si sadeşte semintele unei perceptii si unui comportament pentru viitor, centrate pe rezultat

4.    Produce schimbare la nivel mental, emotional si comportamental

5.    Ghideaza si invata persoana pentru tot restul vietii sa-si acceseze forta interioara si toate resursele necesare unei vieti implinite pe toate planurile.

6.    Ghideaza persoana spre a gasi şi exersa metode pentru schimbare potrivite, cu scopul dezvoltarii si evolutiei personale, imbunatatirii abilitaţiilor sociale si de comunicare, a mentinerii sanatatii mentale, emotionale si comportamentale in toate aspectele vietii si pentru tot restul vietii

Unde se intalnesc aceste 2 profesii?

1.    Sunt situatii in care persoana se simte emotional destul de rau incat sa nu se poata concentra asupra schimbarii si exersarii de noi atitudini si abilitati de gandire pozitiva lucrate cu psihoterapeutul sau ghidul. “in acest caz, psiholog-psihoterapeutul sau ghidul tau pentru viata, ar fi bine sa te indrume catre un specialist psihiatru care sa-ti recomande o medicatie usoara, astfel incat sa te poti capacita pentru schimbarea in plan concret. Asta nu inseamna ca esti “nebun” sau ca ar fi vreun pericol fizic, ci inseamna ca acei doi specialisti colaboreaza pentru starea ta de bine, pentru a te ajuta sa faci schimbarea mai repede si sigur”, explica psihologul Laura Maria Cojocaru.

2.    “Sunt situatii in care medicatia este insuficienta pentru ca persoana sa faca schimbari semnificative in viata ei, deoarece pastila nu schimba modul de gandire, intrepretare a evenimetelor si reactia sau comportamentul. in acest caz, psihiatrul tau ar fi bine sa te indrume catre un specialist psihoterapeut/coach/practician NLP/consilier de dezvoltare personala care sa te sustina pe drumul unei schimbarii mai profunde si de durata”, conchide psihologul Laura Maria Cojocaru, presedinte si fondator al Institutului de Neuro-Programare Lingvistica Somato-Integrativa (INLPSI).

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dezvoltare-personala

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Top

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Daniela Irimia: Cele 3 moduri prin care comunicam zi de zi

Expertul Acasa.ro Daniela Irimia, trainer de dezvoltare personala

Pune o intrebare