Dezvoltare personala

#oameni si copaci #asocieri psihologice #asemenari #copaci #oameni #lectii de viata

Psiholog: Oameni si copaci - asocieri psihologice si lectii de viata

Oricat de curios ar parea, copacii sunt fiinte relationale. Acestia au nevoie de o multitudine de alte organisme vii pentru a-si continua viata, pentru a creste, pentru a se reproduce. Acestea se lipesc de radacinile copacilor si extind sistemele de radacini pentru a le ajuta sa extraga apa si nutrientii din sol si sa le transmita la cele mai inalte frunze.

 

In opinia cunoscutului psiholog Laura-Maria Cojocaru, presedinte si fondator al Institutului de Neuro-Programare Lingvistica Somato-Integrativa (INLPSI), relatia dintre oameni si copaci este atat de speciala si importanta, acestia avand mult mai multe lucruri in comun decat cunoastem (sau dam importanta) multi dintre noi. Acest aspect include faptul ca atat oamenii, cat si copacii contin in mare parte apa, impartasim caracteristici fizice similare si fiecare dintre noi este complet unic. In plus, oamenii si copacii sunt interdependenti – noi inspiram oxigen si expiram dioxid de carbon, in timp ce copacii iau dioxid de carbon si elibereaza oxigen.

De ce sunt copacii fiinte sociale? De ce impart hrana cu propria specie si, uneori, ajung chiar atat de departe incat sa-si hraneasca ”concurentii”?

“Motivele sunt aceleasi ca si pentru comunitatile umane: exista avantaje in a lucra impreuna. Un copac nu este o padure. Pe cont propriu, un copac nu poate stabili un climat local consistent. Este la cheremul vantului si al vremii. Dar impreuna, multi copaci creeaza un ecosistem care modereaza extremele de caldura si frig, stocheaza multa apa si genereaza multa umiditate. Si in acest mediu protejat, copacii pot trai pana la varste foarte mari. Pentru a ajunge la acest punct, comunitatea trebuie sa ramana intacta, indiferent de situatie. Daca fiecare copac s-ar adapta numai pentru el insusi, atunci multi dintre ei nu ar ajunge niciodata la batranete.

Uscarile regulate ale unora ar duce la multe goluri mari in zona respectiva, ceea ce ar face mai usor ca furtunile sa patrunda in padure si sa smulga mai multi copaci. Caldura verii ar ajunge la ”podeaua” padurii si i-ar usca. Fiecare copac ar avea de suferit.

Oamenii si copacii  - similaritati

1. Caracteristici fizice

"Oamenii si copacii, stau in pozitie verticala, cu o coroana in varf si membre care decurg dintr-un trunchi central. In plus, modelul de ramificare tubulara al plamanilor nostri seamana cu sistemul radicular al multor copaci”, explica psihologul Laura Maria Cojocaru.

2. Unicitate si frumusete

"Fiecare om si fiecare copac este unic si nu exista doi care sa fie exact la fel. La copaci culorile pot varia, ramurile pot creste si se pot indoi in unghiuri diferite, iar mugurii si florile apar in locuri diferite. La fel ca oamenii, copacii au rate de crestere diferite, cu variatii in inaltime si volum. Unii cresc inalti, in timp ce altii sunt scunzi. Unii raman subtiri, iar altii cresc mai grosi. Unicitatea si diversitatea evidente atat la ​​copaci, cat si la oameni ajuta la transformarea lumii intr-un loc mai interesant si mai frumos!”, declara specialistul.

3. Dependenta de apa

"Atat oamenii, cat si copacii sunt formati in mare parte din apa si se bazeaza pe aceasta resursa pentru a supravietui. Majoritatea copacilor sunt formati din mai mult de 50% apa. In mod similar, o persoana adulta este formata din aproximativ 70% apa. Fara apa, viata nu ar fi posibila nici pentru oameni, nici pentru copaci”, este de parere psihologul Laura Maria Cojocaru.

4. Increderea in altii

"Stiati ca exista la fel de multi microbi pe corpul uman ca si celule umane reale? Chiar daca acesti microbi nu fac parte din organism, ei indeplinesc functii importante pentru viata umana. La fel ca oamenii, copacii se bazeaza si ei pe alte organisme vii pentru supravietuire si reproducere. De exemplu, multi copaci se bazeaza pe anumite ciuperci pentru a se lipi de radacini si pentru a le permite sa extraga suficienta apa din sol. In plus, multi copaci si arbusti (inclusiv ciresul, caisul, visinul, marul. parul, prunul, printre altii) se bazeaza pe insecte polenizatoare pentru a schimba polenul din florile lor pentru a se regenera si reproduce”, explica psihologul.

5. Traiesc in comunitati

Potrivit unui articol din Smithsonian din martie 2018, cercetatorii au adunat dovezi care arata ca arborii aceleiasi specii sunt de fapt organisme comunale (cum ar fi oamenii) si pot chiar sa formeze aliante cu copacii din alte specii. Cercetatorii au descoperit, de asemenea, ca arborii padurii au evoluat pentru a trai in relatii interdependente si de cooperare care sunt sustinute de comunicare si o inteligenta colectiva similara unei colonii de insecte sau unui oras.

6. Relatia simbiotica dintre oameni si copaci

"Copacii si oamenii au o relatie interdependenta. Un exemplu este ca inspiram oxigen si expiram dioxid de carbon. Copacii, pe de alta parte, iau dioxid de carbon si elibereaza oxigen in atmosfera. Rolul pe care il joaca copacii in ecosistem este vital pentru viata umana si a altora fiinte si organisme vii de pe pamant. In plus, copacii ne sprijina prin oferirea de umbra si adapost, prevenirea eroziunii solului, servind drept scuturi de vant, curatand apele subterane si furnizand hrana”, considera specialistul.

7. Copaci si simtul locului

"Copacii ne conecteaza cu locul in care traim. Ochii nostri sunt adesea atrasi de copaci cand iesim in aer liber si ne pot servi drept repere si ne pot ajuta sa ne gasim drumul. Multi oameni isi amintesc constient sau subconstient un loc pe care l-au vizitat dupa tipul de copaci erau prezenti si pot avea un sentiment sau o amintire care le vina in minte cand vad un copac”, conchide psihologul Laura-Maria Cojocaru, presedinte si fondator al Institutului de Neuro-Programare Lingvistica Somato-Integrativa (INLPSI).

FOTO: pexels.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dezvoltare-personala

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: A sti sa fii cu tine insuti

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu

Pune o intrebare

Sfatul expertului