Dezvoltare personala

#inteligenta emotionala #dezvoltare inteligenta emotionala

Psiholog: Inteligenta Emotionala sau conlucrarea dintre inima si minte

Inteligenta si Emotia, cu cat mai mult ni se preda institutional ca sunt manifestari simultane sau venite impreuna, cu atat mai mult omul se indeparteaza de potentialul lor. Daca acestea ar functiona impreuna si simultan, cum de altfel se poate doar prin unirea lor, atunci acest lucru ar fi posibil, doar prin „vointa proprie˝, deliberat, considera psihologul Alexandru Plesea, cunoscut opiniei publice drept Antrenorul Mintii.

 

Mai mult decat atat, specialistul este de parere ca alte manifestari ale uneia sau ale alteia, care sunt mecanisme usor observabile oriunde de stimul-reactie-impuls, nu le putem incadra si nici nominaliza ca fiind emotie sau gand. Datorita factorilor externi, stimulatori si influentatori de reactii in om, acesta devine un aparat de raspunsuri la ce au facut sau construit altii, fie cu sau fara interes. Putem observa acest lucru mai intai la doi oameni care au o discutie aprinsa: niciunul dintre ei, nu creaza spatiu voit pentru a uni mintea cu inima,  ci fiecare este stimulat, avand o reactie rapida sau impuls instant, nebazat pe unirea mintii cu a inimii, care nu duce decat sa ajunga cel putin unul din ei, la starea nedorita si inutila de: suferinta, incapacitate sau neincredere de sine.

“Gandurile si emotiile sunt determinari proprii, in folosul, contributia, gestionarea si proiectarea interiorului spre exterior. Pana la o astfel de manifestare multa mamaliga e de mancat. Una dintre atitudinile uitate, dar recuperate datorita nevoii de adaptare la o viteza sociala accelerata, este inteligenta emotionala. Adica nevoia intrinseca de a pune inima si mintea sa lucreze simultan, in mod deliberat. Conexiunea dintre inima si minte spre decizii se numeste „inteligenta emotionala˝. Cei care o dezvolta, devin lideri, antreprenori, conducatori, organizatori, creativi, artisti, oameni cheie care tin haturile unui segment social. Cei care nu o dezvolta, urmeaza sub-ordonat ce fac acestia. Inteligenta emotionala se invata prin experienta de gestiune cu lucrurile inconfortabile, grele, dureri, apasari, perioade de incercare”,  conchide psihologul Alexandru Plesea, cunoscut opiniei publice drept Antrenorul Mintii.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dezvoltare-personala

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Conflictul dintre generatii a devenit… „razboi”

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu

Pune o intrebare

Sfatul expertului