Dezvoltare personala

#manipularea in viata #oameni manipulati #manipulare #psiholog

Psiholog: 4 metode prin care "acceptam" sa fim... manipulati

Programarea neuro-lingvistica (acronim international: NLP, dupa denumirea din engleza: Neuro-linguistic programming) este un ansamblu coordonat de cunostinte si practici din domeniul psihologiei, creat de Richard Bandler si John Grinder in California, Statele Unite, in anii 1970. Creatorii sai pretind o conexiune dintre procesele neurologice (neuro-), limba (lingvistic) si modele de comportament invatate prin experienta (programare), si ca acestea pot fi modificate pentru a atinge teluri specifice in viata.

 

In acelasi timp, sunt destui oameni care inca nu au incredere in NLP ca stiinta si o considera o forma mai degraba de manipulare decat de vindecare. Potrivit psihologului Andra Tanasescu, vicepresedinte al Institutului de Neuro-Programare Lingvistica (INLPSI), NLP poate fi rezumat ca fiind capacitatea de a ne controla starile interioare prin dirijarea propriului creier, avand ca obiective urmatoarele: gestionarea emotiilor, vindecarea experientelor traumatice, depasirea convingerilor limitative, cresterea stimei de sine, rezolvarea conflictelor etc.

“In cei 7 ani de cand studiez si practic NLP-ul, am ajuns o concluzie paradoxala: NLP nu este un set de tehnici de manipulare sau de vindecare, dar in acelasi timp pot fi folosite si ca tehnici de manipulare, dar si de vindecare. Intreaga abordare a programarii neurolingvistice (NLP) cu tot setul de tehnici nu este in esenta nici bun, dar nici rau. Ceea ce il defineste ca fiind una sau alta este intentia celui care o foloseste. Ca orice pe lumea asta, un lucru capata o nuanta, abia in momentul in care omul decide cum sa o foloseasca. Sa luam focul spre exemplu. Cand l-a descoperit omul, a realizat ca poate sa se incalzeasca, sa se protejeze de pradatori si sa isi pregateasca hrana. Ulterior, tot omul a realizat ca poate provoca incendii prin care sa faca rau. Putem spune, prin urmare, ca Focul este rau? Sau ca este bun? Nici una, nici alta. Doar exista si atat! Focul capata o semnificatie diferita, in functie de cum decide omul sa il foloseasca. Stiu ca exista persoane care cauta sa invete tainele psihologiei, indiferent de abordarea din care vine, pentru a manipula. Asta este adevarul si momentan nimic nu schimba realitatea asta; si nu putem invinui psihologia pentru intentiile oamenilor”, explica psihologul Andra Tanasescu.

Totodata, specialistul afirma ca intentiile oamenilor sunt diferite si fiecare are o motivatie intrinseca, independenta de exterior si complet in afara controlului nostru. “Tot ce putem controla sunt gandurile, credintele, emotiile si actiunile proprii. De asemenea, putem alege sa intoarcem spatele celor care vedem si simtim ca au intentii necurate si sa ne vedem de viata. Putem alege sa eliminam relatiile toxice, oamenii si situatiile toxice din viata noastra. In final, putem alege sa ne inconjuram de oameni care sa aduca plus de valoare in viata noastra”, continua psihologul.

Orice lucru poate fi folosit ca o tehnica de manipulare, daca...

Atat NLP-ul, cat si orice alt lucru in aceasta lume pot fi folosite oricand ca mijloace de manipulare, insa potrivit psihologului Andra Tanasescu, manipularea psihologica negativa functioneaza numai daca sunt indeplinite urmatoarele conditii:

1. Alegi sa te lasi dus cu zaharelul, pentru ca este mai usor. “Cei mai multi se lasa manipulati, nu pentru ca sunt prosti, nu pentru ca sunt usor influentabili, ci pentru ca sunt lenesi. Este mult mai usor sa lasam pe altcineva sa gandeasca si sa ia decizii pentru noi. Si pentru ca nu vrem sa facem vreun efort, mergem dupa ceilalti, chiar daca asta ne provoaca nefericire si insatisfactii. Celalalt motiv? Dincolo de o posibila doza de masochism, adevarul este ca nu vrem sa fim respinsi sau judecati. Daca majoritatea trage intr-o directie, din dorinta de a fi acceptati si inclusi, vom merge mai degraba cu turma decat sa alegem sa avem credinte diferite, pe cont propriu. Este pur si simplu „mai simplu” asa”, declara psihologul Andra Tanasescu.

2. Nu vrei sa iti asumi nici o responsabilitate. “Pe langa lejeritatea si acceptarea sociala pomenite mai devreme, lipsa de asumare este regina. Cum sa ne asumam noi riscul de a o da in bara? Cum sa ne asumam resposabilitatea pentru o posibila greseala? Cum sa recunoastem ca gresim, in cazul in care ce ne-am propus nu merge? Este mult mai simplu sa aratam cu degetul. Sa lasam riscul pentru altii. In timp ce altii fac eforturi si risca zi de zi, multi stau in confortul casei lor, departe de a fi expusi oricarui risc de a fi vazuti. Si din spatele ecranelor, comenteaza actiunile si efortul celor din Arena. Iar asta nu se intampla doar acum. Asta a fost dintotdeauna. Oamenii se dau rotunzi putin prea mult, ii critica prea usor si prea repede pe ceilalti, cand multi dintre ei stau in pat, cu ochii in tavan. Cine stie sa vada dincolo de galagia provocata, va sti ca este doar zgomot, fara nici un pic de continut. Cei care aleg calea usoara, vor alege sa asculte zgomotul pentru ca este mai simplu”, adauga psihologul.

3. Ramai in ignoranta si lipsa de cunoastere. “Multi oameni mi-au spus „NLP-ul este folosit pentru manipulare, nu vreau sa am de-a face cu asa ceva!” Haideti sa ii intreb inca o data: Daca nu stii cu ce se mananca NLP-ul, cum stii ca e manipulare? Cum stii ca foloseste NLP si nu altceva? Cum stii sa te protejezi, daca nu stii ce foloseste? E mai bine sa iesi pregatit in Arena, decat sa pretinzi ca stii, cand de fapt nu ai habar. Da, poate fi folosit cu scopuri negative, insa atata timp cat stii si recunosti ce foloseste, cum te-ar mai putea manipula? Tu stii deja ce vrea sa faca si ai puterea (cunoasterii) de a te proteja. In plus, ai in maini uneltele NLP prin care poti sa iti creezi viata dupa bunul plac; evident, tinand cont de ecologia sistemului din care faci parte”, este de parere specialistul.

4. Pierzi conexiunea cu propria persoana. “Chiar si fara studii de psihologie, poti sa simti cand cineva iti vrea raul, daca esti prezent si in conexiune cu tine. Cand esti aliniat cu propria persoana, nimic nu te va putea influenta sa iti schimbi viata in rau. Vei accepta numai ce este spre binele tau si al celor din jurul tau. Cum? Simplu! Stii ce vrei, ce ti se potriveste, ce iti aduce bucurie. Si asta este tot ce accepti in viata ta! Este imposibil sa fii dus de nas atunci cand stii foarte clar cine esti, care iti sunt plusurile si minusurile si care este tipul de viata potrivit pentru tine. In concluzie, ai posibilitatea sa alegi cine vrei sa fii. In fiecare moment, la fiecare pas. Intrebare este, cine vrei sa fii?”, conchide psihologul Andra Tanasescu, vicepresedinte al Institutului de Neuro-Programare Lingvistica (INLPSI).

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dezvoltare-personala

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: A sti sa fii cu tine insuti

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu

Pune o intrebare

Sfatul expertului