Dezvoltare personala

#productivitate #cariera #procrastinare

Procrastinarea, dusmanul productivitatii

De multe ori ne dam seama ca amanam in mod repetat lucruri importante, acordand atentie unor sarcini mai marunte. Daca scapa de sub control, procrastinarea poate deveni dusmanul cel mai mare al productivitatii.

Procrastinarea este amanarea sarcinilor importante, in favoarea lucrurilor mai putin importante, care pot fi rezolvate mai repede. Psihologii asociaza procrastinarea cu anxietatea simtita atunci cand incepi sau termini un proiect important.

Chiar daca toata lumea amana uneori sarcini neplacute, atunci cand devine cronica, procrastinarea te poate impiedica sa-ti atingi potentialul maxim si iti poate afecta serios cariera, prin diminuarea productivitatii muncii.

In urma procrastinarii, cei mai multi oameni se simt vinovati si stresati. Presiunile exterioare legate de esecul indatoririlor amanate pot intari starea de anxietate, provocand din nou procrastinarea

 

Recunoaste semnele procrastinarii

 

Pentru a recunoaste daca esti o victima a procrastinarii, trebuie sa iti analizezi cu sinceritate propriile actiuni.

Daca iti umpli timpul cu sarcinile usoare de pe lista de prioritati si le amani in mod repetat pe cele importante, poti fi victima procrastinarii.

Semnele includ si anxietatea legata de inceperea unei sarcini. Cand incepi sa lucrezi ceva, apoi hotarasti brusc ca nu ai "starea potrivita" si te concentrezi asupra altor lucruri mai mici, procrastinezi.

Asteptarea "momentului potrivit" pentru a incepe o sarcina sau acceptarea oricarei sarcini minore de la cei din jur sunt alte semne ale procrastinarii.

Atentie! Nu confunda amanarea justificata a unui proiect important cu procrastinarea. Daca esti prea obosit pentru a duce la bun sfarsit o sarcina prioritara si o amani pentru a doua zi, acest comportament este perfect normal, atunci cand amanarea nu se repeta in mod nejustificat.

Fii sincer cu tine insuti si recunoaste atunci cand amani o sarcina doar pentru ca nu vrei sa o incepi. Procrastinarea este independenta de nevoia de munca productiva si de respectul de sine, astfel ca poti cadea victima a acestui comportament chiar daca esti o persoana energica, care depune eforturi zilnice pentru a avea succes profesional.

 

Gaseste motivul procrastinarii

 

Daca vrei sa depasesti acest obstacol, este foarte important sa gasesti cauza pentru care procrastinarea devine un comportament acceptat. Este vorba de sarcina in sine sau de tine?

Motivul cel mai des invocat tine de partile neplacute ale unor sarcini. De cele mai multe ori, solutia cea mai buna pentru partile negative este rezolvarea lor cat mai rapida, pentru a te putea concentra apoi asupra aspectelor placute.

Lipsa de organizare poate fi un alt motiv al procrastinarii. Oamenii bine organizati au liste de prioritati pe care le respecta intocmai. Organizarea buna a timpului impiedica, de multe ori, instalarea procrastinarii, deoarece impartirea unei sarcini in pasi mai mici elimina anxietatea legata de marimea si durata sarcinii.

Chiar daca esti organizat, uneori te poti indoi de faptul ca ai resursele necesare pentru a duce un lucru la bun sfarsit.

Pentru unii, insasi succesul devine un motiv de frica, deoarece, daca termina sarcina incredintata, ar putea sa o primeasca din nou, mai tarziu, sau ar putea primi chiar responsabilitati mai mari.

Perfectionistii devin uneori si ei victimele procrastinarii, prin gandirea de tip "Nu pot face asta pefect acum, asa ca nu o mai fac deloc”.

O alta cauza a procrastinarii poate fi chiar lipsa de experienta in luarea de decizii. Atunci cand nu te poti hotari asupra modalitatilor in care poti indeplini o sarcina, risti sa o amani de frica alegerii unei optiuni gresite.

 

Inteleasa de multe ori gresit ca " lene ", procrastinarea poate fi uneori un indiciu al unei probleme comportamentale mai grave, ca depresia sau sindromul deficientei de atentie.

Daca simti ca esti o victima a procrastinarii si incercarile tale de a o depasi raman fara rezultate, apeleaza la ajutorul unui psiholog.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dezvoltare-personala

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: A sti sa fii cu tine insuti

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu

Pune o intrebare