Dezvoltare personala

#voluntariat online #voluntar #proiect caritabil

Primul proiect de voluntariat

Vrei sa creezi impact, proiecte de voluntariat bine organizate care fac intr-adevar o diferenta si sa-ti implici in acelasi timp prietenii, colegii si vecinii?

Daca da, Imparte.ro te numeste lider in primul tau proiect in voluntariat, lider care vede ca exista nenumarate nevoi si preia initiativa sa gaseasca o solutie.

OK, ai identificat o nevoie in comunitatea in care locuiesti si vrei sa faci ceva sa minimizezi aceasta nevoie. Ce ar fi de facut?

 

Primul pas: Gaseste partenerii pentru proiect: ONG-urile si vecinii de cartier

 

Contacteaza ONG-urile sau asociatiile caritabile pentru a te introduce si pentru a-ti prezenta ideea de proiect. De exemplu, daca vrei sa pui la cale un proiect despre construirea unui centru de plasament pentru batrani, ai putea sa iei legatura cu asociatii umanitare care dezvolta proiecte de constructii si renovari asemenea asociatiei Habitat for Humanity.

Stabileste o intalnire sa discuti despre ideea proiectului si sa organizezi urmatorii pasi. Intreaba ce alte parti ar putea fi consultate si implicate in proiect.

 

Pasul doi: Cercetarea locatiei cu ajutorul voluntarilor

 

Lucreaza cu partenerii tai inca din timp si planifica pasii proiectului. Stabiliti impreuna deadline-urile fiecarei etape a proiectului si dezvoltati un sistem de management pentru monitorizarea acestuia.

In drum spre viitoarea locatie a proiectului, ia notite cu adresa exacta a locului si traseul cel mai rapid si facil de parcurs. Asigurand aceasta informatie, voluntarii nu se vor ratacii si nici nu vor pierde ore pe drum.

In timpul vizionarii locatiei, pune intrebari utile care te ajuta sa intelegi mai bine nevoia acelei comunitati si modurile in care implicarea ta si a echipei de voluntari poate raspunde cel mai bine acestei nevoi.

Planifica cu atentie ce tipuri de materiale si ce cantitati vei avea nevoie pentru indeplinirea fiecarui task astfel incat voluntarii sa aiba totul pregatit atunci cand vin sa lucreze pentru proiect. Si pentru aceasta, fa un mic brainstorming cu ONG-ul implicat cu necesarul de instrumente si materiale. Le poate asigura chiar ONG-ul? Poti sa ii intrebi pe voluntari sa aduca materiale de acasa? Puteti lucra impreuna pentru a solicita ajutorul comunitatii locale? Sunt cateva intrebari pe care ai putea, de asemenea, sa le ai in vedere.

 

Pasul trei: Recruteaza prieteni voluntari care sa te ajute

 

Tine minte! Ai mare nevoie de voluntari! Este important sa stabileste o strategie de recrutare a voluntarilor pentru a asigura succesul proiectului.

Daca ai prea putini participanti implicati, cel mai probabil proiectul nu va fi finalizat si voluntarii vor avea impresia ca si-au pierdut timpul sau ceea ce au facut nu a fost de folos.

Pentru a preveni acest lucru, poti sa faci un formular de inregistrare a voluntarilor. Si, poti sa folosesti si instrumentele online, precum Facebook Events sau Fii voluntar online.

Inregistrarea in avans te ajuta sa gasesti oamenii potriviti. Poti sa vorbesti cu voluntarii interesati despre abilitatile lor, facilitati de aprovizionare si daca mai pot aduce alti prieteni in proiect.

Daca proiectul tau e mic, poti sa faci doua lucruri deodata: organizezi proiectul si recrutezi voluntarii.Daca te-ai gandit la un proiect amplu, recrutarea voluntarilor poate sa ocupe timp. Asa ca, identifica o persoana capabila sa conduca in locul tau procesul de recrutare a voluntarilor.

 

Pasul patru: Fii un adevarat lider si pregateste-te intens!

 

Detaliile conteaza! Ia legatura cu persoana de contact a asociatiei partenere, verifica inca o data detaliile proiectului si confirma logistica.

Stim sigur ca vei fi mandru de proiectul tau. Asa ca, alege un reprezentant, fie un vecin, fie o persoana din asociatia caritabila, care sa sustina o scurta prezentare, prin care multumeste tuturor voluntarilor pentru implicare si devotament, si mai ales, pentru timpul dedicat proiectului.

Verifica inca o data locatia, asigura-te ca toate materialele si instrumentele de care ai nevoie sunt deja acolo, da ultimele telefoane specialistilor pe care i-ai recrutat, si gandeste-te la un plan de rezerva in conditii de vreme instabila .

Foarte, foarte important! Confirma participarea tuturor voluntarilor! Deseneaza o strategie despre cum iti vei prezenta echipa de voluntari. Cum ai putea sa faci din proiect o exeperienta atat de placuta astfel incat sa ii determini pe voluntari sa se implice din nou?

Iti dam noi o idee: planuieste o discutie de grup la sfarsitul proiectului si lasa-le suficient timp voluntarilor sa se gandeasca si sa discute despre ce s-a intamplat pe parcursul proiectului.

 

Pasul cinci: Coordoneaza evenimentul pentru viitorul proiect!

 

  • Fii acolo cu 30 de minute sau o ora inainte pentru a face ultimele retusuri
  • Pregateste toate materialele pentru desfasurarea task-urilor
  • Fiecare voluntar va completa un formular de participare, pe care acesta se va semna
  • Desemneaza un reprezentant al asociatiei caritabile sa le vorbeasca voluntarilor despre asociatia lor, misiunea, obiectivele si diferenta pe care voluntarii o vor face prin implicarea lor.
  • Fii un lider!

a) Cunoaste-ti rezultatul si transmite-l voluntarilor
b) Fii organizat si atribuie task-uri voluntarilor
c) Tine pasul conform programului stabilit
d) Distreaza-te si incurajeaza voluntarii sa faca la fel
e) Ofera feedback pozitiv

Ia cu tine o camera de filmat. Te vei bucura de aceste amintiri frumoase.

  • Inmaneaza voluntarilor un formular de evaluare inainte ca ei sa plece. Te va ajuta sa evaluezi ce nu a mers bine si ce poti imbunatatii.
  • Mentine locatia curata, dupa ce toti participanti au plecat
  • SARBATORESTE!

Citeste articolul pe Imparte.ro - Cum sa donezi inteligent

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dezvoltare-personala

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Top

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: A sti sa fii cu tine insuti

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu

Pune o intrebare