Dezvoltare personala

#fericire #multumire #optimism #cod genetic #gene #iubire #bani

Pe tine ce te face fericit?

Fericirea a devenit, de curand, un subiect destul de cercetat de psihologi. Acestia au inventat chiar o noua ramura a acestei stiinte specializata in studiul fericirii – psihologia pozitiva. Acorda-ti un minut si raspunde-ti la intrebare: ce te face fericit? O casa noua, o masina, o vacanta exotica, premiul cel mare la loterie ? Cercetatorii au gasit raspunsul: in topul lucrurilor care ne fac fericiti , iubirea s-a situat pe primul loc.

 

In ultimii 6 ani, Martin E. P. Seligman, fondatorul si directorul Centrului de Psihologie Pozitiva din Pennsylvania, a incercat sa afle ce ii face pe oameni fericiti. Scopurile sale erau clare: daca vom sti ce ne face fericiti, vom putea sa actionam direct si sa ne imbunatatim, astfel, viata spirituala.

A rezultat ca linistea interioara nu tine de avere sau noroc, ci de caracterul si calitatile fiecaruia. Asadar, ne putem crea noi insine fericirea?

La studiu au participat aproximativ 5000 de persoane. Majoritatea au asociat fericirea cu aproximativ 24 de calitati ale personalitatii, printre care recunostinta, speranta, abilitatea de a iubi si de a fi iubit. “Relatiile cu ceilalti ne fac fericiti”, a fost verdictul cercetatorului Naansook Park.

Desi psihologii au pornit in cautarea unei metode prin care ne putem induce starea de fericire, rezultatele nu au fost foarte incurjatoare: practic, nu putem controla mai mult de 50% din lucrurile sau starile care ne fac sa fim fericiti. De ce? Pentru ca fericirea inseamna si optimism, iar acesta se gaseste, partial, si in codul genetic. Datele  interactioneaza cu mediul inconjurator si nu pot fi controlate.

Vestea buna este ca putem influenta, intr-o oarecare masura, cealalta parte de 50%. Aceasta consta in nivelul de educatie (s-a descoperit ca oamenii educati au sanse mai mari sa fie fericiti), activitatile pe care le desfasuram zi de zi (acestea trebuie sa corespunda cu personalitatea fiecaruia si sa fie diversificate), stabilirea prioritatilor.

Studiile au mai aratat ca, inainte de a raspunde la aceasta intrebare, majoritatea persoanelor s-au oprit sa puna in balanta experientele fericite si cele mai putin placute prin care au trecut de-a lungul vietii. Nu intamplarile in sine aveau relevanta pentru fiecare, ci modul in care erau percepute. Cei care reuseau sa vada partea plina a paharului si gaseau solutii pentru problemele lor, declarau ca sunt fericiti.

Dintre cei chestionati, cei mai multi au marturisit ca activitatile care ii fac fericiti sunt sporturile, dansul, mancarea buna si o viata sexuala implinita. Insa psihologii sunt de parere ca acestea nu inseamna fericirea pe termen lung, ci o senzatie de satisfactie care paleste destul de repede.

Acelasi lucru a fost dovedit si in ceea ce priveste banii. Confortul material ofera o fericire de moment. Este ca si cum ai primi o marire de salariu de care te bucuri cateva zile, dar apoi intra in normal. Mai mult, se pare ca banii ne pot face fericiti intr-un context destul de ciudat de relationare cu ceilalti.

Un stiu realizat la Universitatea Harvard a demonstrat ca majoritatea persoanelor s-ar declara fericite daca ar primi 50.000 de dolari, aceasta in  conditiile in care altcineva ar primi doar 25.000. Bizarul continua: daca cineva ar castiga 100.000 de dolari, iar vecinul ar primi 200.000, atunci primul s-ar declara nefericit. Se pare ca ne multumim cu mai putin, atata timp cat cei din jurul noastru nu au o situatie mai buna.

Nivelul de fericire nu a crescut odata cu trecerea anilor. Cercetarile arata ca suntem aproape la fel de fericiti ca acum 30 de ani. Cert este insa ca oamenii sunt mult mai preocupati sa-si gaseasca implinirea. Cei care nu se confrunta cu dificultati materiale sunt preocupati de gasirea fericirii, intrebandu-se mereu: “Sunt fericit?”

Iata cateva dintre lucrurile care ii fac pe oameni fericiti, exprimate pe forumuri:

Stiu ca pare un cliseu deja, dar ma fac fericita lucrurile marunte, mai mult decat cele mari. Sigur ca ma bucur atunci cand imi reuseste ceva la ce lucram de mult, dar apoi vine alt proiect, alt obiectiv si o iau de la capat cu stresul. In schimb, lucrurile mici au oricand puterea sa ma faca fericita.Carina

Fericirea e interpretată diferit de fiecare, după ce standarde are şi ce-şi doreşte de la viaţă…- Dida

Faptul ca am un sot care ma iubeste si pe care il iubesc enorm, fetita mea, faptul ca avem o casa unde sa locuim. Restul sunt nimicuri. – Andreea

Zambetul pustiului meu! Linistea de pe chipul lui, dimineata cand ma trezesc! – Anca

Nu putem defini fericirea, cum nu putem defini iubirea,. Fiecare este fericit in modul lui. Pentru unii fericirea poate insemna un lucru, pentru altii un eveniment. Poate unii sunt fericiti tot timpul. Sunt lucruri care nu se explica, doar se simt. – Sorin

Zambetele, bucuria si sanatatea copiilor si a sotului, multumirea sufleteasca, in general. Si faptul ca uneori, pot sa-i ajut pe cei din jurul meu. – Simina

Nu cred ca un singur lucru iti poate aduce fericirea. Ceea ce astazi poate constitui motiv de fericire, maine te poate lasa indiferent. Esential este sa-ti gasesti un echilibru si sa inveti sa te bucuri de fiecare lucru/experienta care iti iese in cale. – Adriana

Fericirea e sa ai, la batrinete, o caruta de amintiri frumoase! – Catalin

Ma bucura venirea primaverii, atunci cand vad primul colt de zambila in gradina si un patratel mic luminos intr-un colt al curtii. Ma face fericita momentul pupicului de dimineata pe care i-l ofer sotului meu in timp ce preparam cafeaua. – Elena

Ma simt fericita cand ma trezesc dimineata langa persoana pe care o iubesc, ma simt fericita cand stiu ca cineva isi face griji pentru mine sau se bucura pentru succesele mele, ma simt fericita cand sunt apreciata de oameni care nu imi sunt apropiati, ma simt fericita cand stiu ca am ajutat pe cineva, cand cineva apeleaza la mine pentru un sfat, cand un copilas nevinovat imi zambeste sau imi cuprinde cu manuta lui un deget. Nu putem sa fim fericiti daca suntem singuri, sau cel putin eu nu pot fi fericita singura. Fericirea depinde intotdeauna de relatiile pe care le aveam cu tot ce ne inconjoara. – Oana

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dezvoltare-personala

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu

Pune o intrebare

Top

Sfatul expertului