Dezvoltare personala

#hotarare #anul nou #obiective personale

Obiective personale pentru 2011

Vrei ca 2011 sa fie un an mai bun? Stabileste- ti prioritatile si invata cum sa-ti organizezi obiectivele personale pentru a le atinge in Noul An.

Pentru a-ti indeplini cu succes obiectivele personale stabilite pentru 2011, trebuie sa le acorzi mai multa atentie decat un simplu "Tare as vrea sa..."

Invata cum sa-ti formulezi si cum sa-ti urmezi obiectivele personale prin cei cinci pasi de mai jos si vei creste sansele de succes ale acestora in 2011.

 

1  Atentie la detalii

 

Daca un obiectiv ca "vreau sa ma las de fumat " este clar, cele mai multe obiective personale pot fi mai vagi. Cu cat obiectivul tau este mai vag ("vreau sa slabesc") cu atat sansele de reusita sunt mai mici.

Stabileste-ti clar prioritatile si analizeaza metodele disponibile pentru a le atinge. Daca vrei sa slabesti, un scop bine definit este "Vreau sa slabesc 10 kg" sau "Vreau sa slabesc 10 kg. Pentru a-mi atinge scopul, voi renunta la desert si voi face miscare in fiecare zi".

Obiectivele personale cu sansele cele mai mari de succes sunt formulate sub forma unor instructiuni.

 

2  Stabileste obiective masurabile

 

Pentru a-ti atinge scopul, trebuie sa masuri progresele pe care le faci in atingerea obiectivelor propuse. Atunci cand vine vorba de slabit sau de miscare, acestea sunt usor de masurat.

Daca ti-ai propus un obiectiv de tipul "vreau sa fiu mai putin stresat”, poti numara incidentele care te enerveaza de-a lungul unei zile si poti incerca sa le raresti.

Noteaza-ti intr-un carnetel toate progresele facute si citeste-te din nou atunci cand simti ca nu mai esti motivat.

 

3  Alege obiective tangibile

 

Pentru a indeplini cu succes obiectivele personale pentru noul an, acestea trebuie sa fie tangibile si sa te inspire.

Sansele cele mai mari de a-ti atinge obiectivele le ai atunci cand ai deja motivatia pentru indeplinirea lor. Daca nu te simti in stare sa urmezi un anumit obiectiv care pare intangibil, stabileste-ti o alta prioritate, mai usor de dus la bun sfarsit.

Daca atingi un obiectiv mai mic, vei fi motivat si vei putea "ataca” mai usor obiectivele mai mari.

 

4  Obiectivele trebuie sa fie realiste

 

Chiar daca ai o fire ambitioasa, nu-ti alege obiective care sunt imposibil de atins.

In cazul in care ti-ai stabilitit o serie de obiective care nu sunt realiste, dezamagirea esecului te va demotiva.

Alege-ti un obiectiv pe care stii ca il poti atinge, insa nu fara efort. Obiectivele mai mari pot fi impartite in prioritati mai mici, care sunt mai usor de masurat.

 

5  Nu uita de termenul limita

 

Pentru a fi sigur ca vei face progrese in atingerea obiectivelor alese, trebuie sa stabilesti un termen limita pentru indeplinirea lor.

Cu cat termenul e mai scurt, cu atat mai bine. Termenele lungi te indeamna sa amani progresele si poti constata ca nu mai ai timpul necesar pentru a-ti indeplini obiectivul ales.

 

Dupa ce ai stabilit toate detaliile legate de modul cel mai bun in care iti poti atinge obiectivul, scrie-l pe o hartie pe care sa o pastrezi apoi intr-un loc cu vizibilitate. Daca simti ca nu faci progrese, consulta hartia pe care ai scris obiectivul, modul de indeplinire si termenul limita. Acest lucru te poate motiva si te poate ajuta sa-ti indeplinesti cu succes obiectivele personale in 2011.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dezvoltare-personala

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Sfatul expertului