Dezvoltare personala

#victima #sprijin #prieteni

Nu te mai plange!

Esti prima care se plange cand e vorba de un serviciu prost, un iubit prost sau o viata proasta in general. Prietenii tei te asculta si te sustin de fiecare data. Insa, chiar crezi ca o vor face la nesfarsit, daca tu tot continui?

Atunci cand esti la pamant, te astepti ca prietenii tai sa-ti inteleaga toate problemele si iesirile si sa te sprijine neconditionat. Nu vrei sa te simti singura de fapt, lucru de altfel de inteles.  Prietenii sunt langa tine sa te ajute, dar daca nu-ti joci cartile cum trebuie, risti sa pierzi exact suportul acela de care ai tu nevoie... si lucrul acesta  chiar te va pune la pamant. 

Fii sincera si intreaba-te pe tine care dintre aceste afirmatii aduc... a tine:

• Ma plang constant de cat de rau ma simt
• Ma plang de faptul ca ceilalti ma trateaza nedrept
• Am o viziune negativa despre viata in general
• Nu-mi intreb prietenii ce-au mai facut
• Monopolizez conversatia
• Cer sa mi se confirme constant ca ceea ce fac, fac bine
• Odata ce primesc aceasta confirmare, tind sa o resping

Ti se potrivesc aceste sintagme? Macar unele dintre ele? Daca da, atunci nu este cazul sa te ingrijorezi, nu esti singura. Atunci cand sunt deprimati, furiosi sau anxiosi, cei mai multi oamenii tind sa faca lucrurile acestea.

Cu toate acestea, cand esti la pamant, emani o energie negativa atat de puternica incat ii pui la pamant si pe cei din jurul tau. Nu spun asta ca sa te fac sa te simti si mai rau. Pur si simplu, incerc sa-ti sugerez ca iti poti schimba comportamentul pentru a fi mai buna fata de prietenii tai. Ai nevoie de ei si ei au nevoie de tine. Cum poti face lucrul acesta?

 

Nu ramane intepenita in capcana validarii

 

Cateodata te gandesti ca este imperios necesar ca prietenii tai sa fie de acord cu absolut tot ce spui tu si sa te si inteleaga pe deasupra. In realitate insa lucrurile nu stau chiar asa. Validarea nu este perfecta mereu, dar o ureche atenta, da.

Ca atare, atunci cand vorbesti despre cat de rau iti merg  tie toate, ai grija sa precizezi si ca stii ca te plangi mereu, dar ca apreciezi sprijinul ca ti se ofera. O fraza precum: „Stiu ca m-am plans cam mult, dar am vrut sa vorbesc cu tine si asta pentru ca valorez sprijinul tau.”, face minuni. Astfel,  valideaza-l pe cel care iti aduce o validare . Prietenii tai trebuie sa stie ca si tu stii ca le pasa de tine.

De asemenea, asigura-te ca respecti si reciprocitatea. Intreaba-ti prietena ce o framanta si fii foarte atenta atunci cand iti povesteste problemele ei si da-i sfaturi  pertinente. 

 

Nu te bloca pe statutul de victima

 

Poate fi adevarat ca ai fost judecata pe nedrept si ca esti o victima. Dar, trebuie sa intelegi ca poti fi mai mult decat o victima, poti fi o persoana sigura pe sine si puternica care are dreptul de a alege cum sa fie lucrurile acum si in viitor.

Este important sa ajungi la un echilibru intre momentele in care te plangi si cele in care incerci sa mergi mai departe. Prietenii tai inteleg ca ceea ce s-a intamplat a fost total nedrept, insa vor sa vada si ca reusesti sa te ridici deasupra statutului de victima. Astfel, spune mai bine asa: „Stiu ca s-a purtat nedrept cu mine, dar am sa incerc sa preiau controlul asupra vietii mele” Ai sa vezi ce efecte benefice are.

 

Daca vorbesti despre probleme, vorbeste si despre solutii

 

Prietenii tai sunt de partea ta, dar vor sa stie ca si tu esti de partea ta. Daca vorbesti despre faptul ca te simti singura vorbeste si despre ce ai de gand sa faci pentru a rezolva aceasta problema. Impartaseste cu prietenii tai activitatile si planurile pe care le ai pentru a imbunatati situatia. Spune mai bine: „M-am simtit singura de cand m-am despartit, plangandu-mi de mila. Dar gata, de azi imi gasesc ceva de facut. Viata trebuie sa mearga inainte”.

 

Nu te purta ca si cum ai fi cel mai mare dusman al tau

 

Te poti gasi in situatia in care sa te pui tu singura la pamant. Iti spui „Sunt o ratata” si deja ti-ai pus eticheta.  Prietenii tai nu vor sa auda ca spui despre tine ca esti o ratata . In ochii lor esti o persoana plina de calitati care trece printr-o perioada dificila.

Punandu-ti eticheta tot ce faci este sa-i dai o nuanta si mai tragica situatiei. Spune mai degraba: „Mi-am creat o imagine proasta despre mine de cand m-am despartit, dar toti facem greseli si poate ar trebuisa fiu mai blanda cu mine”.  Una dintre cele mai bune lucruri la a fi cea mai buna prietena a ta este ca astfel capeti mai multa incredere in tine si poti gasi mai usor solutii. Daca te bazezi pe tine insati atunci cand ai o problema si nu-ti suni toti prietenii sa le ceri solutii, ei vor fi mai inclinati sa te ajute atunci cand ai stabilit planul de actiune care sa-ti redea increderea necesara depasirii oricarui obstacol.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dezvoltare-personala

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu

Pune o intrebare

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: A sti sa fii cu tine insuti

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu

Pune o intrebare