Dezvoltare personala

#optimism #pesimism #fericire

Invata sa fii optimist

Vrei sa traiesti mai mult, sa te bucuri de o sanatate mai buna, sa atragi succes in viata ta si sa ai mai multi prieteni?

E timpul sa inveti sa fii optimist , chiar daca nu ai o predispozitie nativa in aceasta directie.


Jumatatea plina a paharului versus jumatatea goala a aceluiasi pahar


Daca un optimist vede problemele ca fiind delimitate temporar iar cauzele acestor probleme ca nefiind strict legate de el, pesimistul pleaca de la premiza ca evenimentele mai putin dorite se intampla des si dureaza mult iar el nu poate face nimic pentru a schimba acest lucru. Pesimistul si asuma inclusiv ‘responsabilitatea’ pe care nu o are si crede ca merita ce i se intampla; optimistul, pe de alta parte, crede ca mare parte din evenimentele nedorite pot fi preintampinate cu efortul si abilitatile necesare.


Se pare ca 60% din optimismul sau pesimismul nostru e dictat genetic insa avem la dispozitie un procent de 40% pe care il putem modela, in functie de surplusul de optimism sau pesimism cu care suntem inzestrati.


Iti propun mai jos cativa pasi de baza pe care trebuie sa ii faci pentru a invata sa fii optimist:


Identifica si separa gandurile si sentimentele pe care le ai in momentul in care ti se intampla ceva mai putin placut


Felul in care resimti lucrurile care ti se intampla e strans legat de modalitatea in care treci prin filtrul ratiunii evenimentele. Incearca sa analizezi de fiecare data tendinta ta de a reactiona in situatii mai putin placute si felul in care se influenteaza  tiparele de gandire  si sentimentele pe care le ai fata de anumite probleme. De fiecare data repeti acelasi tipar de comportament? Schimba maniera de interpretare a lucrurilor, gaseste explicatii mai rationale si mai putin deterministe si asociaza-le sentimentele aferente. Daca nu reusesti altfel, autosugestia iti poate fi de folos.


Gaseste explicatii optimiste pentru lucrurile mai putin bune care ti se intampla


Tututor ni se intampla si lucruri bune si lucruri mai putin bune. Spre deosebire de persoanele pesimiste, optimistii gasesc explicatii care le afecteaza mai putin sau deloc stima de sine .


Ti s-a intamplat ceva mai putin placut? Gaseste macar 2 lucruri pe care le poti invata din respectiva situatie. Nu lasa nicio intamplare negativa sa treaca pe langa tine, fara sa inveti ceva sau fara sa reusesti sa dai conotatii amuzante unor cadre din scenariul derulat, astfel incat sa ai un motiv in plus sa iti spui ca data viitoare va fi mai bine sau ca macar ai gasit ceva amuzant, in ciuda dificultatilor prin care ai trecut.


Focalizeaza-te pe lucrurile bune


Se spune ca pentru a estompa efectele unui lucru mai putin placut sunt necesare 3 lucruri bune. Obisnuieste-te sa identifici usor lucrurile bune, pentru a te putea bucura de beneficiile aduse de acestea. Scrie la sfarsitul zilei 3 lucruri bune care ti s-au intamplat in ziua respectiva  si formeaza-ti obiceiul de a cauta aceste lucruri pe parcursul zilei. Desi la inceput va fi mai dificil, vei vedea ca la un moment dat vei gasi mai mult de 3 lucruri care te-au facut sa zambesti, te-au bucurat sau ti-au fost favorabile…


Cand ai nevoie de o oaza de optimism, incearca sa reconstitui momentele in care te-ai simtit optimist, pentru a putea beneficia de energia pozitiva asociata acelor clipe.


Incepe-ti ziua cu dreptul


Oricat de mic ar putea parea pasul acesta, felul in care iti incepi ziua iti modeleaza tonusul pe care il vei avea de-a lungul orelor care ti se astern in fata.


Trezeste-te mai devreme pentru a avea timp sa iti bei cafeaua sau ceaiul ascultand muzica preferata sau pentru a te plimba prin parc. Ia-ti marja necesara pentru a face exercitii sau pentru a te hotari care e tinuta care te  pune in valoare si in care te vei simti excelent in ziua respectiva.


Planifica-ti ce ai de facut inca de dimineata, inarmeaza-te cu multa rabdare si zambete si pregateste-te pentru o zi mai plina de optimism ca cea anterioara.


Persevereaza


Schimbarea nu e usoara si trebuie sa ai rabdare cu tine cand vine vorba de a adopta o alta perspectiva in viata ta. Totul e sa crezi ca nu e imposibil si sa te focalizezi pe schimbari mici si pe urmarirea implementarii acestor schimbari. Cum vei fi peste o saptamana, o luna sau un an depinde de felul in care vei invata sa fii optimist.


Tu ce crezi?


De ce ingrediente are nevoie un pesimist sa invete sa fie optimist?

 

Foto : shineanthology.wordpress.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dezvoltare-personala

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: A sti sa fii cu tine insuti

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu

Pune o intrebare