Dezvoltare personala

#dragoste #comunicare #relatii # familie relatii #intrebari partener

Intrebarile care iti salveaza relatia. Iata cum sa comunici eficient

Psihologii sunt de parere ca lipsa comunicarii sau transmiterea necorespunzatoare de informatii sunt cauzele cele mai frecvente ale deteriorarii relatiilor.

Din pacate, putini suntem invatati cum sa comunicam eficient cu cei din jurul nostru. In zilele noastre, comunicarea se limiteaza la transmiterea telegrafica a mesajului si la obiceiuri de complezenta.

Potrivit Centrului de Psihologie de Actiune si Pshihoterapie, lipsa comunicarii este principala cauza de destramare a cuplurilor. Aceiasi specialisti ridica si problema degradarii relatiilor de familie sau de prietenie.

Probabil ca ti se intampla des sa iti intrebi sotul/sotia cum a fost ziua lui/ei la serviciu. Sau sa o suni pe prietena cea mai buna si sa incepi cu "Ce mai faci?". Sau sa-ti intrebi copiii cum a fost la scoala.

Aceste intrebari fac parte dintr-o rutina zilnica si sunt exact opusul comunicarii eficiente. Psihologii sfatuiesc sa renunti la aceste sintagme si sa le inlocuiesti, treptat, cu intrebari la care chiar iti doresti un raspuns. Iata o lista cu sugestii ale specialistilor in consiliere.

Cum sa comunici cu partenerul tau

Vesnicele "Cum a fost la serviciu?" sau "Cum a fost ziua ta?" sunt intrebari care nu trebuie sa lipseasca din conversatiile de cuplu, insa nu sunt suficiente pentru a avea o comunicare optima, eficienta. Iata ce ar trebui sa-ti mai intrebi partenerul/partenera:

- Cand te-ai simtit iubit/a astazi?
- In ce moment te-ai simtit singur/a?
- Ce am facut azi si te-a facut sa te simti apreciat/a?
- Ce am facut si ti-a creat o stare de disconfort?
- Cum pot sa te ajut chiar acum sa te simti mai bine?

Formularea acestor intrebari poate sa fie diferita, in functie de cat de bine va cunoasteti si cum comunicati de obicei. Ideea de baza este sa obtineti raspunsuri la aceste probleme, cu adevarat importante in cuplu. 

Ce sa-ti intrebi prietenii/prietenele

Prietenele tale sunt obisnuite sa vorbeasca liber despre problemele lor, dar uneori se inchid in ele pentru ca nu stiu daca iti pasa cu adevarat de problemele lor sau pur si simplu pentru ca nu ar vrea sa te impovareze cu prea multe detalii. Arata-le ca prietenia voastra este si la bine, si la greu urmarind sa afli raspunsul la urmatoarele intrebari: 

- Cum se simt parintii tai?
- Cum a fost intalnirea cu parintii colegilor copilului tau?
- De ce aspecte din viata ta esti multumit/a acum?

Cum sa ii abordezi pe copiii tai

Indiferent de varsta, comunicarea cu copiii poate fi usor defectoasa din cauza barierei de varsta. Mai mult, copiii sunt destul de sensibili, timizi, iar unele probleme vor incerca sa le ascunda de tine pentru a nu parea slabi sau chiar ridicoli. Prin urmare, trebuie sa ai grija sa le adresezi urmatoarele intrebari, direct sau nu:

- Cum te-ai simtit in timpul testului de gramatica (matematica etc)?
- Ce ai vorbit cu noul coleg in timpul pauzei?
- Te-ai simtit in vreun moment singur astazi?
- Au fost momente astazi in care te-ai simtit mandru de tine?

Chiar daca acest gen de intrebari par mai putin la indemana decat cele obisnuite, transmit faptul ca te intereseaza cu adevarat anumite aspecte din viata celor dragi. Prin urmare, feedback-ul va fi pe masura asteptarilor.

Astfel, comunicarea va redeveni ceea ce trebuie sa fie: un schimb de informatii eficient, la un nivel mult mai profund, dar si un prilej de a afla mai multe despre celalalt. Urmeaza sfaturile specialistilor si pune intrebarile potrivite pentru a-ti resuscita relatiile, rezultatele vor fi uimitoare. Succes in demersul tau de a comunica eficient!

Sursa foto: letusspeakup.wordpress.com

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dezvoltare-personala

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Daniela Irimia: Femeia in rol principal

Expertul Acasa.ro Daniela Irimia, trainer de dezvoltare personala

Pune o intrebare