Neagu Giorgiana are 20 de ani si este in prezent studenta in anul III la Facultatea de Litere a Universitatii din Craiova, sectia Comunicare si Relatii Publice. Pasionata dintotdeauna de zona comunicarii si a resurselor umane, a incercat mereu sa investeasca timp, dedicare si energie in aprofundarea lor. Se declara irecuperabil indragostita de voluntariat si interactiunea cu oamenii.
Cum ai inceput activitatea in domeniul voluntariatului?
Activitatea mea de voluntariat a inceput in clasa a V-a, in momentul in care am intrat ca si consilier in Consiliul Local al Copiilor, initiativa a Primariei Craiova prin care se dorea implicarea copiilor in deciziile ce ii priveau in mod direct si in dezvoltarea de proiecte cu scop comunitar. A fost o prima experienta care m-a facut sa-mi doresc sa continui cu proiectele de acest gen, astfel incat de atunci sunt implicata continuu in activitati de voluntariat.
Care au fost motivele pentru care ai ales voluntariatul? Ce satisfactii ai avut?
Nu este prima oara cand afirm ca, intr-un fel, voluntariatul m-a ales pe mine. Cred mult in ideea ca informatia inseamna putere si pot spune ca am avut sansa ca profesorii de la clasa sa imi prezinte diverse oportunitati in care apoi am decis sa ma implic. Odata ce te implici in proiecte si activitati de voluntariat, satisfactiile nu intarzie sa apara.
Fie ca vorbim despre satisfactii imediate, fie ca vorbim despre “efecte” resimtite pe termen lung, am avut parte de : dezvoltare personala si profesionala intensa, cunoasterea unor medii diverse si a unor oameni deosebiti, am invatat diverse concepte prin practica, am aflat ce inseamna munca in echipa si am concretizat multe schimbari pe care le vedeam necesare in societatea din jurul meu.
Care crezi ca sunt caracteristicile unui voluntar de succes ?
Cred ca prima si cea mai importanta caracteristica a unui voluntar este spiritul de initiativa. Traim intr-o societate extrem de critica, alaturi de oameni obisnuiti sa observe lucrurile care nu merg bine si sa arate cu degetul, insa sunt din ce in ce mai putini aceia care se intreaba “eu ce pot face ca sa schimb asta?”, iar apoi trec la treaba.
Voluntariatul mai inseamna rabdare si motivatie. Voluntarii sunt acei oameni obisnuiti sa faca actiuni care la prima vedere par mici sau neinsemnate, insa care se dovedesc mai apoi sa fi fost pasi mici, dar siguri, catre rezultate extraordinare. De asemenea, motivatia este un element care nu trebuie sa-i lipseasca unui voluntar. Atat timp cat crezi intr-o cauza, o dezvolti si o promovezi cu insufletire, e imposibil sa nu reusesti.
Nu in ultimul rand, un voluntar de succes trebuie sa aiba ceea ce unii numesc “sete de cunoastere”. Trebuie sa fie orientat catre exterior, sa fie conectat la realitate, sa cunoasca cat mai multe persoane si sa creeze conexiuni intre situatii si oameni, pentru ca in voluntariat cooperarea este cheia catre un impact mare al activitatilor.
Care a fost prima asociatie/fundatie in care ai ales sa te implici?
Desi mai cochetasem inainte cu proiecte si initiative de voluntariat, prima asociatie in care am fost implicata a fost Consiliul Copiilor SPUNE. Am fost timp de 2 ani de zile coordonator judetean al acestui Consiliu, care avea ca principal scop promovarea si respectarea drepturilor copilului.
Alaturi de responsabili de la nivelul Directiei pentru Protectia Copilului si din Ministerul Familiei si Protectiei Sociale am organizat activitati de constientizare si promovare a drepturilor si am elaborat alaturi de alti 40 de coordonatori din tara Raportul Copiilor, o radiografie a modului in care sunt respectate drepturile copilului in Romania, raport ce a fost trimis ca anexa a Raportului de Tara la Comisia Europeana in 2008.
Voluntariat, studii, viata personala. Ce trebuie sa faci pentru a tine balanta in echilibru?
Cred ca nu exista o reteta pe care sa o poti aplica atunci cand vine vorba de echilibru. Totul tine de optiunea personala a fiecaruia si de sacrificiile pe care suntem dispusi sa le facem. La un moment dat devine destul de provocator, din punct de vedere al timpului, sa “impaci” studiile si parcursul profesional cu timpul petrecut cu cei dragi si activitatile de voluntariat. Important este sa ai alaturi de tine oameni care sa iti inteleaga alegerile si faptul ca sunt momente in care esti plecat sau in care nu le poti fi 100% alaturi, dar si sa investesti mult timp, energie si entuziasm in lucrurile in care crezi.
Este vorba aici de un intreg sistem de valori pe care ti-l construiesti treptat si pe care il urmezi, dar pentru care este nevoie sa fii responsabil pana la capat – si atunci cand, desi e greu, trebuie sa spui “nu” unor activitati sau unor persoane, dar si atunci cand se intampla lucruri frumoase.
Din punct de vedere al castigurilor, cred ca partea de dezvoltare personala si profesionala si cea de voluntariat ar trebui sa mearga mana in mana.
Ce a insemnat pentru tine voluntariatul pentru AIESEC ?
AIESEC este organizatia care a facut ca anii mei de facultate sa fie intensi, frumosi si provocatori. E greu sa rezumi doi ani si jumatate intr-un raspuns de cateva randuri, insa pot folosi cuvinte cheie precum: deschidere, cunoastere, experienta, provocari, si mai ales oameni.
AIESEC mi-a oferit mediul in care am invatat o multitudine de lucruri faine – de la project management, la PR, de la relatii externe la relatii internationale, de la procese de resurse umane la atitudine si brand personal . Am facut asta prin participarea la conferinte locale, regionale, nationale si internationale, prin interactiunea cu oameni fabulosi, colegi de organizatie, persoane din companii, stagiari straini, dar cel mai important este ca AIESEC mi-a creat spatiul prielnic sa pun in practica lucrurile invatate.
Am lucrat in echipe, am dezvoltat strategii, am condus la randul meu echipe, am implementat proiecte, am gandit si realizat campanii de comunicare, am facut interviuri si recrutari, am intalnit si depasit situatii criza si conflicte – toate astea alaturi de oameni cu care am ajuns sa impart momente extraordinare si care mi-au devenit prieteni apropiati.
In Romania, ti se pare ca exista interes pentru voluntariat din partea tinerilor?
Pot raspunde la intrebarea aceasta din doua pozitii. Prima este aceea de voluntar activ, care isi vede colegii din AIESEC, dar si din alte asociatii ori organizatii lucrand cu pasiune si dedicare – si atunci raspunsul este in mod cert “Da!”. Sunt inca in Romania oameni care cred in schimbare si care fac tot posibilul ca ea sa se intample.
A doua pozitie este aceea de simplu om, care observa directia in care merge societatea actuala. Problema pe care o vad eu este ca interesul pentru voluntariat este din ce in ce mai greu de “smuls” de la tinerii de azi. Pentru ca sunt din ce in ce mai pragmatici, tinerii au nevoie initial, pentru a se implica in actiuni de voluntariat de evidenta unor castiguri concrete si imediate, iar abia dupa ce se implica in acele activitati descopera si alte beneficii venite pe termen lung sau mai putin masurabile printr-un certificat ori o diploma.
Voluntariatul presupune actiune, iar actiunea produce experienta. Ce lucruri practice poate invata un tanar care face voluntariat?
Mereu am spus ca voluntariatul iti poate dezvolta atatea abilitati cate iti doresti sa-ti dezvolte. Este mediul in care iti permiti sa inveti, sa pui in practica lucruri pe care mai apoi vei fi nevoit sa le folosesti si in cariera profesionala - insa acolo o greseala ar putea atrage dupa sine consecinte.
Voluntariat este un domeniu al testelor si experimentarii, care te invata ce inseamna investitia si mai apoi castigul, iar despre castiguri am mai vorbit, insa nu strica sa amintim ca prin voluntariat poti invata sa relationezi mai bine cu cei din jur, sa te cunosti pe tine mai bine, sa te adaptezi diverselor situatii, sa lucrezi in echipa, sa scrii si sa implementezi proiecte, sa scrii si, de ce nu?, sa obtii finantari, sa faci campanii de comunicare, toate acestea ducand la a-i ajuta pe cei din jurul tau si la a produce in societate schimbarile in bine de care avem cu totii atata nevoie.