De ce sa spui nu?
Gandeste-te ca aproape fiecare persoana pe care o cunosti iti poate face, la un moment dat, o solicitare. Fie ca este vorba de o favoare , de un nou task la locul de munca, de un imprumut cu bani, in momentul in care spui “da”, cand, de fapt, iti doresti din tot sufletul sa spui “nu”, iti faci rau atat tie, cat si interlocutorului tau. Tie, pentru ca iti va parea rau mai tarziu si acest lucru va deveni o sursa de stres; celui care iti cere favoarea – pentru ca se va simti jignit in momentul in care va auzi de la tine un “da” spus cu jumatate de gura sau cand va constata ca lipsa ta de interes te-a impiedicat sa dai randament maxim in ceea ce aveai de facut.
Nu poti sa multumesti pe toata lumea
Chiar daca lumea din jur are anumite asteptari din partea ta, depinde de tine sa stabilesti niste limite care te vor ajuta sa spui “nu” mult mai usor. In momentul in care spunem “nu”, avem impresia ca punem in pericol relatia cu celalalt. Mai mult, persoanele din jurul nostru incearca sa ne induca un sentiment de vinovatie.
Daca cineva nu te place, un “da” nu o sa faca o mare diferenta. Spunand “da” de fiecare data, nu faci decat sa sporesti numarul de cereri si favoruri adresate tie, pentru ca tu singur formezi in ochii celorlalti imaginea de om care le rezolva pe toate.
“Da” nu este intotdeauna cel mai bun raspuns
Daca te vei aglomera cu lucruri de care pur si simplu nu mai ai timp, risti sa te imbolnavesti, sa devii nervos, obosit, ceea ce iti poate afecta viata personala. Inceteaza sa iti asumi task-uri care iti rapesc din timpul tau liber, atunci vei putea acorda mai multa atentie familiei tale. In plus, vei acorda mai multa atentie lucrurilor pe care le ai deja in curs de rezolvare, iar rezultatul va fi unul calitativ. Profita de clipele libere pentru a te ocupa de tine, de exemplu, incearca un hobby nou.
Nu vei fi mai bun daca vei spune mereu “da”
Nu incerca sa te ridici la asteptarile tuturor, pentru ca asta nu determina ceea ce esti. A face tuturor pe plac nu iti determina calitatea ca om. Chiar daca cei din jur vor comenta pe seama refuzurilor tale, nu te lasa influentat de acest gen de remarci si, mai ales, nu iti lasa afectata increderea si respectul de sine. Te poti simti foarte bine in pielea ta atata timp cat esti increzator in tine si stii exact motivele pentru care ai spus “nu”.
Cand sa spui nu?
Cum poti sa iti dai seama cand este cazul sa accepti o oferta si cand situatia cere un refuz? Ar trebui sa te cunosti pe tine, sa stii ce anume te poate ajuta in cariera, viata personala, si cat timp ai la dispozitie. Incearca sa iti formezi strategii prin care sa evaluezi corect o situatie si oportunitatile care pot aparea.
Stabileste-ti prioritatile
Gandeste-te ca, in momentul cand spui “da” anumitor lucruri care iti afecteaza starea ta, fie materiala, financiara sau profesionala, pui in pericol lucrurile care intr-adevar sunt importante pentru tine. Daca nu iti poti identifica prioritatile, incearca sa le notezi pe o hartie. Alcatuieste un top 10 a ceea ce vrei neaparat sa duci pana la capat si are foarte mare importanta pentru tine. Prioritati poate insemna timpul liber, cariera, familie, prieteni, etc. Asadar, intreaba-te daca noul angajament are importanta pentru tine.
Analizeaza factorul de stres
Analizeaza foarte bine situatia. Iti va solicita timp pe termen lung? Te va impiedica sa iti duci la capat angajamentele pe care deja ti le-ai asumat? Daca noua activitate va creste factorul de stres din viata ta, atunci spune “nu”.
Nu actiona impulsiv
Primul tau impuls este de a spune “da”. Chiar daca este vorba de o invitatie de la prietenii care vor sa iesiti in oras exact cand tu aveai planuri sa stai acasa, incearca sa iti dai un timp de gandire pana in momentul in care poti oferi un raspuns sigur. Nu se va supara nimeni daca spui ca ai nevoie sa analizezi un pic situatia si vei reveni mai tarziu cu un raspuns. Daca intr-adevar vrei ceva, atunci acest lucru ti se va parea la fel de interesant si a doua zi, daca nu, atunci spune “nu”.
Nu te simti vinovat
Nu ai de ce sa te simti vinovat daca aveai alte planuri deja stabilite. Nu este nimic gresit sa refuzi ceea ce crezi ca nu poti duce pana la capat. Decat sa incurci pe cineva sau sa nu te simti bine, mai bine esti sincer de la inceput. Asa-zisele “obligatii” ni le cream noi singuri. Cei din jurul tau iti cer o favoare, nu iti impun ceva.
Cum sa spui nu ?
“Nu” poate deveni extrem de greu de pronuntat in momentul in care circumstantele ne pun piedici. Este greu sa il refuzi pe seful tau, de exemplu sau pe cel mai bun prieten. Incearca sa fii sincer, dar totusi menajeaza sentimentele celorlalti.
Fii sincer
Nu inventa scuze, motive, povesti pentru a iesi dintr-o situatie. Pe langa faptul ca, la un moment dat, lucrurile pot iesi la iveala, vei realiza ca de fiecare data esti nevoit sa iti consumi timpul si energia nascocind niste motive valide. Adevarul poate fi cea mai simpla cale prin care poti spune “nu”. Un simplu “Imi pare rau, dar nu am timp”, de exemplu, ar trebui sa fie de efect.
Foloseste un ton bland, dar ferm
Un refuz nu trebuie sa vina ca o lovitura. Incearca sa fii amabil si sa folosesti un ton placut. Sunt persoane care vor incerca sa faca presiuni asupra ta prin insistenta lor. Daca simti ca esti gata sa cedezi, inlocuieste “da” cu fraza ” Lasa-ma sa ma mai gandesc si iau eu legatura cu tine”. In acest fel poti iesi din momentul respectiv si vei avea timp sa te gandesti care sunt avantajele si dezavantajele situatiei.
A refuza pe cineva nu are nimic in comun cu a fi amabil. Spune ca nu iti permite programul, sau, daca vrei totusi sa pastrezi posibilitatile deschise, atunci mentioneaza ca propunerea iti suna interesant, doar ca nu ai timp in momentul acesta. Poate ca data viitoare vei fi mai liber si vei profita de ocazie.
Daca ti se pare ca ranesti sentimentele cuiva, explica atunci ca este vorba doar de tine si de disponibilitatea ta. In felul acesta, ii vei da ocazia celuilalt sa realizeze ca esti sincer si ca nu este nimic personal.
Chair daca trebuie sa-ti refuzi seful, asta nu inseamna ca iti pui in pericol job-ul, atata timp cat ai grija sa te faci inteles. De exemplu, daca ti s-a inmanat un proiect nou, dar simti ca nu mai ai timp si de acesta, atunci cere in detaliu toate indatoririle pe care le presupune, adu in discutie si ceea ce ai tu de facut in prezent, faceti o comparatie impreuna. Explica-i, astfel, ca nu ai atat de mult timp sa te ocupi de mai multe lucruri deodata. Mentioneaza si faptul ca aglomerarea de task-uri iti pat afecta rezultatele.
Anticipeaza situatia
Daca ai o gasca de prieteni carora le place sa iasa in fiecare seara prin cluburi si tu te trezesti de dimineata a doua zi, atunci roaga-i sa te anunte din timp cand vor sa mearga la un eveniment sau la o petrecere, pentru ca saptamana ta este destul de plina cu diverse angajamente. Astfel, iti vor sti si ei programul si nu te vei mai simti vinovat cand vei spune “nu”.