Genele joaca un rol deosebit de important in dezvoltarea umana. Sunt ele insa la fel de importante ca mediul si educatia?
Oamenii de stiinta nu pot explica inca pe deplin modul in care dezvoltarea fiecarui om este influentata atat de mostenirea genetica , cat si de mediul in care se dezvolta si educatia primita.
Interpretate corect, studiile arata insa ca genele ar putea juca un rol mai mic in dezoltarea personalitatii si a inteligentei decat se estimase initial.
In 1990, Thomas J. Bouchard a publicat un studiu realizat pe gemeni, a carui concluzie estima ca variatia de IQ intre gemeni monozigoti se poate atribui in proportie de 70% mostenirii genetice. Mai mult, gemenii crescuti de familii separate (prin adoptie) s-au dezvoltat foarte similar, cu personalitati, hobby-uri si atitudini sociale asemanatoare.
Genele conteaza, sustine dr. Scott Barry Kaufman, psiholog specializat in dezvoltarea personalitatii de la New York University, dar exista multe conceptii gresite asupra modului in care acestea determina dezvoltarea personalitatii si a inteligentei fiecarui om.
Deoarece genele determina dezvoltarea caracteristicilor fizice de care depind si trasaturile de personalitate, rolul lor nu poate fi ignorat, insa nici nu trebuie exagerat, spune specialistul.
Mostenirea genetica nu poate fi separata de factorii de mediu
ADN-ul nu poate, de unul singur, sa determine caracteristici psihologice ale oamenilor, fiind insa foarte receptiv la factorii de mediu.
Cu ajutorul genelor, corpul uman extrage informatii din mediul inconjurator. Incepand cu dezvoltarea fatului in uter, factorii de mediu incep sa formeze caracteristile biologice si psihologice, folosindu-se de gene.
Rolul parintilor ramane urias, explica specialistii. Studiile realizate pe gemeni pentru a determina rolul mostenirii genetice in dezvoltarea personalitatii ignora adesea anumiti factori, prezenti la toti subiectii de studiu.
Pentru ca un copil sa poata invata sa vorbeasca, acesta are nevoie de o familie, de interactiuni interumane. Doar pentru ca gemenii din studii au fost cu totii crescuti intr-o familie, acest lucru nu poate fi considerat irelevant atunci cand incerci sa determini rolul mostenirii genetice in dezvoltarea fiecaruia.
Mediul in care sunt crescuti copiii poate fi considerat un factor irelevant doar in situatia ideala in care toti ar fi crescuti in exact aceleasi conditii.
In studiile initiale, care au acordat o importanta mare genelor, diferenta de IQ dintre gemeni a fost atribuita mai ales factorilor genetici.
Genele si mediul, complementare
Un alt studiu, realizat de Eric Turkheimer pe gemeni din familii sarace, demonstreaza insa ca mediul poate avea o influenta de pana la 60% in dezvoltarea IQ-ului.
Luate impreuna, cercetarile arata ca dezvoltarea personalitatii si a IQ-ului depinde intr-o masura la fel de mare si de mostenirea genetica si de mediu si educatie.
Genele si factorii externi nu sunt forte care trag in directii diferite. Ele sunt complementare in dezvoltarea umana, spune dr. Scott Barry Kaufman.
Varietatea factorilor de mediu este atat de mare, incat rezultatele studiile asupra impactului genelor in dezvoltarii devin minore.
Epigenetica, stiinta care studiaza modul in care genele responsabile de anumite trasaturi sunt activate de factorii de mediu, ar putea oferi mai multe raspunsuri in viitor.