INVESTESTE IN COMUNICARE ELECTORALA

Alege Acasa.ro pentru succesul campaniei tale electorale! Pentru o oferta personalizata contacteaza-ne la office@acasa.ro sau la 0374.112.675.

Dezvoltare personala

#diferente invidie #invidie sanatoasa #invidie toxica

Diferente dintre invidia toxica si invidia sanatoasa. Cum le recunosti

Cunosc toti oamenii acel sentiment inconfortabil atunci cand cineva realizeaza ceva ce altcineva isi dorea. Poate ca un prieten si-a cumparat o casa noua, un coleg de munca a primit o promovare sau cineva a atins un obiectiv pe care si tu ti l-ai propus. In acele momente, o mica voce interioara poate sopti: “De ce nu eu?"

Este invidia care bate la usa, dar nu te alarma! Invidia este o emotie complet naturala. Cu toate acestea, exista o mare diferenta intre a o lasa sa devina toxica si distructiva sau a o transforma in ceva pozitiv care te motiveaza sa faci mai bine.

Psihologia te invata ca invidia poate fi impartita in toxica, care te umple de resentimente, si sanatoasa (cea adevarata, nu cand spunem in mod fals „sunt invidios pe tine”, stii la ce ma refer), care poate fi o sursa de inspiratie. Cum faci diferenta? Descopera cateva comportamente care le diferentiaza si cateva idei pentru a transforma invidia toxica in admiratie.

1. Sa te compari tot timpul vs. Sa te inspiri sa inveti sau sa te imbunatatesti

Unul dintre principalii indicatori ai invidiei toxice este tendinta de a te compara obsesiv cu altii. Te simti dezavantajat, crezi ca esti mereu „in urma” si, in consecinta, nutresti sentimente de inferioritate. De ce au ei mereu mai mult sau mai bine decat tine?

Pe de alta parte, atunci cand simti invidie sanatoasa, in loc sa te compari, te inspiri. In loc sa te gandesti „Nu voi fi niciodata ca acea persoana”, te gandesti „Ce pot invata de la ea”. Invidia sanatoasa recunoaste realizarile celorlalti ca o reamintire a ceea ce este posibil, ceea ce iti poate alimenta propria dezvoltare personala. 

Acest lucru nu inseamna ca nu te compari niciodata, pentru ca faci acest lucru ca fiinte umane, dar esti capabil sa mergi dincolo de aceasta comparatie (in invidia sanatoasa).

Exemplu: Daca un prieten a obtinut o promovare, in loc sa te gandesti ca nu a meritat-o, intreaba-te ce abilitati si-a dezvoltat pentru a ajunge acolo. Cum le-ai putea aplica in cazul tau?

2. Minimalizarea realizarilor altora vs. sarbatorirea succeselor altora

Atunci cand invidia este toxica, o reactie comuna este sa minimalizezi realizarile altora. Te gandesti „Trebuie sa fi fost norocos” sau „Trebuie sa fi avut ajutor”. Acest tip de gandire nu este doar nedrept, ci te impiedica si sa vezi calitatile si eforturile care au determinat persoana respectiva sa isi atinga obiectivul.

Dimpotriva, invidia sanatoasa iti permite sa recunosti si sa sarbatoresti succesele altora fara sa te simti amenintat. Astfel, te dezvolti emotional si creezi un mediu de sustinere in care succesul unuia ii poate motiva pe toti.

Exemplu: In loc sa subestimezi o prietena care a atins un obiectiv personal, felicit-o sincer. Simplul act de a-i sarbatori succesul iti poate deschide usa pentru a participa la invatarea ei si te poate motiva sa iti urmezi propriul drum.

3. Sa te izolezi vs. sa fii un partener

Invidia toxica creeaza adesea un sentiment de izolare si competitie, in care persoana simte ca trebuie sa actioneze singura pentru a iesi in evidenta.

De exemplu, daca un prieten realizeaza un proiect maret, in loc sa te bucuri pentru el, s-ar putea sa te inchizi, sa te simti nesigur si sa eviti sa interactionezi cu el, gandindu-te ca succesul sau evidentiaza propriile tale esecuri. In schimb, invidia sanatoasa poate consolida camaraderia.

Exemplu: Cand prietenul tau reuseste, in loc sa te distantezi, decizi sa ii intinzi o mana pentru a-l sarbatori si a invata din experienta lui. Poti spune: „Felicitari! Mi-ar placea sa stiu cum ai reusit - poate pot aplica si eu ceva din asta in munca mea."

4. De-motivarea vs. motivarea ta

Atunci cand invidia este toxica, ea te demotiveaza. Te face sa simti ca nu vei fi niciodata suficient, ca altii vor fi intotdeauna inaintea ta. Acest tip de gandire poate crea un sentiment de infrangere care, in loc sa te impinga sa fii mai bun, te paralizeaza. Mesajul pe care ti-l trimiti tie insuti este: „Indiferent ce as face, nu voi ajunge niciodata la acel nivel”.

Invidia sanatoasa, pe de alta parte, poate fi o sursa de motivatie. In loc sa te simti invins, esti inspirat sa te imbunatatesti de realizarile altora. Te face sa te gandesti: „Daca ei o pot face, si eu pot”. Aceasta mentalitate favorizeaza dezvoltarea personala, incurajandu-te sa muncesti mai mult, sa inveti noi abilitati si sa te apropii de propriile obiective.

Exemplu: Daca vezi ca cineva a atins un obiectiv pe care ti l-ai propus si tu, in loc sa renunti, fa-ti un plan. Ce masuri poti lua pentru a te apropia de acel obiectiv? Ati putea chiar sa cereti sfatul acelei persoane cu privire la modul in care sa va imbunatatiti propria strategie.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dezvoltare-personala

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii