Dezvoltare personala

Despre femei cu psihologul Mirela Zivari

O vedem adesea la televizor, in ziare si reviste. Mirela Zivari este psihoterapeut, specialist in psihoterapie rational emotiva, actualmente doctorand in psihologie la Universitatea din Bucuresti .

A facut 2 ani cursuri de specializare in Portugalia, pentru tratarea si consilierea dependentilor chimici, cursuri de formare in psihoterapie rational emotiva si comportamentala si a participat la diverse ateliere si seminarii de specialitate. Este coautoare de carti despre dependenta de drog si scrie articole in ziare si reviste.

Am patruns pentru scurt timp in lumea ei, invitand-o sa ne vorbeasca despre femeia din Romania si problemele cu care se confrunta.

Georgiana Leanca: As vrea sa-mi vorbiti despre activitatea dumneavoastra, raportata la femei. Cum le ajutati si care sunt cele mai frecvente probleme?

Dr. Mirela Zivari: Majoritatea pacientilor de psihoterapie sunt femei. Femeia ajunge sa ceara ajutorul unui psihoterapeut atunci cand are dificultati in relatia de cuplu, cele mai multe cazuri; pentru starile depresive, mai ales cand a depasit varsta de 35, 40 de ani; foarte multe dintre femei solicita sprijin in a-si intelege copilul aflat la varsta adolescentei.

Un procent destul de mic vine pentru ca a identificat o stare de nemultumire, dar care nu se inscrie neaparat tabloului depresiv. In general in Romania putini sunt cei care solicita serviciul de dezvoltare personala , care ar presupune o dezvoltare a creativitatii, a strategiilor de asertivitate si de control al vietii lor. Marea majoritate a femeilor din Romania are o problema in a fi feminina. Ma refer la atitudine si la ce inseamna la a fi feminina ca si plus al personalitatii, ca si diferentiere de barbat, ca si rol pe care-l joaca in relatiile cu oamenii din jur.

G.L: Au existat cazuri in care depresia a intervenit ca urmare a unei cauze concrete, un eveniment important in familie, o boala, un deces, pierderea unui copil, evenimente care pot duce la distrugerea unei familii?

Dr. M.Z: Da. Depresia se asociaza la prima vedere cu ideea de pierdere, cu o schimbare brusca a unei situatii, fie ca este vorba de sanatate, fie ca este vorba despre pierderi financiare. Din categoria depresiilor de intensitate medie avem undeva o trauma, pe care femeia respectiva nu a reusit s-o depaseasca, sa se obisnuiasca sa traiasca si altfel.

Barbatii care resimt pierderea de exemplu a parintilor dezvolta o simptomatologie anxioasa; femeia merge mai mult spre depresie. Mai exista o transformare totala a femeii dupa ce isi pierde partenerul.  

G.L: Se spune ca femeia este foarte puternica si capabila sa suporte multa suferinta fizica si psihica. Poate daca ar apela la serviciile unui psihoterapeut si nu s-ar inchide in ea, ar reusi mai repede sa-si trateze traumele. Ce credeti?

Dr. M.Z: Cel mai important cand trebuie sa faci fata unei pierderi este sa vorbesti despre ceea ce ti se intampla, sa ai prieteni, sa mergi la un preot daca pentru tine linistea se gaseste intr-un lacas, sa faci ceva ca sa nu te inchizi.

Suntem un pic confuzi in ceea ce priveste ceea ce se intampla intr-un cabinet de psihoterapie, avem o oarecare respingere bazata pe o lipsa de informatie si nu este vinovat romanul pentru situatia asta. Cred ca daca ar fi o relatie mai directa intre medic si psiholog si daca medicii ar recunoaste aceasta meserie ca fiind importanta, la recomandarea medicului cu siguranta vor fi mai multe cereri de psihoterapie decat sunt in momentul de fata.

G.L: Dumneavoastra faceti si terapie de cuplu. Ce i-ati sugera sa faca unei paciente care intampina rezistenta din partea partenerului sa participe la astfel de sedinte?

Dr. M.Z: In primul rand sa nu incerce sa-l convinga sa vina la psiholog caci s-ar putea sa se lupte cu morile de vant. Mai degraba sa incerce sa fie un mic psiholog cu partenerul ei, sa renunte la a mai discuta despre problemele respective.

Maniera de intelegere pe care barbatul o resimte se declanseaza mai mult prin atingere, ceea ce inseamna o comunicare chinestezica. Femeia care vrea sa-si aduca barbatul pe calea cea buna sa accepte ca exista o situatie dificila.

Trebuie sa vorbeasca putin si sa faca multe, fara sa astepte un raspuns in termen foarte scurt. Aici gresim noi pentru ca cerem rasplata eforturilor noastre imediat. O femeie inteleapta are rabdare. Intelegand parghiile ascunse ale vietii interioare ale barbatului ei poate sa impinga toleranta si sa nu se focalizeze atat de mult asupra lui ca fericire suprema. Il responsabilizeaza prea mult si reactia este de respingere.

G.L: Cum poate o femeie sa pastreze un echilibru intre mentalitatea traditionala (a face absolut orice pentru a-si salva casnicia) si mentalitatea contemporana (femeia moderna si independenta care nu-si pierde vremea cu o cauza pierduta)?

Dr. M.Z: Respectandu-se. Sa inteleaga ce are ea de facut cu ea insasi. Dupa respect de sine ar trebui sa fie feminitatea si atitudinea de femeie, care nu presupune nici umilinta, dar nici foarte multa autoritate. Femeile sunt cele mai chinuite, in situatia de divort.

Femeia crede ca trebuie sa faca ceva. Nu, nu trebuie sa faca nimic. Sa nu considere ca sunt in permanenta chinuite si determinate sa faca ceva. Ci doar trebuie sa-l inteleaga pe celalalt la nivel emotional, nu la nivelul gandirii.

Noi avem tot felul de asteptari de la omul de langa noi. “Trebuie sa ma iubeasca” este un exemplu de credinta irationala foarte des intalnita la femei, sau “Trebuie sa faca asa. Daca nu face asa, inseamna ca nu ma iubeste”, sau “Nu sunt suficient de buna. Atunci sunt obligata sa indur lucrurile astea”. Nu are curajul sa-si ceara ceea ce ar trebui sa ceara propriei persoane : sa fie femeie si sa se respecte. Este vorba de jocul intre fermitate, tandrete, dragalasenii, copilarii si maturitate, pe care-l faci cu barbatul tau.

G.L: In articolul “El e alesul” ati afirmat ca atractia si implinirea sexuala isi au izvorul in descoperirea "celuilalt Eu" in celalalt. Care este calea spre aceasta descoperire si cum evitam confundarea ei cu o indragostire entuziasta si pasagera?

Dr. M.Z: Toata nebunia care vine odata cu indragosteala are ca etapa de dupa linistirea. Intri in faza urmatoare. Atractia si starea de indragosteala nu inseamna iubire. Atunci cand ai reusit sa treci peste fazele de inceput, de a te autodezvalui, de a fi curioasa pentru celalalt, a stabili responsabilitatile fiecaruia, daca ai reusit sa te descoperi pe tine in celalalt , prin placerile care ti le creeaza, poti sa stii ca acel om iti este potrivit.

Dar nu este vorba despre acele reactii emotionale sau erotice de la inceput. Este acel secret al casniciei sau al relatiei durabile cand te reindragostesti. Cand este atat de ofertant acel om incat te seduce si il seduci si peste 10 ani, si peste 15 ani samd. In ochii lui sa cresti si sa te simti frumoasa.

G.L: In „Femeia ideala” ati precizat ca dupa 35 de ani calitatile cele mai importante ale femeii trec din planul fizic in cel de caracter. Ca sa fie implinita, o femeie trebuie sa-si urmeze propriul concept sau sa incerce sa implineasca cerintele societatii sau ale barbatului? zivari12

Dr. M.Z: Putin din toate. Sentimentul de atosuficienta este periculos. O singura latura dezvoltata duce la dezechilibru pe celelalte parti. Tot ceea ce se exagereaza nu este sanatos.

Are nevoie femeia de un trup in care sa se simta bine, are nevoie sa fie undeva in limitele a ceea ce cere barbatul si cei din afara. Totul este sa nu uite de ea.

G.L: Ati publicat articole in doua carti, "Psihologie si psihopatologie in dependenta de drog" si "Dependenta de drog – fenomen complex psiho-social al tranzitiei romanesti". Cu exceptia substantelor ilegale, care sunt cele mai uzuale exemple de dependenta ale femeii de azi si care este motivatia lor?

Dr. M.Z: Sunt mult mai putine. Sunt putine femei in Romania care consuma drog, de obicei ele ajung sa creasca in grupul in care fie se face trafic, fie se consuma in mod excesiv, dar raportul este foarte mic, undeva de 50 de barbati la o femeie. Substanta consumata este de obicei heroina.

Sunt putine cazurile de copii care se nasc din mame dependente. Deocamdata in Romania acest fenomen nu a luat amploare, dar ne asteptam la asta, daca nu impunem o educatie tinerei femei. Alte substante, mai exista politoxicomania cu medicamente. Medicii nu recomanda sau nu identifica ca de fapt este vorba despre un consum exagerat si o dependenta. Nimeni nu atrage atentia ca este vorba despre o problema serioasa.

G.L: Se reproseaza tinerelor mame ca inceteaza sa se mai ingrijeasca. Este usor de spus, insa cand vezi o situatie reala ajungi sa intelegi de ce nu mai este coafata de 2 luni. Cum poate o femeie sa-si rupa din timpul atat de scurt si de pretios pe care-l dedica in totalitate familiei si copilului?

Dr. M.Z: Femeia care abia a nascut nu mai are chef de asa ceva. Ea abia are resurse sa faca o baie. Depinde foarte mult de ajutorul pe care tanara mama il primeste in primele luni de viata ale bebelusului. Ea singura nu reuseste. Este o oboseala nu neaparat fizica, dar sarcina te secatuieste de resurse ca sa te mai poti ocupa de piele, par, etc.

Responsabilizand sotul, implicand familia in cresterea copilului, se ajuta. Trebuie sa renunte la fricile specifice mamicii si sa permita prezenta posibilelor ajutoare in viata copilului.

G.L: Cum poate o tanara mamica neexperimentata sa evite pe cat posibil greselile in cresterea si educarea copilului, mai ales in primii ani de viata?

Dr. M.Z: Femeia ancorata in lumea informatiei citeste, cumpara o revista, sta pe internet si vorbeste cu alte mamici. Ia o directie destul de valoroasa. Eu insa nu cred ca putem adopta metode universal valabile cand este vorba despre copilul nostru.

Cred ca mama simte foarte bine ceea ce are nevoie si ce isi doreste copilul ei, cred ca pericolul care trebuie controlat este frica de a nu fi cea mai buna mama. Trebuie sa ai mai multa incredere ca mamica. Cred ca ai nevoie de supravegherea generala unui medic pediatru care sa-ti personalizeze alimentatia si igiena la specificul copilului tau. Mai putin este o femeie vinovata ca nu face lucrurile astea.

Acum 100 de ani femeile stiau ce au de facut cu copiii lor. Cu cat incerci sa introduci tehnologia in viata copilului tau, cu atat indepartezi posibilitatea de a-l simti pe acel copil.

G.L: Femeia din Romania este preocupata mai mult de aspectul fizic sau de sanatate?

Dr. M.Z: Cred ca femeia din Romania este preocupata sa placa altora decat ei insasi si face foarte multe lucruri pentru ca doar asa crede ca va fi aleasa sau are vreo sansa. Nu cred ca este un lucru important nici la o varsta tanara sa stai in saloane de coafura de dimineata pana seara. Cred ca barbatii din Romania mai cauta si altceva decat un bibelou de portelan care sa dea bine. Ar trebui sa faca asta pentru ea insasi, nu doar ca sa placa.

Este o presiune foarte mare a femeii de azi din Romania, conform statisticilor suntem 7 femei la 1 barbat in Bucuresti. Daca ea vrea sa fie o femeie implinita, ar trebui sa faca lucrurile astea gandindu-se ca ea e primul beneficiar, nu cel din afara. In acel moment emani prin toti porii seductie, disponibilitate, senzualitate, joc, etc.

G.L: Exista organizatii feminine in diverse domenii, de la asociatia femeilor in afaceri pana la domeniul artistic. Organizatii de barbati nu prea sunt. Exista o nevoie de confirmare a propriei puteri sau valori resimtita de catre femei ? Femeile obisnuiesc sa se compare pe ele insele cu barbatii in domeniul profesional?

Dr. M.Z: Da, este nevoia femeilor, mai ales dupa revolutia feminismului, este o nevoie a femeilor de a face coalitie intre ele. Cred ca ai nevoie de o coalitie cu un om de acelasi sex si te duci acolo pentru ca te incarci foarte mult, pt ca simti ca ai ceva de spus si barbatul de acasa sau autoritatea ca atare nu ti-a permis.

Este bine ca femeile au in sfarsit curajul sa se intalneasca si sa vorbeasca, dar sa nu uitam ca suntem femei si nu trebuie sa avem nici pantaloni, nici sabie in mana, este ca si cum imbraci un barbat intr-un costum de balerina. Femeia a vrut sa fie egala barbatului si a reusit sa fie barbat. Ceea ce inseamna sa te transformi intr-un mic barbat si risti sa ramai singura. Esti foarte greu de suportat pentru un barbat care el in primul rand are nevoie sa fie barbat.

G.L: Ce parere aveti despre dilema femeii intre alegerea vietii profesionale si a celei familiale?

Dr. M.Z: Nu le poti avea pe toate. Barbatului nu i s-a cerut niciodata sa faca doua lucruri in acelasi timp. El de sute de mii de ani a stiut ca trebuie sa aduca hrana si sa protejeze familia lui. Noi de ce vrem sa facem 2 lucruri in acelasi timp si sa fie si bune? Este o utopie, nu poti sa faci asta. Poti sa-ti asumi un 9 in profesie si un 10 in familie, este o balanta. Sunt momente in viata in care insisti pe cariera, pt ca atunci este oportunitatea. Nu poti sa renunti la una in favoarea celeilalte, nu poti sa zici ca esti un om implinit si fericit cu una singura.

G.L: Ati vorbit intr-un articol despre dependenta de job si invadarea vietii personale. Pe de alta parte refugiul in munca reprezinta adesea un punct de sprijin in cazul femeilor cu o viata personala nesatisfacatoare?

Dr. M.Z: Nu cred ca doar in profesie vei reusi sa te simti bine. Trebuie sa mai existe si prieteni in jur si familie. Boala asta se numeste procrastinare , este o exagerare, o alta forma de dependenta. Nu cred ca o femeie poate sa sublimeze toata energia ei sexuala si s-o bage in profesie si sa zica “ce tare sunt”.

Sunt situatii punctuale in viata in care decat sa stai sa te plangi pe tine, te implici in sarcini profesionale si reusesti. Dar in momentul in care ai atins acel nivel de siguranta pe care ti-l doreai cand erai in vagauna, sa te intorci la cine esti tu cu adevarat, nu sa ramai doar in profesie.

G.L: Ati precizat undeva "Daca as putea opri timpul in loc si m-as gandi cine sunt eu de fapt, as spune ca sunt inainte de toate, femeie." Este un sfat pe care-l dati si pacientelor dv?

Dr. M.Z: Chiar le rog pe femei sa se gandeasca ca inainte de toate sunt femei. Nimic nu este mai frumos decat sa te simti asa cum te-a lasat Dumnezeu. Trebuie sa fie o nevoie interioara, pentru ca foamea de a fi femeie te face sa vezi in jur alte femei, sa incepi sa intelegi ce inseamna sa fii femeie. Trebuie sa intre in structura ta, sa ai la baza o nevoie, sa nu fie nimic fortat.

Fotografii de Dana Roteanu

Aboneaza-te la Newsletter-ul de Sanatate Acasa.ro ca sa afli cum iti mentii sanatatea si frumusetea.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dezvoltare-personala

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Conflictul dintre generatii a devenit… „razboi”

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu

Pune o intrebare

Top

Sfatul expertului