INVESTESTE IN COMUNICARE ELECTORALA

Alege Acasa.ro pentru succesul campaniei tale electorale! Pentru o oferta personalizata contacteaza-ne la office@acasa.ro sau la 0374.112.675.

Dezvoltare personala

#somn #somnolenta #stres #serviciu #dezvoltare personala #amiaza #motaiala #cafea #energizant #energie

Cum sa-ti valorifici energia fara abuzuri

Ti se inchid ochii, te cuprinde toropeala si casti intr-una? Este probabil deja pranzul. Te uiti in jurul tau si descoperi cu stupoare ca si ceilalti trec prin aceeasi stare ca si tine. Lipsa de energie pe care o resimti se manifesta de obicei intre orele doua si cinci dupa-amiaza. In multe culturi, acum este timpul pentru siesta, timp in care fiecare trage cat un pui de somn.

Tu insa nu poti face lucrul acesta. Ai o groaza de task-uri de rezolvat la serviciu si simti ca si cinci minute pierdute pot fi vitale si iti pot da totul peste cap. Ca atare te indrepti cu hotarare spre ceasca de cafea si sorbi cu nesat. Stii si tu insa ca excesele de cafea si zaharul din sucurile acidulate pot aduce prejudicii corpului tau. Ce-ar fi sa inlocuiesti acest obicei nesanatos cu altele mult mai benefice metabolismului tau si cu rezultate garantate?

Cronobiologicii, oamenii de stiinta care studiaza ritmul biologic al corpului, au descoperit ca aceasta „stare letargica specifica pranzului” este cauzata de ceasul biologic, localizat in hipotalamus, care de altfel regleaza functiile vitale ale corpului cum ar fi productia de hormoni, frecventa cu care inima bate si presiunea sangelui.

„Ceasul biologic in interactiune cu nevoia de somn  prezinta pe la orele amiezii o anumita deficienta in mentinerea alerta a metabolismului”, este de parere dr. David Dingers, seful departamentului de psihiatrie de la Universitatea de medicina din Pennsylvania.

Alti expertii  considera moleseala de la orele pranzului un efect al schimbarilor de temperatura ale corpului, controlate de altfel tot de hipotalamus.

„Temperatura corpului incepe sa creasca dimineata, apogeul il atinge undeva in jurul orei unu dupa-amiaza dupa care incepe sa cobore spre sfarsitul amiezii, creandu-ne aceasta stare de moleseala”, considera doctorul Michael Smolensky, autorul cartii „The Body Clock Guide to Better Health” („Ghidul metabolismului pentru sanatate”).

Multi dintre noi consuma multa cafea si bauturi cu mult zahar pentru a combate amorteala corpului din mijlocului zilei. Iata insa cateva strategii mult mai bune si sanatoase pentru tine decat aceste produse alimentare, toxice de altfel pentru corp.

 

Un somn sanatos

 

In societatea in care traim, prinsi toti in problemele cotidiene, ne este din ce in ce mai greu sa ne odihnim cum trebuie noaptea. Tocmai de aceea ne simtim si atat de obositi in mijlocul zilei. Incearca totusi sa-ti faci un program de somn de 8 ore pe noapte si ai grija sa te tii de el cat poti tu de mult.

 

Un mic dejun copios, un stomac usor la pranz

 

Multi fac greseala de a nu manca nimic dimineata si de a se imbuiba cu constiinciozitate la pranz. Atunci cand mananci foarte mult, stomacul are nevoie de timp pentru a digera totul si pentru asta intra in repaos. Tocmai de aceea este foarte bine ca la pranz sa iei o masa usoara, cum ar fi un sandvis cu carne de pui si paine integrala si un iaurt natural de fructe. Alege mai degraba ca micul dejun sa fie unul copios, astfel vei capata energie pentru toata ziua. Ai grija si aici insa ce mananci. Nu opta pentru macarurile grele care pica greu la stomac la prima ora din zi.

 

Fara cafea si bauturi energizante, bogate in zahar

 

Aceste suplimente alimentare iti dau energie doar pe moment si sunt urmate de obicei de o incetinire a sistemului nervos.  Astfel, atunci cand te simti obosita si simti nevoia de o revigorare a corpului consuma in loc de cafea sau bauturi energizante bogate in E-uri, un baton cu cereale, o salata de ton cu porumb sau un ou fiert. Toate aceste produse alimentare contin proteine, necesare energizarii corpului.

 

Mersul pe jos

 

Fa o plimbare dupa ce iei masa de pranz. Exercitiul te energizeaza si expunerea la lumina naturala te face mai vioaie.

 

Sincronizarea task-urilor cu nivelul de energie

 

Pastreaza proiectele mari si discutiile dificile pentru momentele in care nivelul energiei tale este mai mare, de preferinta nu dupa-amiaza. Pe cat posibil, incearca sa faci ceva care sa te stimuleze si sa te intereseze la pranz insa care sa nu te solicite foarte tare.

 

Relatii pline de energie

 

Interactioneaza cu oamenii care au efect revigorant asupra ta atunci cand nivelul tau energetic incepe sa scada. Programeaza-ti la pranz intalniri cu oameni plini de viata si activi sau suna-ti prietenul tau apropiat pentru o discutie de cateva minute.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dezvoltare-personala

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu

Pune o intrebare

Top

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu

Pune o intrebare