Dezvoltare personala

#dezvoltare personala #sine #obsesie #psihic #esec

Cum sa scapi de obsesii

Fie ca sunt experiente dureroase, iubiri neimpartasite sau obsesii cauzate de taceri apasatoare, se intampla adeseori ca mintea noastra sa fie blocata pe un sir lung de depresii cladite pe temeri, frici si momente de panica.

De multe ori, tindem sa punem aceste depresii pe seama celorlalti. Intotdeauna se gaseste cineva vinovat de starea noastra proasta. Cand de fapt realitatea este alta: totul porneste de la incapatanare si imposibilitatea de a-l accepta pe „nu” atunci cand „da” chiar nu poate exista.  Refuzam sa vedem adevarul si sa-l acceptam, preferand in schimb sa creem obsesii, sa ne hranim din iluzii si sa nu mai vedem nimic in jur. Cum putem scapa de aceste obsesii?

1 Sursa

In primul rand trebuie sa constientizam sursa acestora. O analiza atenta a problemei, o introspectie obiectiva asupra sinelui pot fi instrumente utile pentru a face lumina in acest caz. Important este sa tratezi totul cu luciditate, sa accepti acolo unde ai gresit si sa repari acolo unde mai poate fi ceva reparat.

2 Flexibilitate in gandire

Este necesar, atunci cand ai o problema, sa fii deschis la solutii adiacente, intotdeauna exista mai mult de o singura posibilitate de a iesi dintr-un impas. Nu te axa pe un singur punct de vedere, mai ales daca, incercat, aceasta nu are nicio sansa sa se materializeze in ceva benefic pentru tine.

3 Rabdare

Se spune ca o virtute a intelepciunii este rabdarea. Nu fi impulsiv si nu te arunca cu capul inainte. Daca observi ca oricat ai incerca, momentan nu ai resursele necesare pentru a rezolva problema ta, las-o pe mai incolo cand apele sunt mai linistite, mintea mai lucida si factorii externi mai benefici.

4 Impaca-te cu ideea

Incearca sa te impaci cu ideea ca oamenii nu se schimba. Daca te-a deranjat comportamentul cuiva, te-a ranit si ti-a produs suferinta o data, de doua ori, de trei ori si asa mai departe, va continua sa o mai faca. Nu te mai duce in aceeasi directie. Nu poti sa schimbi modul de a gandi al unui om, este o munca titanica pe care doar un licentiat in psihologie ar putea sa o duca la bun sfarsit.

5 Nu te inchide in tine

Vorbeste... prin comunicare te descarci. Alege-ti pe cineva apropiat tie care stii ca ti-ar putea da sfaturi pertinente si spune-i sursa obsesiei tale. Eventual, ar fi bine sa fie o persoana care a fost alaturi de tine in momentul nasterii acelei obsesii.  Nu alege sa impartasesti acum cu toata lumea din jurul tau despre faptul ca X te-a tradat. Multi, nestiind pe de-a intregul povestea, s-ar putea sa-ti dea sfaturi proaste care nu vor face decat sa te demoralizeze si sa ridice si mai multe semne de intrebare.

6 Infrunta si da dovada de curaj

Nu lasa lucrurile sa se rezolve de la sine. De multe ori, o problema nerezolvata atrage dupa sine alte probleme si risti sa intri intr-un cerc vicios din care nu mai ai scapare. Desi se spune ca timpul le rezolva pe toate, in cazul de fata nu se aplica. Daca o persoana te-a ranit, spune-i-o. Nu toti citim gandurile si de multe ori nu ne dam seama ca faptele sau cuvintele noastre ii ranesc pe cei din jur.

7 Resemneaza-te si mergi mai departe

Daca ai descoperit sursa obsesiei tale, ai analizat-o, ai vorbit-o si n-ai ajuns la nicio concluzie, cel mai bine ar fi sa te resemnezi. Ia totul drept o experienta si mergi mai departe. Nu te incapatana si nu mai persista asupra ei, pur si simplu treci pragul si continua sa-ti vezi de viata ta.

8 Vanitatea si orgoliile n-au ce cauta in aceasta ecuatie

Se intampla adeseori sa ne inversunam intr-o situatie care noua nu ne convine doar pentru ca suntem vanitosi si orgoliosi. Nimeni nu accepta sa greseasca, nimanui nu-i convine sa descopere ca are o slabiciune, o problema in care se vede limitat si depasit de situatie. Insa, trebuie sa invatam ca sunt momente in viata cand lucrurile chiar nu tin de noi si ar trebui pur si simplu sa ne impacam cu aceasta stare de fapt.

Puterea de a nu crea obsesii din esecurile si dezamagirile tale denota faptul ca esti o persoana cu orizonturile deschise, matura si puternica. Nu lasa situatiile fara iesire sa-ti inchida usile si sa ratezi astfel o serie de oportunitati mai benefice pentru psihicul tau.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dezvoltare-personala

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii