Dezvoltare personala

#insulta #gluma proasta #dezvoltare personala #tehnici #riposta #arte martiale

Cum sa raspunzi insultelor sau glumelor proaste

Remarci intepatoare, insulte sau simple glume, iata cateva exemple de cum poti fi atacat verbal de catre o persoana nu tocmai bine-intentionata. Cum ripostezi? Te enervezi, urli sa fii lasata in pace, sari la bataie sau alegi sa adopti calmul si intelepciunea specifica unui maestru in artele martiale?

Marta Beck, autoarea best-selling-ului "Steering by Starlight" si a altor cinci carti de succes, a enuntat in O, the Oprah Magazine o idee tocmai buna de a fi pusa in practica. Ce zici daca ai urma un curs intitulat: "Stapanirea artelor martiale ale psihicului"?


Prima lectie: Gaseste-ti echilibrul


Orice forma de arta martiala te invata sa-ti gasesti acea pozitie a corpului echilibrata, stabila si capabila sa-ti dea forta atunci cand pornesti la atac. Acelasi lucru trebuie sa faci si cand esti prinsa intr-un conflict psihologic. Sigura diferenta este ca de data asta trebuies sa-ti cauti pozitia mentala si nu cea fizica. Astfel, gaseste-ti acel punct de liniste si impacare cu sine insasi, accepta-ti greselile si repeta-ti in minte punctele tale bune.

Este foarte important sa-ti controlezi emotiile si sa nu te judeci prea dur pentru greselile facute. Adversarul tau va incerca tot timpul sa atinga in punctul tau sensibil, in ceea ce te doare pe tine mai mult si te face sa te simti prost. Daca nu ai un asemenea punct, nu mai are in ce sa loveasca, nu?


Lectia a doua: Practica arta disparitiei


Probabil ca te gandesti ca ai da dovada de slabiciune daca ai alege sa o stergi, dar chiar nu este asa. De multe ori, unele persoane sunt pur si simplu cauze pierdute. Este ca si cum ai incerca sa-i cauti scuze unui agresor cu probleme psihice care incearca sa te omoare in plina strada. Faptul ca a avut sechele in copilarie nu-i scuza comportamentul psihico-patologico-instabil. Astfel, daca o persoana iti face rau de fiecare data cand va intalniti, fie doar verbal, fa tot posibilul sa dispari din calea lui. Chiar daca vei incerca sa-l convingi ca rautatea lui se trage de la traumele din copilarie si ca poate fi un om mai bun, el tot nu-si va schimba comportament, asa ca este inutil sa te agiti.


Lectia a treia: Exercitiul este mama invataturii


Acum ca stii ce pozitie sa iei in fata adversarului si stii clar ce hram poarta acesta, urmeaza sa pui in practica tehnicile tocmai bune sa-i parezi loviturile verbale. Sunt trei cai pe care poti sa o apuci, depinde de tine pe care o alegi in functie de gradul de iritatie pe care ti l-a provoaca persoana respectiva pana acum si nivelul relatiei dintre voi.


1 Tehnica: Claxonul de atentionare


Atunci cand vezi ca un pieton are intentia de a trece pe rosu, negandindu-se la consecinte, tinzi sa-l claxonezi pentru a-l face sa reactioneze, nu-i asa? Acelasi lucru poti sa faci si cu prietenul tau „bine-intentionat”. Atunci cand observi ca acesta sare calul si te simti deja deranjata de remarcile lui spune-i calm si respicat: „Inceteaza. Vorbesc serios!”. Repeta-ti aceasta propozitie si vei vedea cata forta capata in timp aceste cuvinte simple asupra adversarilor tai.


2 Tehnica: Prin invaluire


Atunci cand ataci, esti obisnuit sa ti se raspunda la fel. Sunt putini cei care mai cred in sintagma "intoarce si celalalt obraz".  Insa nu degeaba a fost gandita. Cea mai usoara cale de a debusola adversarul este sa-l iei prin invaluire sa-i trantesti raspunsul la care nu se astepta si sa-l amutesti astfel.

Uite exemplul potrivit, este dintr-un film ce s-a numti „ Spanglish ”. O tanara sotie, interpretata de Tea Leoni ii arunca in fata mamei sale: „ Ai fost o femeie alcoolica si promiscuua pe perioada anilor in care m-am format eu. Ei bine, tocmai din acest motiv, sunt eu acum asa cum sunt”. Raspunsul dat de mama a fost unul placut. „Ai un punct de vedere foarte solid draga mea . Dar ceea ce nu stii tu este ca lectiile invatate de mine sunt acum la mana ta.” Replica aceasta neasteptata a oprit furia fetei, o parte pentru ca afirmatia era una corecta si o parte pentru ca nu continea nimic malitios in ea. 


3 Tehnica: Arma parintelui cel bun


Cand erai mica si faceai o obraznicie, se intampla ca mama ta sa te mustre cu atata blandete si bunatate incat sa te faca sa te simti super vinovata pentru ca ai suparat-o? Sentimentul vinovatiei nu este placut pentru nimeni. Ce-ar fi sa adopti si tu aceeasi tehnica folosita de mama ta si sa faci pe Parintele cel bun si intelept cu adversarul tau? Spune-i, pe un ton bland ca nu te asteptai la comportamentul acesta din partea lui si ca te-a dezamagit profund. Adversarul tau va fi dezarmat complet si nu va mai sti cum sa-si repare greseala si sa-ti arate ca el e de fapt mult mai bun de atat.

Sa fii maestru in acest tip de arte martiale presupune un stil de viata, unul care odata adoptat, te va transforma din adversarul slab de inger si fricos intr-unul puternic si gata oricand de riposta...si ai la alegere si alte moduri de a raspunde, evitand riposta violenta.


 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dezvoltare-personala

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Daniela Irimia: Femeia in rol principal

Expertul Acasa.ro Daniela Irimia, trainer de dezvoltare personala

Pune o intrebare