Dezvoltare personala

# tratare atacuri de panica # tratare anxietate #atacuri de panica #anxietate

Cum sa ne ferim de anxietate, atacuri de panica sau depresie pe timp de carantina?

Un lucru important, de care sa fim constienti in aceasta perioada de criza generata de pandemia de Covid-19, este faptul ca masura in care frica poate avea impact asupra noastra este egala cu cantitatea de energie pe care o investim in asta. Astfel, timpul, atentia, gandurile si actiunile orientate catre teama de pandemie sunt manifestarea energiei noastre vitale, de zi cu zi. Cantitatea de efort pe care o investim in a tine viu acest aspect din noi, duce in timp la epuizare si ne face sa ne pierdem concentrarea, rabdarea, ne poate provoca insomnii, oboseala cronica, dereglari digestive, tendinta de a ne inchide in noi, de a ne izola, atacuri de panica sau chiar depresie.

In opinia psihologului Andra Tanasescu, vicepresedinte al Institutului de Neuro-Programare Lingvistica (INLPSI), toate aceste reactii vin odata cu alegerea noastra (constienta sau nu) de a pastra conexiunea vie cu toate senzatiile, gandurile si trairile care vin la pachet cu frica, ingrijorarea sau nesiguranta. “Frica are putere doar in masura in care alegem sa i-o oferim noi. Daca alegem sa oprim alimentarea fricilor si sa ne concentram pe lucrurile pozitive, atunci aceasta isi va epuiza resursele iar impactul ei asupra noastra va scadea considerabil. Frica este ca bateria telefonului. O alimentam prin a baga telefonul in priza. Cu cat sta mai mult conectata la curent, cu atat mai mult se va incarca si va pastra aprinsa sursa anxietatii noastre (telefonul). Daca, dintr-un motiv oarecare, ar primi o tensiune mult mai mare decat cea normal, ni s-ar praji atat bateria cat si telefonul. Din momentul in care decidem sa scoatem telefonul din priza si sa epuizam resursele bateriei, aceasta va ramane fara putere si in final va inceta sa ne controleze”, explica psihologul Andra Tanasescu.

Totodata, specialistul de atentioneaza ca avem doua optiuni:

1. Fie continuam sa o alimentam cu stiri din surse neverificate, discutii despre pericol sau esec, ganduri despre boala sau moarte, judecata de sine sau a celorlalti, expunerea neresponsabila la situatii de risc etc.

2. Fie scoatem „bateria” de la incarcat si o schimbam cu alta, care se incarca din surse pline de iubire, de compasiune, empatie, rabdare, liniste, bucurie, pace, etc.

“Stiu ca poate suna cliseistic, repetitiv chiar, dar gandirea are un impact puternic in definirea felului in care traim si ne defineste viata. Tot ce este in controlul nostru tine de perspectiva pe care alegem sa o avem asupra propriei noastre vieti. Sunt persoane care au pierdut enorm in viata si inca te intampina cu bratele deschise si cu zambetul pe buze. Pe de alta parte, unele persoane si-au crapat putin coltul telefonului si nu iti mai vorbesc timp de 3 saptamani. Totul tine de atitudinea pe care alegem sa o adoptam. Putem alege sa vedem totul in nuante de gri si negru sau putem alege sa vedem culorile, nuantele fiecareia si posibilitatile enorme de a le combina si de a obtine ceva complet nou”, conchide psihologul Andra Tanasescu, vicepresedinte al Institutului de Neuro-Programare Lingvistica INLPSI.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dezvoltare-personala

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Conflictul dintre generatii a devenit… „razboi”

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu

Pune o intrebare

Sfatul expertului