Dezvoltare personala

#colegi #job #colegi de serviciu #profesionalism #relatii cu colegii

Cum sa fii in relatii bune cu colegii de serviciu

Relatiile bune cu colegii de serviciu nu se impaca intotdeauna cu eficienta la locul de munca. Afla cum sa fii in relatii bune cu colegii de serviciu, fara sa renunti la productivitate si profesionalism.

Relatia cu colegii de serviciu incepe din prima zi, iar prima impresie trebuie urmata de un comportament adecvat, care sa te ajute sa te apropii de colegii de serviciu, fara sa uiti motivul pentru care te afli la birou: sa muncesti.
 

Asculta-i


Pentru a te integra cu adevarat in echipa, trebuie sa ajungi sa cunosti fiecare membru si sa intelegi cultura organizationala a noului tau loc de munca.

La inceput, este intotdeauna mai bine sa asculti ce au de spus cei din jur, inainte de a incepe sa vorbesti si sa exprimi pareri ce pot fi jignitoare pentru unii dintre colegii tai noi.
 

Evita subiectele controversate


Pentru inceput, socializeaza cu noii tai colegi in pauza de masa sau de tigara, nu la birou. Daca vad ca esti deschis intreruperilor oricand, risti sa te deranjeze atat de des incat sa nu mai obtii rezultatele cu care sa impresionezi seful in primele zile.

Atunci cand discuti, evita subiectele controversate, de la politica pana la religie. Daca incepi o discutie in contradictoriu cu un coleg, risti sa-ti strici reputatia din prima zi. Cu o remarca neutra sau cu o gluma nevinovata, poti ocoli usor subiectele controversate.
 

Accepta autoritatea superiorului


Daca vrei sa totul sa mearga bine, cel putin la inceput, nu contesta autoritatea superiorului tau, chiar daca este mai prost pregatit decat tine.

In cazul in care seful are o atitudine negativa si este gata de cearta, zambeste-i, ignora-l si revino la munca ta, pentru a nu risca sa devii angajatul pe care seful isi descarca nervii.

Nu submina autoritatea sefului nici atunci cand discuti cu alti subordonati ai lui, deoarece cuvintele tale pot ajunge oricand la el.
 

Nu te implica in conflicte


Atunci cand esti proaspat intrat intr-un colectiv, nu este momentul sa alegi tabere si sa intri imediat in bisericute. Conflictele dintre ceilalti anagajati sau dintre angajati si superiori se pot transforma rapid intr-o problema pentru tine, daca alegi sa te implici.

Cand ai o problema, discuta numai cu persoana care te poate ajuta si nu te plange excesiv colegilor de birou, deoarece doleantele tale pot ajunge la seful tau cu un alt ton decat cel pe care l-ai folosi tu atunci cand iti exprimi o nemultumire.

Evita si barfa si nu repeta nimic din ce auzi, pentru a nu crea chiar tu conflicte intre noii colegi.
 

Nu promite fara acoperire


Poate cel mai important lucru pentru stabilirea profesionalismului care iti poate aduce respect si admiratie din partea colegilor este respectarea promisiunilor.

Fie ca este vorba de termene-limita sau de angajamente suplimentare, atunci cand promiti ca vei face ceva, fa tot posibilul sa nu dezamagesti.

Implica-te in activitatile departamentului si nu rata nicio ocazia de socializare, mai ales atunci cand este vorba de iesiri organizate. Incearca sa schimbi cateva cuvinte cu fiecare coleg din firma sau din departament pentru a lasa o impresie buna tuturor.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dezvoltare-personala

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Daniela Irimia: Cele 3 moduri prin care comunicam zi de zi

Expertul Acasa.ro Daniela Irimia, trainer de dezvoltare personala

Pune o intrebare

Sfatul expertului