Dezvoltare personala

#relatie #comunicare #barfa #job

Cum sa faci fata barfelor

Fie ca tin de viata personala sau ne afecteaza reusitele profesionale, cu totii resimtim prezenta barfelor. Poate ca iti este mai usor sa vorbesti pe la spatele unei persoane, insa atunci cand tu esti cel care primeste efectele negative ale acestui tip de socializare, ti-ai dori sa iei atitudine. Actioneaza insa prudent. Invata cum sa raspunzi barfelor.

Pasul 1. Gandeste inainte de a actiona

De ce ti-ai risca reputatia sau cariera pentru atitudinea rau-intentionate ale unei persoane care prefera sa iti faca rau? Chiar daca primul impuls este sa ceri socoteala pentru cele auzite sau sa te razbuni si tu, prin acelasi mijloc, ar fi bine sa te gandesti de doua ori inainte de a actiona.

Intreaba-te ce anume risti in cazul unei reactii mult prea “picante”. Barfele auzite iti pot face intr-adevar rau sau pur si simplu te-au suparat, fara a avea insa consecinte serioase?

Daca barfele au ramas doar la nivel inofensiv, atunci ai putea sa te faci ca nu le-ai auzit sau sa te bucuri pentru faptul ca astfel ai avut ocazia sa stii mai multe despre persoanele care te inconjoara.

Intreaba-te care este si miza confruntarii si ce anume castigi daca reactionezi la barfele pe care le-ai auzit. Si nu in ultimul rand, merita sa iti pierzi energia si buna dispozitie pentru a clarifica lucrurile cu cei care te-au barfit?

Pasul 2. Pastreaza-ti calmul

Daca te-ai decis sa reactionezi, atunci pune lucrurile astfel incat sa fie in avantajul tau. Nu vrei sa treci in fata celorlati drept paranoic, mincinos sau isteric. Asadar, trebuie sa ai atitudinea potrivita.

In primul rand, fii calm. Deschide discutia cu ceva de genul: “Nu obisnuiesc sa ascult barfele, dar cred ca s-a creat o neintelegere si as vrea sa vorbesc deschis despre asta.” Ai mai multe sanse sa obtii rezultate in versiunea pasnica , decat daca pornesti cu o atitudine agresiva.

Pasul 3. Clarifica lucrurile

Adreseaza-te sursei barfelor si cere-i sa inceteze cu minciunile. Mai mult decat atat, incearca sa indrepti raul pe care l-a facut aceasta.

Este important sa precizezi exact ceea ce s-a intamplat si sa incerci sa pui lucrurile in ordine. Chiar daca barfele inceteaza, minciunile deja spuse vor continua sa te afecteze, de aceea este foarte important sa "tai raul" de la radacina.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dezvoltare-personala

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Conflictul dintre generatii a devenit… „razboi”

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu

Pune o intrebare

Top

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: A sti sa fii cu tine insuti

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu

Pune o intrebare