Dezvoltare personala

#familie romance #cariera romance #transformare femei #femei moderne

Cum s-au transformat romancele dupa Revolutie. Ce spun psihologii

Dupa 26 de ani de la Revolutie, mentalitatea femeilor din tara noastra s-a schimbat considerabil. Iata ce spun specialistii.

“In anii socialismului, femeile se casatoreau la varste fragede. Pana la acea varsta nu aveau timp pentru a se ingriji de feminitatea lor, de cariera lor. Dupa casatorie, veneau si pruncii. Avea loc o dezvoltare si maturizare emotionala a mamei, in timpul cresterii si dezvoltarii copilului. Cresteau impreuna”, declara psihologul psihoterapeut integrativ Maria Verdi, directorul ReCreation Life.

Ca o comparatie, psihologul afirma ca femeia moderna din generatia actuala este preocupata de corpul ei, de senzualitatea ei, de libertate, de cariera. “Ca si cum ar fi preluat un testament nescris, tinerele femei recupereaza libertatea pentru doua generatii, experimenteaza viata cu tot ce contine ea pana catre 30 de ani. Maturizarea psihologica ar trebui sa se produca la 21 de ani. Femeia implicata in studii de lunga durata acorda mai putin timp ideii de casatorie, de famile. Datorita nesigurantei materiale, finaciare, tanara generatie este preocupata de cariera. Un job bun si sigur presupune stabilitate fizica, financiara, emotionala. Femeia moderna, in mare procent, nu mai este dependenta fizic si material de barbat. Implicarea in relatia de cuplu este facuta de cele mai multe ori pentru satisfacerea nevoilor de baza . Faptul ca cei doi locuiesc impreuna este pentru acomodare, de multe ori pentru reducerea costurilor financiare, nu pentru ideea de casatorie si nastere de copii”, declara psihologul Maria Verdi.

Specialistul mai spune ca, daca un cuplu trece testul anilor, apare si dorinta de familie si copil. “Sa nu uitam insa, ca dupa 30 de ani, fertilitatea femeilor scade. Foarte interesant este faptul ca in ultimii ani se face inversare de rol in cuplu. Femeia este cea care preia conducerea, barbatul este preocupat de administrare. Observam o masculinizare a femeii, incepand de la atitudine, vestimentatie, comportament. Din punct de vedere hormonal, la analizele medicale facute, femeile care nu raman insarcinate, se confrunta cu scaderea hormonilor specifici feminini. In acelasi timp, sesizam efeminizarea barbatului. Chiar in zona fashion este promovat barbatul cu trasaturi mult feminine. In cuplul in care femeia preia controlul si ea se ocupa de siguranta relatiei, barbatul nu mai are incredere in el, rezulta diminuarea stimei de sine, tulburarile sexuale sunt inerente. Este unul din motivele pentru care vanzarile produselor farmaceutice pentru potenta cresc din an in an. Consumul marit de suplimente pentru cresterea musculara arata ca barbatul doreste sa-si reia locul in societate. Acela de „vanator” si cel care asigura nevoile de baza ale cuplului, familiei”, declara directorul Centrului ReCreation Life.

Sursa foto:healthyliving.azcentral.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dezvoltare-personala

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Top

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Daniela Irimia: Femeia in rol principal

Expertul Acasa.ro Daniela Irimia, trainer de dezvoltare personala

Pune o intrebare