Dezvoltare personala

#memorie #anxietate #frica

Cum modifica frica perceptiile

Efectele fricii asupra psihicului uman ar putea fi mai insemnate decat se credea pana acum, arata un nou studiu. Afla cum modifica class ="xirtireh" href="//www.acasa.ro/ class ="xirtireh" href="//www.acasa.ro/frica" title="frica">frica " title="frica">frica perceptiile.

Frica este un sentiment mai puternic decat cred cei mai multi oameni si efectele ei se intind pana la modificarea memoriei, arata un studiu realizat de Weizmann Institute of Science din Israel si publicat in publicatia de specialitate Nature Neuroscience.

Mai puternica decat se credea pana acum, frica poate modifica substantial perceptiile umane, arata rezultatele studiului.

Specialistii stiau ca frica nu ramane captiva intr-un singur tip de experienta. Astfel, veteranii de razboi se pot speria la auzul unor zgomote similare cu cele ale armelor de foc chiar daca nu se mai afla pe campul de lupta, iar o experienta in copilarie cu un ciobanesc german fioros poate deveni mai tarziu o fobie legata de toti cainii.

Studiul cercetatorilor din Israel si-a propus sa exploreze generalizarea fricii si legatura ei cu procesul de invatare.

 

Frica, obstacol in calea invatarii

 

Experientele emotionale sunt considerate un factor benefic in procesul de invatare, insa in cazul fricii, psihicul uman tinde sa... sufle si in iaurt.

Specialistii au demonstrat ca frica reduce capacitatea de diferentiere intre pericolele potentiale. Astfel, in loc sa invete sa identifice mai usor pericolele, cei mai multi oameni invata sa evita si situatiile similare celei periculoase.

Cei 25 de subiecti ai studiului au fost expusi unui miros placut sau neplacut, legat de un ton muzical, dintr-o succesiune de mai multe. Cei din grupul expus la mirosul placut au invatat rapid care ton muzical indica mirosul si au invatat sa-l deosebeasca cu usurinta de tonurile mai inalte sau mai joase.

Subiectii expusi mirosului placut au invatat sa identifice tonul muzical mai bine cu 25%, in timp ce acelasi exercitiu a dat rezultate foarte diferite pentru cei expusi mirosului neplacut.

Cu cat participantii la studiu au fost mai afectati de mirosul neplacut, cu atat abilitatea lor de a distinge intre tonalitatile diferite a scazut.

 

Frica si modul in care percepem lumea

 

Rezultatele studiului sugereaza ca frica modifica nu numai reactia noastra la experiente noi, dar si modul in care percepem lumea inconjuratoare.

Astfel, oamenii afectati de sindromul de stres posttraumatic, ar putea fi cu adevarat incapabili sa distinga diferenta dintre situatiile obisnuite si cele amenintatoare.

Concluziile ar putea fi valabile si pentru alte afectiuni legate de anxietate. Unele teorii despre autism arata ca cei afectati de aceasta conditie sunt mai predispusi la generalizarea fricii.

Reducerea generalizarii fricii poate ajuta oameni afectati de diverse probleme de anxietate si ar putea chiar contribui pe termen lung la eliminarea tacticilor bazate de frica, folosite de politicieni si de unele institutii mass-media.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dezvoltare-personala

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu

Pune o intrebare

Sfatul expertului