Dezvoltare personala

#pastrare informatii #experti #informatii

Cinci lucruri despre care nu trebuie sa vorbesti niciodata. Expertii spun ce informatii sa pastrezi doar pentru tine

Intr-o lume in care granita dintre viata personala si cea publica devine tot mai subtire, specialistii atrag atentia asupra unor subiecte pe care ar fi mai bine sa le tinem pentru noi.

De la opiniile despre corpul altora la detalii intime din trecutul personal, anumite lucruri, odata spuse, pot provoca daune greu de reparat. Discretia nu este doar o forma de respect fata de ceilalti, ci si o modalitate de a ne proteja propriile relatii si reputatia.

Expertii in psihologie si comunicare subliniaza importanta gandirii inainte de a vorbi. Nu tot ce simtim nevoia sa spunem aduce valoare conversatiei sau contribuie la conexiuni mai autentice. Uneori, tacerea poate fi mai puternica decat orice cuvant spus.

Opiniile despre corpul altora pot lasa rani adanci

Comentariile legate de infatisarea fizica a unei persoane, indiferent daca sunt pozitive sau negative, pot avea efecte neasteptate. Psihologul Aline P. Zoldbrod atrage atentia ca intimitatea fizica este, prin natura ei, o experienta vulnerabila. Daca ai o parere negativa despre corpul cuiva — fie ca e vorba de o surpriza, dezamagire sau soc — cel mai bine este sa pastrezi acea opinie pentru tine.

Astfel de remarci pot ramane intiparite in mintea celuilalt pentru ani intregi si pot afecta profund imaginea de sine si increderea in relatia voastra. Chiar si in relatii apropiate, sinceritatea nu justifica intotdeauna exprimarea unor ganduri care pot rani.

Este important sa intelegem ca aprecierea sau dezaprobarea corpului altcuiva nu este o informatie esentiala pentru o comunicare sanatoasa. Dimpotriva, poate deveni o povara emotionala greu de dus pentru celalalt.

Secretele altora trebuie pastrate, nu impartasite

Unul dintre cele mai grave lucruri pe care le putem face este sa tradam increderea cuiva care ne-a impartasit un secret. Terapeuta Gloria Brame avertizeaza ca atunci cand cineva se deschide in fata noastra, isi arata vulnerabilitatea si asteapta discretie in schimb. Indiferent daca este vorba despre sanatate, o sarcina, probleme personale sau pareri sincere despre alti oameni, acele informatii nu ne apartin.

Chiar si divulgarea unor detalii aparent minore poate fi perceputa drept o tradare. In unele cazuri, consecintele pot fi ireparabile — atat la nivel emotional, cat si social. Persoana care si-a pierdut increderea in tine este posibil sa nu ti-o mai acorde niciodata.

Respectarea intimitatii altora este un semn de maturitate emotionala si integritate. Daca nu ai permisiunea explicita de a impartasi o informatie, mai bine nu o face.

Judecatile despre relatiile altora creeaza distante

Este usor sa cadem in capcana de a emite opinii despre cum ar trebui sa se comporte altii in relatiile lor. Totusi, psihologul Sharon Saline recomanda sa renuntam la „ar trebui” si sa adoptam mai degraba o atitudine de curiozitate empatica. Atunci cand judeci relatia altcuiva, schimbi dinamica puterii si te pozitionezi deasupra celuilalt.

In loc de critici, este mai constructiv sa pui intrebari deschise, care sa ii permita celuilalt sa isi exprime gandurile si emotiile. Acest tip de dialog creeaza conexiuni autentice si evita distantarea emotionala.

Relatiile sunt complexe, iar ceea ce se vede din exterior rareori reflecta intreaga realitate. Evita sa oferi sfaturi nesolicitate si concentreaza-te mai degraba pe sustinere si intelegere.

Esecurile temporare nu definesc valoarea ta

Viata este plina de suisuri si coborasuri, dar nu toate dificultatile trebuie transformate in subiecte de conversatie, spune coach-ul Susan Allan. Problemele personale, esecurile trecatoare sau starile de anxietate ar trebui discutate cu persoane de incredere sau profesionisti, nu expuse oricui.

Focalizarea pe obiectivele pe termen lung si pe lectiile invatate din dificultati este mult mai constructiva. Impartasirea continua a problemelor poate crea o imagine de slabiciune si poate atrage judecati sau compasiune nedorita.

In plus, nu toate persoanele din jur au capacitatea sau disponibilitatea emotionala de a intelege prin ce treci. Uneori, vulnerabilitatea necontrolata poate duce la consecinte neplacute.

Detalii intime despre viata sexuala trebuie sa ramana private

Subiectul numarului de parteneri sexuali este unul dintre cele mai controversate. Editorul Aria Gmitter avertizeaza ca aceasta informatie ar trebui impartasita doar cu medicii sau terapeutii, nu cu prieteni, parteneri sau alte cunostinte. Indiferent de raspuns — fie ca e zero sau o cifra mare — vei fi judecat.

Informatia poate fi folosita impotriva ta in contexte sociale sau chiar in situatii legale, cum ar fi un divort. In plus, astfel de marturisiri pot genera tensiuni, gelozii sau neincredere in relatiile actuale.

Intimitatea este, prin definitie, personala. Pastrarea tacerii despre anumite aspecte nu inseamna ca ai ceva de ascuns, ci ca stii sa iti protejezi demnitatea si sa eviti complicatii inutile.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dezvoltare-personala

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Daniela Irimia: Cele 3 moduri prin care comunicam zi de zi

Expertul Acasa.ro Daniela Irimia, trainer de dezvoltare personala

Pune o intrebare

Top

Sfatul expertului