De multe ori vezi la oamenii din jur capacitati sau abilitati deosebite, care nu ar avea rezultate prea bune la testarile clasice ale IQ-ului. Afla care sunt cele noua tipuri de inteligenta , propuse de Dr. Howard Gardner.
Profesor la Universitatea Harvard , Gardner a criticat notiunea traditionala traditionala de inteligenta bazata pe IQ. Cele opt tipuri de inteligenta initiale au fost completate apoi cu un al noualea, cel mai controversat dintre ele: inteligenta spirituala sau existentiala.
Afla care sunt cele noua tipuri de inteligenta si cum le poti dezvolta.
1 Inteligenta verbala
Abilitatile de a citi, scrie, de a invata limbi noi si de a stapani gramatica, sintaxa si talentul narativ formeaza inteligenta verbala.
Pentru a-ti intari aceasta inteligenta, studiaza o limba straina, imbunatateste-ti vocabularul si scrie mai mult. Tine un jurnal pentru a-ti stimula dezvoltarea abilitatilor de scris.
2 Inteligenta logica
Inteligenta logica sau matematica este atuul celor care se simt minunat printre numere si deductii logice.
Marirea capacitatilor logice poate fi obtinuta prin rezolvarea unor jocuri logice, invatarea unui limbaj de programare sau chiar tricotat.
3 Inteligenta muzicala
Talentul muzical este de fapt un tip de inteligenta, dezvoltat la cei sensibili la sunete, ritmuri, note muzicale si structura muzicala, fie ca e vorba de strofe si refrenuri sau de simfonii .
Pentru a-ti stimula inteligenta muzicala, mareste-ti orizonturile muzicale, ascultand genuri cat mai diverse, si exerseaza-ti calitatile vocale la karaoke. De ajutor pot fi si momentele de liniste, cand nu faci nici un zgomot dar asculti cu atentie toate sunetele ambiante.
4 Inteligenta spatiala
Cei care au inteligenta spatiala dezvoltata isi pot imagina, pot intelege si pot reprezenta vizual cu mai multa usurinta concepte geometrice si spatiale.
Acest tip de inteligenta poate fi descoperit in diferite forme, de la un simt al directiei dezvoltat, pana la o coordonare foarte buna a miscarilor si memorie vizuala deosebita.
Pentru a-ti exersa aceste calitati, porneste de la rezolvarea unor puzzle-uri, labirinturi si modelarea plastilinei, iar apoi aplica ce ai invatat in activitatile cotidiene: aranjeaza mai bine cumparaturi in sacosa, ofera-te sa fii responsabil cu traseul atunci cand pleci la un drum lung.
5 Inteligenta cinetica
Modul in care iti controlezi miscarile corpului tine si el de un tip de inteligenta. Atletii, actorii, chirurgii si pilotii au aceste capacitati dezvoltate cel mai mult.
Dansul, mersul pe bicicleta, dar si sporturile sau yoga, te pot ajuta sa dezvolti capacitatile legate de inteligenta cinetica.
6 Inteligenta interpersonala
Calitatile detinute de un bun lider, capacitatea de a organiza si motiva oamenii, tin de inteligenta interpersonala.
Comunicarea este elementul cheie al al acestui tip de inteligenta, ce este absolut necesar pentru a purta negocieri cu succes.
Pentru a-l dezvolta, incearca sa-i "asculti activ" pe cei din jur. Roaga-ti un prieten sa-ti explice un concept nou sau sa-ti povesteasca o intamplare, apoi repet-o incercand sa pastrezi fiecare nuanta, chiar daca folosesti un vocabular usor diferit.
7 Inteligenta intrapersonala
Folosita de scriitori, filosofi, psihologi si teologi, inteligenta intrapersonala este capacitatea de a-ti explora propriile emotii si motivatii, intr-un mod obiectiv.
Ca sa-ti imbunatatesti acest tip de inteligenta, cunoaste-te mai bine. Incepi prin a face cateva teste de personalitate, apoi scrie un jurnal si mediteaza pentru a fi mai aproape de propriile sentimente si ganduri.
8 Inteligenta naturista
Talentul la gradinarit sau capacitatea de a comunica foarte bine cu animalele sau chiar de a le imblanzi fac parte din inteligenta naturista.
Pentru a-ti creste sensibilitatea la natura, apuca-te de gradinarit, chiar daca e vorba doar de cateva ghivece, sau ofera-te voluntar la un centru de ingrijire a animalelor abandonate.
Aprofundeaza-ti cunostintele despre clasificarea speciilor de plante si animale si apropie-te de ele pentru stimularea acestor capacitati.
9 Inteligenta spirituala
Cea mai controversata dintre tipurile de inteligenta este cea spirituala sau existentiala. Spre deosebire de primele opt, acest tip de inteligenta nu este asociat cu o specializare anume a creierului.
Studiile medicale arata ca rugaciunea si meditatia imbunatatesc comunicarea intre partile componente ale creierului, dar diminueaza fluxul sanguin catre lobii parietali, lucru ce duce la perceptii subiective asupra timpului si spatiului.
Pentru a-ti stimula inteligenta spirituala, familiarizeaza-te cu cele mai raspandite sisteme filosofice si religioase si discuta descoperirile tale cu alti oameni interesati de aceste subiecte.