Dezvoltare personala

#combatere depresie #despresie

Cea mai simpla metoda prin care putem scapa de depresie

Atunci cand simtim ca totul se prabuseste in jurul nostru, subconstientul ne anunta ca avem nevoie de o pauza, in care sa ne deconectam de la micile probleme.

“Pe parcursul vietii, constientul ne tot alimenteaza cu mesaje ca totul trebuie luat in serios, ca nu avem nevoie de pauze, ca actualul loc de munca este ceea ce ne dorim, chiar daca ne termina psihic, ca rutina este buna şi trebuie sa ne tinem de ea pana la pensionare, si chiar şi dupa ea. La un moment dat, subconştientul nostru clacheaza si construieste scenarii, aparent daunatoare, dar care au ca scop final, deconectarea noastra. Tot acest declic se petrece intr-o fractiune de secunda. Ori stam in pat si dintr-o data suntem strafulgerati de intrebarea: Chiar sunt fericit cu adevarat aşa cum sunt acum?. Ori stam pe Facebook, ne uitam la fotografii ale prietenilor sau chiar ale necunoscutilor, care par atat de fericiti in Santorini, Thailanda, Tenerife sau chiar pe plaja din Mamaia, incat ne enervam şi ne intrebam cu voce tare: Eu de ce nu merg niciodata intr-o astfel de vacanta?”, explica psihologul Andra Tanasescu, vice presedinte al Asociatiei ”Generatia Iubire”.

Raspunsul la depresie este “Iesi din casa!”

Specialistul crede ca rutina amplifica starea de depresie, iar raspunsul la intrebarea “Cum scap de lipsa de pofta de viata, cum scap de depresia care parca a pus stapanire pe viata mea?” este unul singur “Iesi afara, iesi din casa”. Unde? Oriunde. in parcul din fata blocului sau in indepartata Indie. Mintea constienta construieşte granite, impune reguli, crezand ca ne vrea binele, insa spiritul nostru este liber, are nevoie de aventuri, de actiune, de orice altceva numai nu de rutina. “Unul dintre cele mai mari beneficii ale calatoriilor este ca te ajuta sa te deconectezi de la ceea ce ai lasat acasa. Fie ca avem o problema de cuplu, fie ca avem probleme la locul de munca sau intr-un alt aspect al vietii noastre, plecarea intr-un loc nou ne ajuta sa ne mutam atentia de la ele şi sa acumulam noi experiente. Pana in acel moment, credeam ca tot ceea ce facem in viata - adica rutina pe care ne-am creat-o - este suficient. in vacanta descoperim noi puncte de vedere, noi moduri de a gandi şi de a actiona si, de multe ori, chiar suntem surprinsi de noi. Readucem in viata noastra sentimente si simtiri pe care le-am uitat, care abundau in copilarie, insa nu mai au loc in viata de adult”, afirma psihologul Andra Tanasescu.

Cum ne deconectam in vacanta?

Primul lucru pe care il putem face, chiar inainte de a ne face bagajele pentru vacanta, este sa ne anuntam colaboratorii, prietenii si familia ca ... mergem in vacanta. Adresa noastra de e-mail trebuie setata sa trimita mesaje automate ca, in perioada x, suntem plecati in concediu, prietenii nostri trebuie sa fie instiintati ca telefonul nostru va ramane mai mult in camera de hotel sau va fi folosit numai pentru poze. Toata lumea trebuie sa respecte nevoia noastra de intimitate, de deconectare, iar toate mijloacele care ne-ar putea aduce aminte de rutina trebuie lasate acasa: rapoarte pentru lucru, teancuri de facturi etc. 

“Daca alegi sa mergi singur in vacanta, fa orice activitate pe care, in mod normal, n-ai face-o daca ai fi acasa. Plimba-te, descopera noul oras, descopera oamenii, cum gandesc, ce-i diferit si cum te simti sa fii acolo. Bucura-te de fiecare moment si fii prezent, indiferent de ce faci acolo. Daca mergi impreuna cu sau la cineva, petrece-ti timpul cu acea persoana. Bucura-te de prezenta lor, radeti, glumiti, iesiti si faceti lucruri care sa va scoata din rutina. Luati-va timp sa cunoasteti mai bine acea persoana si fiti curiosi de lucrurile pe care vi le poate oferi viata. Iar in momentul in care reveniti acasa, luati din acea energie creata si folositi-o pentru voi,  pentru ceea ce aveti nevoie. Observati daca lucrurile s-au asezat, daca v-au venit noi idei sau daca pur si simplu vi s-a schimbat atitudinea cu privire la situatia de la care ati plecat”, conchide psihologul Andra Tanasescu.

Sursa foto: pixabay.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dezvoltare-personala

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Conflictul dintre generatii a devenit… „razboi”

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu

Pune o intrebare

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Conflictul dintre generatii a devenit… „razboi”

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu

Pune o intrebare