INVESTESTE IN COMUNICARE ELECTORALA

Alege Acasa.ro pentru succesul campaniei tale electorale! Pentru o oferta personalizata contacteaza-ne la office@acasa.ro sau la 0374.112.675.

Dezvoltare personala

#violenta psihologica #abuz psihologic

Ce trebuie sa stii despre violenta psihologica. Cum sa faci fata sarcasmului si ironiei

Atunci cand e vorba despre sinceritate ofensatoare sau jignitoare, este nevoie sa fie aduse in discutie alte doua notiuni: agresivitate si violenta. Sinceritatea ofensatoare este o forma de violenta mascata. Codruta Iulia Bouleanu, consilier pentru dezvoltare personala, explica diferenta dintre violenta si agresivitate si spune ce este violenta psihologica si cum poti identifica oamenii toxici din preajma ta, care iti pot afecta stima de sine.

 

Agresivitate vs. violenta

Potrivit specialistului diferenta dintre agresivitate si violenta este ca cea dintai este cumva fireasca, deoarece este necesara supravietuirii, in vreme ce violenta presupune a face rau cuiva. Agresivitatea necesara supravietuirii mai poarta si numele de combativitate, adica atitudinea de a-l combate pe celalalt intr-o situatie care te raneste sau capacitatea de a-ti sustine punctul de vedere.

Violenta este de mai multe feluri, insa toate formele sale au rezultate negative, iar efectul este cat se poate de daunator. Tipurile de violenta:

  • Fizica
  • Emotionala
  • Verbala

Despre violenta fizica stiu toti oamenii ce inseamna. Cea verbala este limbajul care jigneste si umileste, iar cea emotionala  inglobeaza ironia, sarcasmul si franchetea. 

Ce reprezinta ironia si sarcasmul

Acestea doua sunt  frecvent intalnite in stilul gazetaresc al jurnalistilor si al scriitorilor. Ele sunt necesare intr-o societate, intr-o anumita masura. Se intampla insa, si ca prin diferite glume sau ironii, anumite persoane sa le faca rau celor din jur. 

Sinceritatea poate dauna prin modul de exprimare

Sinceritatea este o calitate care ar trebui apreciata, insa a sti cand sa taci sau cand sa vorbesti, este o arta. Atunci cand vrei sa ii semnalezi ceva unei persoane, este indicat sa gasesti modalitati prietenesti, cu empatie. Daca ajungi sa jignesti, problema e la tine. 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dezvoltare-personala

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Daniela Irimia: Cele 3 moduri prin care comunicam zi de zi

Expertul Acasa.ro Daniela Irimia, trainer de dezvoltare personala

Pune o intrebare

Top

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu

Pune o intrebare