Dezvoltare personala

# antrenare creier #lectura #creier

Antreneaza-ti creierul prin lectura!

Pentru unii dintre noi, cititul este o metoda de relaxare si de evadare din cotidian, insa tot mai multe studii stiintifice ii atribuie si beneficii spectaculoase pentru sanatatea mintala. De la imbunatatirea abilitatilor cognitive, la cresterea nivelului de empatie, lectura de calitate ne mentine creierul in forma maxima.

 

Potrivit unui studiu publicat in International Journal of Business Administration, lectura revistelor si a agregatoarelor de stiri, cum sunt BuzzFeed sau Reddit, nu sunt tocmai benefice pentru sanatatea noasta mintala.

Realizat la Universitatea din Florida, studiul a demonstrat ca ceea ce studentii citesc in facultate afecteaza in mod direct felul in care scriu. De fapt, cei care citesc jurnale academice, carti beletristica sau volume de nonfictiune au scris mai elocvent si cu o mai mare sofisticare sintactica decat cei care prefera optiunile mentionate mai devreme.

Mai mult, scorurile cele mai mari au fost obtinute de cei care obisnuiesc sa citeasca reviste academice si opere complexe, iar scorurile cele mai mici au fost inregistrate de cei care citesc exclusiv articole de pe Internet.

Bine, ai putea spune ca stilul de scris este oricum subiectiv, dar nu despre asta e vorba. Indiferent ca iti place sau nu cum suna, cei care au inregistrat scoruri mai mari au reusit sa transmita ce aveau de spus mult mai clar.

O sa ne referim in continuare la cititul exclusiv de pe Internet, fara a include cartile electronice, spunandu-i ”lectura usoara”, iar cititului propriu-zis ”lectura aprofundata”, doar de dragul de a simplifica lucrurile.

Prin urmare, spre deosebire de lectura usoara, care implica o exprimare simpla, in cuvinte uzuale, lectura aprofundata presupune citit lent si implicare emotionala. Atunci cand esti prins in lectura, poti absorbi un limbaj mult mai bogat in detalii, in aluzii si metafore. Acest tip de lectura stimuleaza partea creierului care permite cititorului sa se simta ca si cum ar experimenta cele citite.

Cititul este un exercitiu ce promoveaza sanatatea creierului, creste nivelul de empatie pentru ca in timp ce citim practicam analiza si subtextul personal.

Lectura usoara, pe de alta parte, nu are aceste atribute semnificative. Blogurile, de exemplu, nu au un punct de vedere suficient de puternic care sa starneasca ganduri prea profunde. In principiu, articolele postate acolo sunt uitate la foarte putin timp dupa citire.

Un alt studiu, realizat la Universitatea Stanford din California de aceasta data, a demonstrat ca lectura operelor complexe imbunatateste functiile cognitive. Simpla lectura de placere creste fluxul de sange in diferite zone ale creierului, ceea ce face cititul un fel de mers la sala pentru creier.

In plus, citirea operelor de fictiune imbunatateste teoria mintii. ToM (de la termenul din limba engleza, theory of mind) include o serie de procese mentale prin care sunt interpretate diverse sentimente, ganduri, puncte de vedere si expresii faciale ale altor persoane. Cu ajutorul acestor procese putem intelege ca ceilalti au dorinte si intentii diferite de ale noastre.

Realizat de-a lungul a 5 experimente, cu sute de voluntari online, studiul despre teoria mintii, efectuat de New School for Social Research, a aratat ca cititul catorva pagini de literatura le-a sporit participantilor abilitatea de a deslusi imediat emotiile oamenilor din fotografiile care le-au fost aratate.

S-au inregistrat chiar si performante superioare, in unele cazuri, la teste care implicau folosirea unor indici verbali si vizuali pentru a identifica ce anume gandea sau isi dorea o persoana. Astfel de efecte nu au fost intalnite dupa lectura textelor de nonfictiune sau a literaturii comerciale, ceea ce face evidenta valoarea literaturii de calitate.

Intra pe librariadelfin.ro si comanda cartile care iti vor pune in miscare creierul! De la carti beletristica si carti de specialitate, in aceasta librarie online gasesti si manuale scolare, auxiliare didactice sau ghiduri de pregatire pentru bacalaureat.

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dezvoltare-personala

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Simona Jeles, psihoterapeut: Cadoul de Craciun. De ce inseamna atat de mult?

Expertul Acasa.ro, Simona Jeles, psihoterapeut

Pune o intrebare

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Daniela Irimia: Femeia in rol principal

Expertul Acasa.ro Daniela Irimia, trainer de dezvoltare personala

Pune o intrebare