Dezvoltare personala

# semne abuz emotional #parinti #abuz emotional

Ai avut un parinte abuziv emotional? Semne care-ti indica acest lucru

Linia dintre sanatos si abuziv este confuza pentru multi. Perspectiva unui copil este colorata de dragostea neconditionata si de acceptarea naiva a ceea ce este "normal" pentru el. Acest lucru poate face dificila recunoasterea abuzului emotional pana mai tarziu in viata.

Suntem atat de impresionabili in copilarie, incat defectele umane naturale ale parintilor nostri ne vor afecta inevitabil, intr-un fel sau altul. Abuzul emotional este diferit prin capacitatea sa de a ne lasa cu cicatrici pe termen lung si probleme cu relatiile la varsta adulta.

Iata care sunt comportamentele caracteristice unui parinte abuziv emotional si modul in care acestea afecteaza copilul la maturitate.

1. Parinte cu temperament schimbator

Cu totii avem zile mai putin bune, dar daca schimbarile de dispozitie ale parintilor tai te-au facut sa te simti ca si cum ar trebui sa mergi pe coji de oua tot timpul, acesta ar putea fi un semn de abuz emotional. Gandeste-te daca te-ai simtit nervos in legatura cu ce se va intampla cand erau in preajma, chiar daca nu se intampla nimic rau. Acest tip de teama creste in mod constant nivelul de stres al unui copil. Stresul persistent la o varsta frageda poate provoca schimbari la nivelul corpului si al creierului, putand duce la efecte pe termen lung asupra sanatatii.

2. Parinti prea critici

Parintii pot uneori sa duca critica prea departe si sa se concentreze pe aspectele negative percepute. Daca ai un critic interior aspru, ale carui cuvinte poti sa le atribuiti parintilor, acest lucru poate insemna ca acestia au mers prea departe, prea des.

Copiii mici tind sa internalizeze acest tip de discurs negativ, ceea ce duce la probleme viitoare cu stima de sine scazuta si nesiguranta. Este obisnuit ca adultii care au fost abuzati emotional in copilarie sa fie extrem de duri cu ei insisi.

3. Respingerea emotiilor tale

In orice etapa a vietii, trebuie sa fim capabili sa ne deschidem fata de persoanele apropiate. Este dureros daca incerci sa vorbesti cu partenerul tau despre ceva ce te supara si acesta iti spune ca nu este nimic. Acest lucru este si mai daunator atunci cand vine de la un parinte catre un copil.

Acest lucru se intampla cand un parinte ii spune frecvent copilului sau, care este suparat, ca reactioneaza exagerat sau ca este prea sensibil. In cazuri mai extreme, acesti parinti ar putea sa respinga automutilarea ca fiind un simplu comportament de cautare a atentiei.

4. Agresiunea pasiva

Agresiunea pasiva implica ascunderea adevaratelor sentimente, uneori fara sa stiti, si exprimarea lor in moduri indirecte. Un parinte care este agresiv pasiv fata de copilul sau ar putea afisa o fata vesela, dar lipsita de afectiune si caldura.

Aceasta este o forma mai ascunsa de abuz emotional. Poate fi extrem de dificila si confuza pentru un copil, deoarece se va stradui sa inteleaga, dar poate simti intuitiv raceala din partea parintelui.

5. Parinti anxiosi

Un parinte care se straduieste sa isi gestioneze propria anxietate o va transmite adesea copilului sau. Este foarte dificil pentru un copil sa vada instabilitate in persoana care il ingrijeste, mai ales atunci cand i se cere in mod direct ajutor si sprijin pe care nu stie cum sa il ofere.

Aceasta este o alta situatie care creste stresul la copil. Nivelurile crescute de cortizol pot avea efecte pe termen lung, care s-au dovedit a provoca probleme de sanatate mai tarziu in viata.

6. Parinti care induc vinovatie copiilor

Ca adulti, ne putem da seama, de obicei, cand cineva ne face sa ne simtim vinovati sa facem ceva. Gandeste-te daca acest lucru este ceva ce a facut si parintele tau. O forma foarte clara a acestui tip de manipulare este un parinte care spune ceva de genul: "Ti-am dat totul si acum ma tratezi asa".

7. Tratamentul tacut

Tratamentul tacut este intotdeauna nepotrivit si, de cele mai multe ori, nu este o modalitate sanatoasa de a aborda problemele interpersonale. Daca parintele tau obisnuia sa se inchida si sa te ignore atunci cand il suparai, este posibil ca acesta sa fi fost un comportament abuziv din punct de vedere emotional.

Acest tip de comportament de tacere a fost clasificat ca fiind un mare semnal de alarma in relatiile romantice, dar este daunator si pentru copii. Acestia sunt lasati fara optiuni, simtindu-se disperati sa isi linisteasca parintele si sa fie lasati sa revina in sanul familiei.

8. Parinti prezenti, dar absenti

Un parinte care este frecvent absent din cauza locului de munca, este un lucru. Cel mai daunator insa, este parintele care este prezent doar fizic, dar nu si emotional. Si asta deoarece acestia din urma sunt mereu concentrati pe telefon, la film sau la orice altceva, dar mai putin la copil, pe care il ignora cu desavarsire.  Lucrurile devin si mai grave daca acesti parinti consuma droguri sau alcool.

Daca ai avut un astfel de parinte, s-ar putea sa te lupti sa interactionezi cu oamenii ca adult, simtindu-te adesea deconectat.

9. Parinte excesiv de implicat

Deci, exista prea putin implicat si prea implicat. La fel cum neglijenta este daunatoare, si o implicare excesiva este la fel de daunatoare. Copiii au nevoie de spatiu si intimitate pentru a dezvolta limite sanatoase. Parintii care sunt excesiv de implicati ajung sa urmareasca excesiv copilul, sa-i citesca jurnalul, sa-i verifice telefonul, etc. Ba mai mult, sare in compeltarea acestuia sau raspunde in locul lui in timpul conversatiilor si nu ii ofera spatiul mental, emotional si fizic adecvat.

Ce impact au parintii abuzivi emotional asupra copiilor

Acum sa am trecut in revista toate tipurile de parinti abuzivi si tipul de abuz emotional la care sunt supusi copiii este important sa vedem si ce impact are acest abuz asupra copilului cand ajunge la maturitate. 

1. Te invinovatesti pentru comportamentul altora

2. Prezinti un comportament autodistructiv

3. Simti o furie pe care o tii adanc ingropata in suflet fata de parinti

4. Inca te temi de reactiile parintilor

5. Incerci sa gestionezi emotiile partenerului tau

6. Alegi adesea un partener toxic sau ai o relatie toxica

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dezvoltare-personala

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Expertul Acasa.ro, psihologul Elena Done

Pune o intrebare