Dezvoltare personala

# gandire rigida #minte deschisa #deschidere minte

8 efecte dezastruoase daca NU ne deschidem mintea!

Gandirea rigida este ingustarea traiectoriei unui gand doar din planul experientelor tale avute. Noi am adunat o serie de experiente, insa daca le-am pune la un loc cu ale altor oameni si am putea sa vedem din punctul fiecaruia de vedere, vom avea orice solutie la orice problema.

 

In opinia psihologului Alexandru Plesea, cunoscut opiniei publice drept Antrenorul Mintii, oamenii au probleme pentru ca privesc DOAR din punctul lor de vedere, din rigiditatea valorilor si crezurilor interioare, pe care, culmea, le adora. “Depresia, de exemplu, este o tristete prelungita. Este suma supararilor la care nu am avut solutii. O suparare de azi solutionata alunga tristetea care duce la depresie maine. Momentele de iritare, frustrare, suparare, anxietate sunt valori copiate de la altii si daca am trait printre ei, am invatat ca prin ele se pot solutiona treburi de viata. Acest mod complet eronat ingusteaza posibilitatea de a gasi alte solutii la conflictele de viata. Conflictele pe care oamenii le au sunt indicatii ca unul sau mai multi dintre ei sunt limitati la a privi din punctul lor de vedere. O relatie fara conflicte interioare, ci doar exterioare, inseamna o maturitate emotional-mentala”, explica psihologul Alexandru Plesea.

 

8 efecte pe care observatiile si cercetarile psihologului Alexandru Plesea despre cei care tin prea mult la valorile si crezurile lor:

1. Vor trai in conflict cu ei insisi pana se va trezi altul sa le dea dreptate – pierdere de timp;

2. Vor crede ca parerea lor este mai buna – vor avea putini prieteni;

3. Vor vorbi mai mult despre ei, decat vor intreba – se vor plictisi altii sa asculte;

4. Vor avea gandiri opuse constant, Bine-Rau – vor avea valuri de dispozitie si nestatornicie;

5. Vor fi influentati de cei cu gandire fara pierderi de dispozitie – lipsa de control si autoritate

6. Vor astepta mai mult decat vor oferi – suferinta in zadar;

7. Vor vedea in conflicte solutii pentru problemele lor – se pot apropia mai repede de boli;

8. Vor judeca constant ce se intampla cu altii si nu se vor vedea pe ei – pierdere de timp.

„Gandirea nu se deschide si inchide singura, ci noi prin observatie proprie, vedem ca preluam sau inchidem canalele de comunicare venite din jur, de la ceilalti. O minte deschisa inseamna deschiderea si iubirea de oameni, iar una inchisa – judecata spre ei. Gandirea rigida este o usa prin care toti trecem. Ne ajutam de altii ca sa vedem si celelalte usi din camera vietii unde traim. Unii dintre noi se vor pune intr-un colt sa planga, iar altii vor deschide toate usile sa vada ce alte posibilitati sunt”, conchide psihologul Alexandru Plesea.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dezvoltare-personala

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii