In opinia psihologului Alexandru Plesea, cunoscut opiniei publice drept Antrenorul Mintii, de cele mai multe ori, oamenii intra mai obositi si mai stresati in noul An decat in oricare alta luna din an, deoarece vor isi concentreaza toate energiile pentru a fi la inaltimea asteptarilor celorlalti.
"Programul social implementat mai ales de marile corporatii, il fac pe om sa cumpere impotriva vointei sale, pentru ca asa fac toti si el nu poate face diferit. Omul nu poate sa nu cumpere cadouri in Decembrie. De ce nu cumpara si in alte luni din an la fel de mult oare? El uita sa se ofere. El doar ofera lucruri materiale si crede ca asa intra in inima omului caruia ii ofera. O astfel de abordare comportamentala, distanteaza oamenii intre ei. Din acest motiv, multi ajung sa ramana singuri, posomorati si tristi in preajma sarbatorilor", explica psihologul Alexandru Plesea.
Oamenii doar mimeaza generozitatea
Totodata, specialistul afirma ca persoanele singure sunt exemplul viu al programarilor sociale in care au trait. Ei nu s-au oferit pe ei, ci au oferit lucruri. Nu s-au exteriorizat, ci doar au mimat. Nu au fost sinceri, ci doar au jucat un rol superficial. "Exemplele comportamentului de Sarbatori sta in insasi Scriptura noastra, unde actiunile nu se fac pentru ca le fac toti ceilalti, ci pentru ca un anume Suflet din om, este dispus sa munceasca mai mult pentru alte Suflete din jur, fara sa-i judece, ignore, minta sau sa le ascunda", declara psihologul Alexandru Plesea.
5 moduri prin care sa daruim si sa ne daruim de Sarbatori
1. Ofera cu ambele maini si cu privirea "ochi in ochi". Nu gandi ce gandeste celalalt. Ofera dinauntru, orice oferi. Nu oferi cu interes.
2. Ofera cu un mesaj verbal, care vine nu din ce vrei tu ca acel om sa aiba, ci din ce poti face tu pentru acel om sa aiba. Doar daca tu esti exemplu.
3. Ofera timpul tau, cu non judecata si altruism. Pune mana si fa ceva pentru omul caruia ii dai timpul tau. Gateste-i, spala-i vasele, curata-i pardoseala. Nu ii da doar haine sau jucarii.
4. Daruieste prin exemplul personal. Nu spune altora ce sa faca, daca tu nu ai facut inca.
5. Uita-te la folosinta unui dar, si mai putin la valoarea lui. Daca oferi o carte, ofera doar ce ai practicat tu din acea carte, nu ce crezi sau doar ti-a placut.
Advertorial