Dezvoltare personala

#efecte negative selfie #selfie

3 efecte negative ale selfie-ului! Ce strigate de ajutor ascund

Zilnic, peste 1 milioane de fotografii de tip selfie sunt incarcate zilnic in Social Media, conform Infogram, cei mai multi avand varste cuprinse intre 18 si 24 de ani. 

In opinia psihologului Lenke Iuhos, pozele de tip selfie nu pun accentul pe noi – chiar daca fotografia este despre noi – ci pe ceea ce cred altii despre noi, scopul final al acestui fenomen este sa testeze acceptarea sociala si popularitatea. 

Totodata, specialistul in psihologia comportamentala considera ca selfiul este utilizat de adolescenti si nu numai pentru a incepe sa se cunoasca mai bine pe ei insisi, in principal prin prisma celorlalti. In literatura de specialitate se considera ca o imagine cat mai corecta despre noi este compusa din ceea ce credem noi despre noi, ce cred prietenii si familia despre noi si, desigur, ce cred cunostintele indepartate si necunoscutii despre noi.

3 efecte negative ale selfie-ului explicate de psihologul Lenke Iuhos

1. Selfie-istii sunt mai narcisisti si mai putin empatici

“Barbatii cu varste cuprinse intre 18 si 40 de ani, printre cei care posteaza o multime de selfie-uri, exista un numar mai mare de personalitati narcisiste, adica extrem de auto-iubitoare si auto-centrate, dar si indivizi care prezinta trasaturi psihopatice, care tind sa actioneze impulsiv, fara empatie. Selfie-ul nu este o cauza a acestor trasaturi, ci un efect, o exprimare a acestor trasaturi de personalitate”, explica psihologul Lenke Iuhos.

2. Selfie-urile obsesiv-compulsive sunt strigate de ajutor

"Selfie-ul ofera o oportunitate de neegalat de a observa strigatul la timp al adolescentilor. Multi tineri incearca sa atraga atentia asupra lor prin poze bine alese, deoarece nu sunt in masura sa faca acest lucru in viata reala. Dintr-o poza se pot extrage multe informatii, care prin vorbe nu se pot spune – pozitia, haine, locatie etc. Toate aceste elemente vor sa anunte despre ei un anume statut social, chiar daca de cele mai multe ori este unul contrafacut, aspirational. Cu toate acestea, selfie-urile obsesiv-compulsive – cate 3-4-10 pe zi, sunt adevarate strigate de ajutor, iar parintii trebuie sa fie foarte atenti la aceste comportamente disfunctionale, deoarece lipsa de acceptare sociala poate genera si stari serioase de depresie”, declara psihologul Lenke Iuhos.

3. Selfie-ul nu ne ajuta sa ne facem prieteni, din contra

"Cu toate ca scopul aparent este o mai buna interactiune sociala, fenomenul selfie este, paradoxal, un boomerang al interactiunilor sociale, un mijloc prin care vom tine oamenii la distanta. Aproape de fiecare data, selfie-ul construieste o imagine distorsionata despre noi, deoarece doreste sa scoata exagerat in lumina numai aspectele noastre pozitive, iar in cazul unor interactiuni fata in fata, oamenii vor constata ca imaginea pe care si-au facut-o despre noi este eronata, iar numarul defectelor depaseste net numarul aspectelor pozitive pe care noi incercam sa le promovam pe internet. Astfel, selfie-ul exagerat, o imagine bombastica pe care incercam sa ne-o construim pe termen lung in Social Media pot avea efecte total negative in ceea ce priveste relatiile noastre sociale in lumea reala”, conchide psihologul Lenke Iuhos.

Sursa foto: pixabay.com 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dezvoltare-personala

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Expertul Acasa.ro, psihologul Elena Done

Pune o intrebare

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Conflictul dintre generatii a devenit… „razboi”

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu

Pune o intrebare